Prestižno priznanje

Beč nagrađen za održiv i pametan urbani razvoj

Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine za izvanredna postignuća i doprinose u kreiranju održivih urbanih rješenja ugodnih za život.
Vijesti / Svijet | 03. 08. 2022. u 20:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrijska prijestolnica je u sklopu Svjetskog samita gradova koji se do 3. kolovoza održava u Singapuru, nagrađena prestižnom međunarodnom nagradom ''Lee Kuan Yew World City Prize 2020''. Nagrada se dodjeljuje svake dvije godine za izvanredna postignuća i doprinose u kreiranju održivih urbanih rješenja ugodnih za život.

Naziv je dobila prema prvom premijeru Singapura Lee Kuan Yewu koji je u značajnoj mjeri doprinio da Singapur kao zeleni grad bude poznat u svijetu. Žiri je glavni grad Austrije za nosioca ove nagrade odabrao u martu ove godine, a nagradu je preuzeo bečki gradonačelnik Michael Ludwig drugog dana održavanja samita. Članove žirija je prije svega uvjerila kombinacija povijesti i suvremenog razvoja Beča. Grad se naime kroz inovacije uspio razviti u održivu i za život ugodnu metropolu na temeljima svoje kulture i historije. Pozitivno je istaknuto i aktivno učešće građana u razvoju grada kao i duga tradicija javnih dobara i visoke kvalitete usluga za sve građane.

''Beč je i grad socijalne inkluzije. Niko nije isključen ili izoliran'', naglasio je bečki gradonačelnik Michael Ludwig pri preuzimanju nagrade. Kao primjer toga naveo je dijelove stambenih kvartova ''Grätzl'', pravih gradskih oaza za druženje građana svih generacija i kultura. Ubuduće će se tu najdalje 250 metara od svake zgrade nalaziti dovoljno zelenih površina, što se i podrazumijeva u gradu u kojem zelenilo zauzima 53 posto površine grada.

Prethodni nosioci ove nagrade u vrijednosti od nešto više dod 200.000 eura bili su Seul (Koreja), Medellin (Kolumbija), Suzhou (Kina), New York City i Bilbao (Španija). Pobjednik dobija i zlatnu medalju u vrijednosti od preko 35.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close