46.100.000 eura

Odobreno zaduženje Federacije radi unaprjeđenja kvaliteta zraka

Rok otplate ovog kredita predviđen je na 31, 5 godina, u šta je uračunat i osmogodišnji grace period.
Gospodarstvo / Novac | 27. 09. 2023. u 21:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine večeras je na petoj redovnoj sjednici prihvatio većinom glasova prijedlog odluke o predloženom zaduženju Federacije BiH od 46.100.000 eura za projekat unaprjeđenja kvaliteta zraka, prema sporazumu o zajmu između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD).

Rok otplate ovog kredita predviđen je na 31, 5 godina, u šta je uračunat i osmogodišnji grace period.

U isplatnom periodu, rate glavnice i kamatu treba izmirivati 15. veljače i 15. kolovoza svake godine, propisano je.

''Sredstva zajma  će se koristiti za unaprjeđenje kvalitete zraka u BiH usmjerenih na stambeni sektor i sektor urbane mobilnosti. lstovremeno, Projekat također ima za cilj postizanje utjecaja na razvoj kroz uključenje domaćinstava s najnižim prihodima'', navedeno je u materijalu koji je povodom ovog predloženog zaduženja zastupnicima uputila Federalna vlada.

Više zastupnika je potom je kazalo da nije dovoljno jasno kako će biti korišten novac od ovog zajma, zbog čega su neki predlagali odgodu izjašnjavanja o odluci, što nije uvaženo.

Da bi ovo zaduženje bilo realizirano, odluku treba da odobri i Dom naroda Federalnog parlamenta.

Prije ove točke dnevnog reda, Zastupnički dom dao je prethodnu suglasnost u postupku izdavanja energetske dozvole za izgradnju fotonaponske elektrane „EPHZHB 1“ od Privrednog društva Javno preduzeće „Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne“ d.d. Mostar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close