Za uspješne plodove

Vađenje, sušenje i skladištenje krumpira: Na što treba obratiti pozornost?

Optimalna temperatura prilikom vađenja i sušenja je do 20ºC, a bitno je da se sušenje obavi što brže pazeći da temperaturne vrijednosti ne budu ispod 12ºC.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 08. 2022. u 19:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Važan faktor u čuvanju krumpira je njegova zrelost. Najčešće se termin određuje prema stanju nadzemne zelene mase. Kada se ona osuši vrijeme je za berbu.

Drugi pokazatelj je kada palcem protrljate po površini gomolja koja ostaje čitava kada je spremna za vađenje iz zemlje, a skida se kada je tkivo mlado i nije dozrelo. Kada su prerano izvađeni, a površinski sloj je pretanak, dolazi do propadanja i brzog širenja truleži, piše Agroklub.

Vremenski uvjeti

Na uspješnost čuvanja krumpira veliki utjecaj imaju vremenski uvjeti prilikom vađenja. Kada je toplo i zemlja suha, gomolji se vade, čiste i brzo prosuše na zraku tako što ih prostrete u tankom sloju. Najbolje je to učiniti na mjestu koje je sjenovito.

Međutim, ako s poslom zakasnite i gomolji ostanu predugo u vreloj i suhoj zemlji dolazi do njihovog isušivanja što se negativno odražava na sposobnost čuvanja. Previše vlage tijekom vađenja produžava vrijeme sušenja, dok višak pogoduje razvoju truležnih bolesti koje dovode do propadanja uskladištenog uroda.

Priprema i čuvanje

Nakon što ste izvadili krumpir iz zemlje potrebno ga je pripremiti za skladištenje. Sušenjem se uklanja vlaga s površine i iz unutrašnjosti, čime se osigurava formiranje kompaktne pokožice. Nikada ne bacajte gomolje, jer na mjestu oštećenja i nagnječenja se brzo javljaju bolesti.

Optimalna temperatura prilikom vađenja i sušenja je do 20ºC, a bitno je da se sušenje obavi što brže pazeći da temperaturne vrijednosti ne budu ispod 12ºC.

Neophodno je osigurati dobru ventilaciju i odložiti urod u jednom sloju. Po potrebi obavite prevrtanje i uklanjanje loših primjeraka.

Cijeli proces traje deset dana, a zatim se obavlja pakiranje u drvene gajbice, mrežaste ili platnene vrećice.

Za odlaganje odaberite suhu, mračnu i hladnu prostoriju s dobrom ventilacijom. Temperatura ne smije biti preniska kako ne bi došlo do izmrzavanja. Optimalna za čuvanje je između dva i četiri stupnja, a vlažnost ne treba prelaziti 70 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close