Posljedice za ljude, biljke i životinje

Federacija od RS-a traži odgovor zbog hidrocentrale na Neretvi

Ministarstvo smatra da je potrebno donošenje Prostornog plana područja posebnih obilježja za sliv rijeke Neretve sa Strateškom procjenom utjecaja na okoliš.
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 09. 2023. u 15:02 J.P. | Bljesak.info
NERETVA VIŠE NIKADA NEĆE BITI ISTA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neophodna je procjena utjecaja na okoliš objekata koji se grade i koji se planiraju graditi njihov utjecaj nizvodno na naselja i prirodu u gornjem toku rijeke Neretve, stoji u odgovoru Federalnog ministarstva okoliša i turizma na inicijativu zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Slavena Raguža.

Utjecaj na okoliš

Složni su iz Ministarstva s objašnjenjem inicijative te su odmah po prijemu zatražili odgovore iz Ministarstva uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Zatražili su i, navode iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kompletno obrazloženje o tijeku gradnje HE Ulog, kao i procedure dobivenih dozvola za izgradnju HE Ulog.

"Zatražena je informacija i od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da dostave, u skladu sa svojim nadležnostima, i objasne koje su poduzete aktivnosti u vezi sa zaštitom vrsta koje su na aneksima Bernske konvencije budućeg kandidiranog područja za Emerald i Smaragdnu mrežu", istaknuli su iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministarstvo je dostavljene preporuke Tajništva Bernske konvencije poslalo Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ na razmatranje i uvažavanje.

Kako je i obrazloženo u predmetnoj inicijativi i Ministarstvo smatra da je potrebno donošenje Prostornog plana područja posebnih obilježja za sliv rijeke Neretve sa Strateškom procjenom utjecaja na okoliš u okviru koje bi se procijenili svi utjecaji planiranih budućih hidrocentrala na okoliš i prirodu (vrste njihova staništa) kao i utjecaj na naselja nizvodno od planiranih objekata, na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Posljedice

Podsjetimo, ekipa portala Bljesak.info u lipnju je posjetila istraživački kamp u Ulogu gdje se održavala "Sedmica nauke na Neretvi". Znanstvenici iz 17 zemalja svijeta ujedinili su se kako bi istraživali gornji tok rijeke Neretve te njezine pritoke Jezernicu i Ljutu.

Kako su za Bljesak.info pojasnili, to je bila posljednja prilika da istraže ovu rijeku prije izgradnje hidroelektrane Ulog.

Navode, kako je upravo u Ulogu moguće pronaći ono što je jedinstveno u Europi, a to je netaknuta priroda i rijeka u svom izvornom obliku.

Njihov zajednički stav bio je da rijeka Neretva više nikada neće biti ista, a posljedice će osjetiti biljne i životinjske vrste, kao i ljudi koji žive na ovom području.

Kopirati
Drag cursor here to close