Nova ideja

MMF ima ideju: Nisu trošarine, ali se plaća

Prema prijedlogu MMF-a, umjesto trošarina bile bi povećane putarine, koje su se i do sada uplaćivale izravno na račune spomenute četiri postojeće javne kompanije, tako da bi spomenutih tridesetak milijuna KM bilo izravno uplaćeno za JP Putevi RS-a.
Gospodarstvo / Novac | 23. 11. 2017. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru tek okončane posjete izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) našoj zemlji, koju je predvodio Nadeem Ilahi, domaćim dužnosnicima je predočen Prijedlog izmjena Zakona o trošarinama, kojeg je pripremila ova međunarodna financijska organizacija. Rok za njegovo usvajanje je sredina prosinca.

Kako je objavio Faktor, pozivajući se ''na dobro obaviještene izvore'', osnovna razlika u odnosu na sve dosadašnje prijedloge je što se predlaže povećanje putarina, a ne trošarina, za 15 pfeninga po litru. Prema tom prijedlogu visina putarina, umjesto sadašnjih 15 i 10 pfeninga po prodanom litru goriva iznosila bi 25 i 15 pfeninga po litru.

Do sada se, naime, u nekoliko navrata, u različitim fazama procesa usvajanja, raspravljalo o izmjenama Zakona o trošarinama, odnosno o prijedlogu da se ova vrsta dažbina poveća za 15 pfeninga po litru. Za sve ove prijedloge, uključujući i posljednji kojeg je pripremio Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje koji nije "dobacio" ni do sjednice Vijeća ministara, zajedničko je da se predlaže povećanje trošarina.

Prema izmjenama, koje su do sada predlagane, dodatno naplaćeni iznos od 15 pfeninga po litru goriva trebao se raspoređivati tako da FBiH dobije 59 posto dodatnog novca, RS 39 posto, a Brčko distrikt dva posto.

Također, izmjenama se predlagalo da se dvije trećine tog novca, odnosno 10 pfeninga po litru goriva, uplaćuje entitetskim poduzećima zaduženim za izgradnju autoputova, a to su JP Autoceste FBiH i JP Autoputevi RS, a ostala trećina, odnosno pet pfeninga po litru, poduzećima koja brinu o ostalim putnim pravcima, odnosno JP Ceste FBiH i JP Putevi RS.

Vlada FBiH je već izmijenila odgovarajuće zakone i otvorila posebne podračune za ova spomenuta javna poduzeća, na koja bi se direktno "slijevao" novac od povećanja trošarina. Problem je što je Vlada RS-a otvorila podračun samo za JP Autoputevi RS-a, dok bi se novac namijenjen za JP Putevi RS "slijevao" u entitetski proračun.

S obzirom na dosadašnju razinu naplate trošarina i putarina, povećanjem trošarina za 15 pfeninga po litru goriva, ukupni prihodi bi se godišnje povećali za oko 225 milijuna KM, koristeći navedene koeficijente i način raspodjele tog novca, proračun RS-a bi bio "bogatiji" za oko 30 milijuna KM godišnje. Upravo je ta činjenica bila i glavna prepreka svim dosadašnjim pokušajima usvajanja izmjena Zakona o trošarinama.

Prema prijedlogu MMF-a, umjesto trošarina bile bi povećane putarine, koje su se i do sada uplaćivale izravno na račune spomenute četiri postojeće javne kompanije, tako da bi spomenutih tridesetak milijuna KM bilo izravno uplaćeno za JP Putevi RS-a.

Faktor piše kako je "kompromis" u ovom MMF-ovom prijedlogu, koji bi trebao osigurati da i proračun RS-a ipak dobije nešto novca je uvođenje trošarina na biogoriva i biotečnosti, u iznosu od 30 pfeninga po litru.

Prema zamisli MMF-a, sa ovakvim prijedlogom bi "i vuk bio sit i ovce na broju", odnosno, ovakav prijedlog bi mogao dobiti podršku i u Vijeću ministara i u Parlamentu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close