Mostarska voda

Vodovod pisao Gradu: Odustanite od naplate potraživanja koja su pala u zastaru

U Vodovodu smatraju da bi ova inicijativa imala pozitivan odjek među građanima Grada Mostara.
Gospodarstvo / Tvrtke | 11. 05. 2022. u 10:39 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Interes Vodovoda je da se odustane od naplate potraživanja koja su pala u zastaru'', piše mostarsko Javno poduzeće Vodovod Odjelu za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara.

Naime, u dopisu kojeg smo imali na uvid, stoji kako je Općinski sud u Mostaru delegirao nadležnost za rješavanje velikog broja izvršnih postupaka protiv dužnika za komunalne usluge na manje opterećene sudove u Čapljini, Čitluku i Konjicu, koji su počeli s ubrzanim rješavanjem zaostalih predmeta.

Ovrha na zastarjelo

Radi se o izvršnim postupcima pokrenutima u razdoblju od 2003. do 2021. godine, a za koje se tek sada dozvoljava izvršenje. Zbog toga dužnici dobivaju rješenje o ovrsi za dugovanja koja su smatrali zastarjelima i to po više njih istovremeno dok, s druge strane, sudovi nisu dužnicima slali obavijesti o pokretanju izvršnog postupka.

JP Vodovod upozorava spomenuti odjel da je ovakav način rada sudova opteretio njihove službe zbog potrebe za obradom velikog broja predmeta odjednom. Navode kako tjedno preko dobiju 600 pisama korisnika, koji, kako naglašava poduzeće ''ima konstruktivan pristup i spremni su izmiriti svoje obveze, ali samo onaj dio koji je nesporan''.

''U periodu starijem od 10-tak godina javna komunalna poduzeća su tražila izvršenje na cjelokupni dug, iako je u tom trenutku veći dio duga najčešće već bio pao u zastaru. Danas sudovi šalju ovršenicima takve izvršne isprave na cjelokupni saldo sa poukom da tuženik ima rok od 8 dana za podnošenje prigovora po izvršnoj ispravi. Naši kupci dolaze u našu službu informacija sa molbom za obročnim plaćanjem, kao i molbom za otpis kamata i otpis zastarjelog dijela duga'', navodi mostarski Vodovod.

Kupac ima pravo na prigovor

Poduzeće podsjeća kako kupac ima pravo na prigovor po izvršnoj ispravi i tada cijeli postupak ide u parnicu koja će trajati vjerojatno više godina.

''Na ročištu, kad bude održano, tuženik (naš korisnik) će istaći prigovor zastare, a sud je u obvezi uvažiti ovaj prigovor i odbiti tužitelja (JKP) za dio potraživanja koja su pala u zastaru, a ostali dio će presuditi u korist JKP. U takvom slučaju se dešava da pripadajući dio troškova postupka koji se dosudi JKP-u na plaćanje (za izgubljeni dio parnice), često nadilazi vrijednost duga koji tuženik treba platiti JKP-u, pa od takve tužbe imamo više štete nego koristi. Iz tog razloga smatramo da je interes javnih komunalnih poduzeća da dobiju suglasnost da, u izvansudskom postupku sa korisnicima usluga, odustanu od naplate za dio potraživanja  koja se u parničnom postupku u uobičajenim situacijama (zastara) ne mogu naplatiti'', navodi se u pismu.

Upozoravaju da korisnicima dolaze izvršne isprave koje su pokrenute prije 15-tak i više godina te da je jasno da troškovi kamata višestruko nadilaze obveze po iznosima računa.

Nerad sudova

''Napominjemo da naši korisnici, zbog nerada sudova, nisu ni znali da su tuženi i mišljenja smo da nije pravedno da se obračunavaju toliki iznosi kamata koje naši korisnici često i ne mogu platiti, a samo zbog činjenice da nisu bili upoznati sa tužbom. Poznato je da su i druga tijela vlasti dala suglasnosti da se kamata otpisuje kad se glavnica izmiri (Vlada FBiH za porezne dugove, dugove javnim poduzećima i sl.) pa bi u tom smislu bilo dobro da se i korisnicima javnih komunalnih usluga u Gradu Mostaru omogući da plate glavni dug, a da se odustane od naplate kamate ili barem njenog najvećeg dijela'', piše Vodovod Gradu.

JP Vodovod, naime, ima oko 26.000 izvršnih postupaka i parnica i tvrde kako bi se rješavanjem ovog pitanja izbjegli nepotrebni troškovi parničnih postupaka i ubrzao postupak naplate nespornih potraživanja što bi imalo ogroman pozitivan utjecaj na likvidnost komunalnih poduzeća.

Odustati od traženja naplate

''Predlažemo da Gradsko vijeće Grada Mostara da suglasnost javnim komunalnim poduzećima Grada Mostara da u postupku naplate potraživanja od kupaca, s kojima se vodi izvršni ili parnični postupak, mogu odustati od traženja naplate zastarjelih potraživanja i potraživanja po osnovu ZZK. JKP bi svojim pravilnicima mogli odrediti da se dužnicima obračuna dio ZZK npr. do visine 20% od glavnice ukoliko se dug plaća u ratama, a oslobađa se od kamata ako se dug isplati u cijelosti odjednom'', predlaže Vodovod.

Dodaju kako smatraju da bi ova inicijativa imala pozitivan odjek među građanima Grada Mostara.

''U vrijeme opće inflacije i svakodnevnih dodatnih opterećenja kućnog budžeta, veliki broj primljenih tužbi za komunalne usluge za razdoblje staro nekad i skoro dva desetljeća, zajedno sa pripadajućim kamatama, nekima bi predstavljalo nerješiv problem'', navedeno je, između ostalog, u dopisu Gradu.

Kopirati
Drag cursor here to close