Lako s crvenim, no što je sa žutim, zelenim i ljubičastim

Kada je rajčica zrela za branje?

Zrelost se može odrediti na temelju dva jasna pokazatelja, piše krautundrueben.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 28. 08. 2022. u 18:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volimo reći kako okus rajčice ovisi o tome je li domaća, uzgojena na otvorenom, zrela. No, različite sorte daju i različite okuse, a on uvelike ovisi i o tome je li ubrana u pravo vrijeme.

S crvenima znamo kada su zrele, no što sa zelenim, žutim, ljubičastim plodovima?

Zrelost se može odrediti na temelju dva jasna pokazatelja, piše krautundrueben.

Prvo, zrelu rajčicu prepoznajete po tome što je mekana, lako ju stisnete prstima. Drugo, peteljka gotovo svake rajčice (osim posebnih sorti) ima određenu točku pucanja. Riječ je o maloj izbočini na peteljci. Ako se pritiskom na nju plod lako odlomi od stabljike, zrela je.

Ako je pregib još uvijek savitljiv, ostavite ju još neko vrijeme. Ostavite li peteljku na ubranom plodu, trajat će duže.

No, postoji još nekoliko trikova. Važan je i period dana kada ste ju ubrali. Opće pravilo je da se aroma većine sorti poboljšava nakon nekoliko sati izlaganja Suncu uz iznimke da su neke ukusnije ubrane ujutro. Dakle, na vama je da isprobavate brati u različito doba dana.

U svakom slučaju gube okus na niskim temperaturama zbog čega ju ne treba čuvati u hladnjaku, nikako ispod 10°C.

Takozvane brašnaste sorte su u prvim danima sazrijevanja sočne i slatke no ostale moraju biti gotovo prezrele da bi bile najukusnije.

Kada je riječ o sakupljanju sjemena, najbolje je ubrati plodove kada su prezreli.

Iako rajčica voli Sunce, ovo joj ljeto sigurno nije naklonjeno. Osim dugotrajne suše i nekoliko toplinskih valova, stigao je novi stres - pad temperature i visoke vlage što uzrokuje plamenjaču. Stoga ju treba ojačati i zaštititi kako bi vam potrajala do jeseni.

Kopirati
Drag cursor here to close