Pripreme

Kako sačuvati grah za zimu?

Za uspješno skladištenje vrlo je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne smije biti veći od 15 posto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 15. 08. 2022. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveći problem u berbi graha je neujednačeno dozrijevanje mahuna. Prezrele mahune se lako otvaraju, a zrna iz njih ispadaju. Berba se obavlja u jutarnjim satima kada su mahune vlažne od rose i elastičnije.

Dobra osobina graha je da poslije košenja naknadno dozrijeva i to je iskorišteno kod dvofazne berbe. Biljke se pokose i sakupe u otkose, a zatim se obavlja vršidba posebnim vršalicama ili adaptiranim žitnim kombajnima. Monofazna mehanizirana berba se obavlja u jednom prolazu kada je usjev u fazi pune zrelosti, piše Agroklub.

Ručno obavljamo u vrtovima. Biljke se čupaju ili kose, a zatim se obavlja izdvajanje zrna.

Čišćenje i sušenje

Kako bi se urod sigurno sačuvao tijekom zime neophodno ga je pripremiti. Prvo se obavlja čišćenje od primjesa, loših i polomljenih zrna. U ukupnoj količini ne smije biti više od pet posto polomljenih zrna.

Za uspješno skladištenje vrlo je važan sadržaj vlage u zrnima i on ne smije biti veći od 15 posto. Zbog toga se obavlja sušenje, u sušarama ili prirodnim putem.

Sušare mogu pružiti ujednačenu temperaturu tijekom procesa. Prevlažno zrno će za vrijeme skladištenja izgubiti na kvaliteti, podložno je napadu štetnika i pojavi raznih bolesti. Budite oprezni jer nije dobro ni kada se zrna presuše, tada postaju lomljiva, teška za kuhanje.

Čuvanje graha

Sačuvati grah u zimskom periodu nije nimalo lak zadatak. Najveća opasnost je žižak, štetnik koji se u optimalnim usvjetima brzo prenamnoži i uništi svu uskladištenu količinu.

Hlađenje i zamrzavanje

Veliki neprijatelj žiška su niske temperature. Već na temperaturama između 0 i 10ºC odrasli insekti prestaju se razmnožavati. Na temperaturi između 0 i -10ºC dolazi do izumiranja štetnika. U zamrzivaču ga treba držati barem 48 h.

Poslije vađenja iz zamrzivača zrna je potrebno prosušiti, a zatim spakirati u papirnate ili platnene vreće ili u staklene tegle na čije dno se može posuti sloj drvenog pepela.

Dosušivanje u pećnici

Kada ne planirate zrna koristiti za sjetvu tada ih možete dosušiti u pećnici. Prostru se u jednom sloju po limu za pečenje i drže 5 minuta na temperaturi od 90 do 100º. Nakon toga se pakira u hermetički zatvorene posude i čuva u hladnjaku.

Kopirati
Drag cursor here to close