Reagiranje Vijeća

Gdje je javni interes?!

U izmjenama je izostavljen pojam ''javni interes'' koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za tiskane i online medije BiH.
Vijesti / Flash | 23. 03. 2023. u 15:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS kojim se kriminalizira kleveta, čime se direktno narušavaju osnovni principi slobode izražavanja.

Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije u Bosni i Hercegovini upozorava nadležne da su predviđene izmjene zakona vrlo štetne po medijske slobode, te podsjeća da je sloboda izražavanja temeljno pravo. Ona je i u ključnom prioritetu (broj 12) iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Osnovni pojam

Bosna i Hercegovina treba poduzeti konkretne korake u jamčenju slobode izražavanja i zaštiti novinara, a ne korake unazad, naveo je Upravni odbor Vijeća za tisak i online medije.

U izmjenama je izostavljen pojam ''javni interes'' koji je osnovni pojam etičkih novinarskih standarda i sadržan je u Kodeksu za tiskane i online medije BiH.

''Novinari imaju pravo i obavezu da izvještavaju o svim činjenicama od javnog interesa. Pri izvještavanju o činjenicama od javnog interesa novinari će voditi računa o zaštiti privatnosti, ličnih i poslovnih podataka fizičkih i pravnih osoba o kojima izvještavaju, pri čemu će interes javnosti uvijek biti primaran u odnosu na zaštitu privatnosti, naročito političara i javnih zvaničnika'', navedeno je, između ostalog, u Članu 1 - Rad u interesu javnosti Kodeksa.

Vijeće za tisak i online medije u BiH bilježi porast žalbi i tužbi političara protiv novinara i medija, što je jedna od metoda pritiska i zastrašivanja.

Novinari i urednici svakodnevno nam se žale na novu vrstu pritisaka, poput traženja uklanjanja tekstova, uz prijetnje tužbama, bez prethodno upućenog reagiranja ili demantija, što je također zastrašivanje, pritisak i prijetnja. Enormno visoke kazne, koje su predviđene izmjenama Zakona u RS, doprinijet će cenzuri, autocenzuri, te po samom izvršenju i gašenju medija, jer se radi o neutemeljeno visokim iznosima.

60 dana

''Pozivamo sve aktere političke scene u Republici Srpskoj, te novinarska udruženja, akademsku zajednicu i međunarodne organizacije da u narednih 60 dana izvrše dodatne napore kako bi kroz javnu raspravu izmijenili sve sporne odredbe i amandmanima preoblikovali ovaj štetni zakon'', navodi Vijeće.

Nacrt zakona podržalo je 49 od 83 zastupnika, koliko ih ima u entitetskom parlamentu, a protiv su bili zastupnici iz oporbenih stranaka.

Oni su tijekom rasprave o predloženim zakonskim izmjenama uzalud upozoravali kako se time guši sloboda javne riječi te ograničava rad medija, a na sličan su način ranije reagirale novinarske udruge iz BiH.

Kriminalizacija klevete u formi kako ju je predložila entitetska vlast značila bi uvođenje novčanih kazni u rasponu od najmanje dvije i pol do više od 50 tisuća eura.

Delegacije EU u BiH, kao i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i misija OESS-a u BiH, tražili su da se ovako definiran zakon povuče iz parlamentarne rasprave jer je riječ o zakonskim rješenjima koje su u potpunom neskladu s europskom pravnom praksom.

 

Kopirati
Drag cursor here to close