Struka otkrila

Kada brati plodove jabuke?

Plodovi ranih ljetnih sorti jabuke beru se 6-7 dana prije tehnološke zriobe, jesenjih sorti 7-14 dana prije tehnološke zriobe, a zimskih sorti jabuka u fiziološkoj zriobe.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 25. 08. 2022. u 19:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Berba plodova jabuke je vrlo važan i odgovoran posao jer plod treba da se obere u najpovoljnijem trenutku kako bi se što dulje čuvao i zadržala visoka kvaliteta plodova.

Kod jabuka razlikujemo dva stupnja zriobe:

  • fiziološka zrioba – plod je dostigao maksimalnu krupnoću, a dotjecaj hranjivih tvari se prekida;
  • tehnološka zrioba – plod postiže najbolji ukus i aromu pa su plodovi u tom stupnju zriobe najpogodniji za uporabu u svježem stanju, ali i za preradu.

Plodovi ranih ljetnih sorti jabuke beru se 6-7 dana prije tehnološke zriobe, jesenjih sorti 7-14 dana prije tehnološke zriobe, a zimskih sorti jabuka u fiziološkoj zriobe, prenosi Agroportal

Određivanje optimalnog roka berbe jabuka na osnovi promjene boje pokožice ploda. Boja pokožice jabuka karakteristična je za svaku sortu u različitim stupnjevima zrelosti. Pri tome je osnovna boja pokožice pouzdaniji kriterij zriobe nego crvena dopunska boja. U fiziološkoj zriobi zelena osnovna boja pokožice ploda u većine sorti jabuka počinje prelaziti u svjetlozelenu ili u žutozelenu boju. Naime, količina krolofila u pokožici se smanjuje, a količina ksantofila i karotina se povećava.

Optimalan datum berbe većine sorti jabuka nastupa kada se pojave prvi znaci svjetlozelene osnovne boje pokožice ploda. Na osnovu promjene osnovne boje pokožice ploda izrađene su u mnogim voćarskim zemljama posebne tablice s nijansama boja koje su karakteristične za pojedine sorte u raznim stupnjevima zrelosti.

Ovaj kriterij fiziološke zriobe ne može se koristiti kod crvenih mutanata zimskih sorti jabuka čija cijela površina pokožica postaje potpuno crvena, prije nego sazrije, tako da se osnovna boja pokožice ne može promatrati.

Kopirati
Drag cursor here to close