Materijali za sjednicu vijeća

Grad Mostar dvije lokacije želi proglasiti javnim interesom

Vijećnici će odlučiti hoće li javnim interesom proglasiti izgradnju priključne prometnice magistralnom putu M17 u naselju Šehovina, te izgradnju mjesne zajednice Vihovići i dječjeg igrališta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 09. 2023. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 36. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, trebala bi se naći odluka o utvrđivanju javnog interesa izgradnje priključne prometnice magistralnom putu M17 u naselju Šehovina.

Grad Mostar bi trebao nositelj eksproprijacije.

U obrazloženju ove odluke navodi se kako naselje Šehovina nema adekvatan pristup na magistralnu cestu M-17, niti iz pravca grada.

Javni interes izgradnje priključne prometnice magistralnom putu M17 u naselju Šehovina

''Sadašnje stanje na terenu je takvo da se kao pristup navedenoj magistrali koristi bespravno izgrađena prometnica. Budući da je zemljišno knjižno stanje nekretnina preko kojih prelazi sada improvizirani pristupni put, i preko kojih bi se trebala izgraditi normalna pristupna saobraćajnica, takvo da se značajan dio nekretnina nalazi u privatnom vlasništvu, potrebno je provesti postupak eksproprijacije nekretnina'', navodi se u materijalima koji se trebaju naći na sjednici, a uvjet za provođenje eksproprijacije jeste i donošenje odluke o utvrđivanju javnog interesa.

''Provođenje postupka eksproprijacije će omogućiti izgradnju prometnice u pravcu jug i sjever, čime će se trajno riješiti postojeći problem priključenja vozila na magistralni put M-17 iz pravca naselja Šahovina'', navodi se u priopćenju. 

Javni interes - Mjesna zajednica Vihovići dječje igralište 

Također na sjednici će se naći i odluka o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju mjesne zajednice Vihovići i dječjeg igrališta.

O obrazloženju navode kako je 14. rujna 2022. godine, gradonačelnik Grada Mostara dostavio Odjelu za financije i nekretnine, Službi za nekretnine inicijativu za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa radi dodjele zemljišta za izgradnju poslovnog objekta mjesne zajednice Vihovići i dječjeg igrališta na nekretnini označenoj kao k.č. 219 dio ( nova k.č. 1029/1) k.o. Vihovići.
Dana 23.11.2022. godine Javno pravobraniteljstvo Grada Mostara dostavilo je zahtjev u kojem zastupaju inicijativu dostavljenu od gradonačelnika Grada Mostara'', navodi se u obrazloženju odluke.

Iz dostavljene dokumentacije je kako navode vidljivo da se nekretnina označena kao k.č. 219 dio (nova k.č. 1029/1) k.o. Vihovići nalazi u posjedu i vlasništvu poduzeća Rudnik mrkog uglja sa dijelom 1/1.

Javni interes MZ Vihovići - dječje igralište

''U daljnjoj korenspondenciji Službe za nekretnine s Općinskim sudom u Mostaru došlo se do podataka da je završen stečaj za poduzeće Rudnik mrkog uglja i da isti nema pravnog sljednika. Služba za nekretnine bila je u korenspondenciji s Pravobraniteljstvom BiH koji su se u dopisu očitovali kao se u sami proces treba uključiti nadležni pravobranitelj vodeći računa o državnoj imovini. Izlaskom na teren uočeno je da predmetni zahtjev zapravo se odnosi na dvije čestice i to na k.č. 219 dio ( nova k.č. 1029/1) k.o. Vihovići i k.č. 218/2 dio ( 1029/1) k.o. Vihovići.

S obzirom da se radi o dvije gruntovne čestice koje čine jednu katastarsku, obje nisu navedene kao predmet zahtjeva, a i činjenica da se pod navedenim zahtjevom ne može realizirati projekat koji je od iznimne važnosti za Grad Mostar kao i za k.o. Vihovići, odlučeno je da se donese Odluka o utvrđivanju javnog interesa'', navodi se u materijalima.

Ako vijeće usvoji ovu odluku, zadužit će se Služba za nekretnine Grada Mostara da provede postupak potpunog izvlaštenja navedenih nekretnina u svrhu izgradnje mjesne zajednice Vihovići i dječjeg igrališta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close