Agrotehničke mjere

Kada treba zatvoriti plastenik?

Zatvaranje se vrši postepeno iz razloga da bi temperatura u prostoru do zalaska sunca bila što ravnomjernija i da bi se na neki način akumulirala toplina u zatvorenom prostoru određen vremenski period i poslije zalaska sunca.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 09. 2022. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ovom vremenskom periodu u zatvorenom prostoru najčešće se uzgaja paprika, rajčica i krastavac. Niske jutarnje temperature mogu negativno utjecati na oplodnju, zametanje i rast plodova, kao i rad korijenovog sustava. Tako da bi trebali poduzeti određene agrotehničke mjere u cilju ublažavanje nepovoljnih i stresnih uvjeta za biljku.

Najznačajnije mjere u ovom razdoblju su: navodnjavanje i prihrana te prozračivanje zatvorenog prostora, navode iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS, prenosi Agroklub.

Navodnjavanje i prihrana

Što se tiče navodnjavanje potrebno je uspostaviti sustav sa smanjenom normom, a češćim intervalima i to u dijelovima dana kada temperatura počne rasti do svog maksimuma. Uz to, poželjno bi bilo, sustavom fertirigacije, obaviti prihranu aminokiselinama i biostimulatorima da bi biljku što bolje pripremili i ojačali za stresan period. Aminokiseline se mogu dodati tretiranjem preko lista.U ovom vremenskom periodu u zatvorenom prostoru najčešće se uzgaja paprika, rajčica i krastavac. Niske jutarnje temperature mogu negativno utjecati na oplodnju, zametanje i rast plodova, kao i rad korijenovog sustava. Tako da bi trebali poduzeti određene agrotehničke mjere u cilju ublažavanje nepovoljnih i stresnih uvjeta za biljku.

Najznačajnije mjere u ovom razdoblju su: navodnjavanje i prihrana te prozračivanje zatvorenog prostora, navode iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede RS.

Navodnjavanje i prihrana

Što se tiče navodnjavanje potrebno je uspostaviti sustav sa smanjenom normom, a češćim intervalima i to u dijelovima dana kada temperatura počne rasti do svog maksimuma. Uz to, poželjno bi bilo, sustavom fertirigacije, obaviti prihranu aminokiselinama i biostimulatorima da bi biljku što bolje pripremili i ojačali za stresan period. Aminokiseline se mogu dodati tretiranjem preko lista.

Prihranu NPK gnojivima izvoditi prema dosadašnjem planu uz redukciju ako su temperature ispod dozvoljenih (dnevne temperature ispod 10 stupnjeva Celzijusovih). Kontinuitet prihrane moramo održati zato što biljke imaju određen broj plodova na sebi koje moraju hraniti i održavati u životu. Na kraju stresnog perioda zajedno s navodnjavanjem obaviti prihranu humidnim kiselinama da bi korijen biljke što više aktivirali i inicirali rasta korijena, a samim tim i povećali njegovu usvajajuću moć.

Zatvaranje i otvaranje

Pored posebnog plana navodnjavanje i prihrane, provjetravanje zatvorenog prostora je jako bitno. Kako su noćne temperature ispod 10 stupnjeva Celzijusovih, zatvaranje plastenika treba obaviti nešto ranije.

Zatvaranje se vrši postepeno iz razloga da bi temperatura u prostoru do zalaska sunca bila što ravnomjernija i da bi se na neki način akumulirala toplina u zatvorenom prostoru određen vremenski period i poslije zalaska sunca. Isto tako činimo i postepeno otvaranje ujutro iz razloga da što više smanjimo temperaturnu razliku između zatvorenog prostora i okoline.

Pratiti stanje biljke i obavitipreventivna tretiranja protiv plamenjače i pepelnice, kao i protiv štetnih insekata. Jer, u nekim trenucima u zatvorenom prostoru imat ćemo povećanu vlažnost zraka i povećanu temperaturu što su idealni uvjeti za stvaranje infekcija.

Kopirati
Drag cursor here to close