Obračun

Mostar se hvali da je povisio plaće, ali nije tako…

Doznajemo i kako je Grad objavio da će od travnja ove godine vršiti ''pravilan obračun plaća, u skladu sa pravomoćnom sudskom odlukom''.
Gospodarstvo / Novac | 10. 05. 2022. u 09:36 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Mostar se prvi put nakon 2009. godine vraća na zakonit obračun plaće iako se to predstavlja kao povećanje plaća.

Naime, potpisan je sporazum sa Sindikalnom organizacijom Gradske uprave Grada Mostara, a koji se primjenjuje na sve zaposlene državne službenike i namještenike u Gradu, prema kojem je osnovica za obračun plaće za razdoblje od 1. travnja do 1. rujna 2022. godine u visini od 347,37 KM (330 KM x 1,05263) i visina boda za obračun plaće u iznosu od 1,05 pa ukupna osnovica iznosi 364,74 KM (347,37 KM x 1,05).

No, do sada se plaća pojedinim službenicima obračunavala bez pridržavanja zakona koji nalaže da dodatak za posebne uvjete rada iznosi do 30% od osnovne plaće zbog čega je Grad i izgubio neke sudske sporove.

Nakon presuda i potpisanog sporazuma uvodi se korektivni faktora propisan Zakonom o porezu na dohodak i bod čija je vrijednost utvrđena u visini od 1,05 čime se u gradskim državnim službenicima i namještenicima plaće počinju zakonski isplaćivati.

Tako ispada da nije došlo do povećanja plaća nego samo do zakonskog usklađivanja što je u praksi trebalo biti usvojeno prije donošenja proračuna za ovu godinu.

U međuvremenu, Odjel za financije i nekretnine zadužen je da izračuna koliko će Grad koštati isplate po presudama za uposlenike koji su tužili Grad Mostar te da se izvrši obračun za ostale uposlenike za razdoblje od 1. travnja 2016. do danas. Onima koji nisu tužili Grad Mostar zbog nezakonitih isplata plaća, bit će ponuđeno sklapanje izvansudske.

Doznajemo i kako je Grad objavio da će od travnja ove godine vršiti ''pravilan obračun plaća, u skladu sa pravomoćnom sudskom odlukom''.

 

Opet kolektivni?

Također, kako doznajemo, Gradska uprava bi ponovno mogla na kolektivni odmor od sredine srpnja do sredine kolovoza iako je ranije najavljivano kako će Gradska uprava prestati s tom praksom.

Kad su u pitanju uposlenici gradskih odjela, u izvještaju o radu u protekloj godini navode se brojni problemi među kojima su nedostatak ljudi ali i njihov odnos prema poslu.

Kopirati
Drag cursor here to close