Vodič

Koje voće i povrće ima najviše ostataka pesticida?

Od 35.200 testiranih uzoraka ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neekološkog voća i povrća.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 01. 03. 2024. u 07:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neprofitna organizacija za zaštitu okoliša EWG sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama, u svom godišnjem Vodiču za kupce, objavila je listu konvencionalno uzgojenog voća i povrća, najviše i najmanje kontaminiranog pesticidima. Analiza je bazirana na najnovijim testovima Ministarstva poljoprivrede (USDA) i Uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ova organizacija je posvećena zaštiti zdravlja ljudi i okoliša, a od 2004. godine objavljuje ažurirani vodič i rangira 47 vrsta popularnog svježeg voća i povrća, prenosi Agroklub.

Od 35.200 testiranih uzoraka ostaci pesticida pronađeni su na više od 70 posto neekološkog voća i povrća. Iako su namijenjeni zaštiti bilja i njihovih plodova, mnogi od njih imaju negativan učinak na zdravlje ljudi.

Voće i povrće s najviše pesticida

Jagode su prve na listi i sadrže najveće količine različitih pesticida. Prosječan Amerikanac tijekom godine ih pojede 8 kg, a kao dodatak dobiva koktel pesticida kojima se štiti usjev ovog voća od napada štetnika i pojave bolesti.

Analiza je otkrila tvari koje su povezane s rakom i reproduktivnim oštećenjem, ili su zabranjene u Europi. Pronađeno je u prosjeku 7,8 raznih pesticida, što je daleko više nego za druge poljoprivredne vrste za koje je prosjek 2,5 pesticida.

Njih slijedi špinat, zatim kelj, raštika i gorušica. Od voća po sadržaju pesticida ovaj neslavni niz nastavljaju nektarine, jabuke i grožđe. Na sredini liste su paprike i ljute papričice, a niz dopunjavaju trešnje, breskve, kruške, celer i rajčica.

Najmanje tretirane vrste

Na ovoj listi se nalazi petnaest vrsta koje su najmanje tretirane pesticidima. Na prvom mjestu je avokado, a slijede ga slatki kukuruz, ananas, luk i papaja.

Prema analizi, niz se nastavlja smrznutim graškom, šparogom i zimskom dinjom. Na začelju popisa su kivi, kupus, gljive, dinja, mango, lubenica i batat.

Kopirati
Drag cursor here to close