Novi/stari problemi mostarskih naselja

Mostar: Građani se žale, građani bacaju, poduzeća se ''češljaju''

Stanari Zvonimirove tvrde da skoro pa svakodnevno zovu nadležne kako bi se konačno riješili i ti problemi, no priča je ušla na jedno uho, a izašla na drugo.
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 07. 2022. u 10:38 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potvrda da krupni otpad u Mostaru ostaje krupni problem pokazuje deponija u Ulici kralja Zvonimira.

Kako su nam rekli stanari kvarta u središtu grada, pored nepromišljenog zbrinjavanja krupnog otpada i njegovog neodvoženja problem predstavlja i to što je prije nekoliko mjeseci bura ''pomela'' metalnu ogradu koja je služila za sprječavanje širenja otpada van kontejnera. Ogradu još nitko nije vratio u prvobitno stanje vjerojatno se ''oslanjajući'' na čekanje odluke o novom razmještaju pozicija za kontejnere koje treba usvojiti Gradsko vijeće. S druge strane,i građani, ne vide potrebu da promijene svoje navike koje su pak trebali kažnjavati nevidljivi i, čini se, nemoćni komunalni redari.

Stanari Zvonimirove tvrde da skoro pa svakodnevno zovu nadležne kako bi se konačno riješili i ti problemi, no priča je ušla na jedno uho, a izašla na drugo.

Metalna ograda i dalje je oborena, pa je pretvorena u novi kontejner, a pored nje se svakim danom gomila sve više krupnog otpada.

Foto: Bljesak.info / Krupni otpad u Ulici kralja Zvonimira

Za neodgovorno odlaganje krupnog otpada nisu kriva poduzeća koliko stanari koji svakodnevno bezobzirno odlažu madrace, wc školjke, namještaj i slične predmete.

No odvoz krupnog otpada je još uvijek velika nepoznanica kako građanima, tako i institucijama Grada Mostara.

Prošle godine iz Službe za komunalne poslove i okoliš Grada Mostara priopćeno je kako će ''gradska komunalna poduzeća organizirati odvoz krupnog otpada (stari namještaj, kućanski aparati, vrtni, biljni otpad i sl.) svake zadnje subote u mjesecu, kada građani mogu odložiti krupni otpad pored kontejnera za komunalni otpad'', dok su iz JP Parkovi Mostar za isti taj prijedlog kazali kako to je ''glupost'', te da je odluka ''nekoga iz Grada'' nepromišljena i ''graniči s pameću'', jer ''ti ljudi nisu na terenu i ne znaju što se događa''.

Foto: Bljesak.info / Krupni otpad u Ulici kralja Zvonimira

Prošle godine je i gradonačelnik Mario Kordić kazao kako ''komunalna poduzeća trenutno nemaju kapacitet za realizaciju Plana zajedničke komunalne potrošnje, a zašto nemaju, to je preširoka tema''.

No prošli tjedan u Gradskoj upravi Grada Mostara održan je sastanak koji se tiče provođenja analize poslovanja dva javna gradska komunalna poduzeća.

Na sastanku je predstavljena metodologija i vremenski okvir implementacije, a kako su kazali iz Grada Mostara, dogovoreni su i idući koraci, mada još uvijek u oči upada službena zabilješka Obrazloženja izvršenja Proračuna za 2021. godinu u kojoj piše kako Javno poduzeće ''Komunalno nije doraslo poslu za koje je zaduženo'', no da apsurdu nema kraja, možemo istaknuti i to da, od kad su imenovani, mostarska javnost nije imala priliku čuti direktore spomenutih mostarskih poduzeća.

Foto: Bljesak.info / Krupni otpad u Ulici kralja Zvonimira

Još ranije, najavljena je mogućnost spajanja mostarskih komunalnih poduzeća čiji je rad nelogičan pa je tako zabilježeno da na jednoj ''strani'' grada smeće nestaje nedjeljom, dok se na drugoj gomila. Također na vidiku je i novi problem s odvozom smeća. Poznato je kako se rješenje s Uborkom ne nazire jer udruženje koje prosvjeduje protiv deponije ne želi povući tužbu protiv grada.

Inače, reorganizacija javnih komunalnih poduzeća jedna je od preporuka skupštine građana koja je uvrštena u akcijski plan kojeg se Grad obvezao provesti.

Isto tako upravljanje otpadom, podizanje svijesti i edukacija građana sastavni su dio akcijskog plana kojeg bi trebali pridonijeti razvoju održivih rješenja za ključne probleme koji se odnose na čistoću i održavanje javnih prostora u Gradu Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close