Svima jednako

Kad grad časti: Umirovljenicima po 60 KM

Novac će umirovljenicima biti uplaćen na njihove račune, a kako je Stanivuković istaknuo dolaze praznici te je najbolje vrijeme da se do kraja godine isplati podrška ovoj populaciji.
Gospodarstvo / Novac | 19. 12. 2022. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković i predstavnici Udruženja Penzionera su dogovorili da se svim umirovljenicima isplati jednokratna novčana pomoć od 60 KM.

Novac će umirovljenicima biti uplaćen na njihove račune, a kako je Stanivuković istaknuo dolaze praznici te je najbolje vrijeme da se do kraja godine isplati podrška ovoj populaciji, prenose "Nezavisne". 

Njih 41.274

"Dogovorili smo se da ova podrška bude isplaćena do 31. prosinca", rekao je on.

Dodaje da je postojala ideja da se uradi isto što i sa prijevozom, točnije da se umirovljenicima s najnižom mirovinom isplati podrška od 100 KM, a drugi bi dobili 50 KM.

"Hoćemo da budemo socijalno odgovorni, jer smo tako radili i s plaćom u Gradskoj upravi. Oni s najnižom plaćom dobili su veći postotak, a oni s većom plaćom manji postotak", pojasni je on i dodao da je cilj dizanje standarda najnižih mirovina i plaća.

"U razgovoru s umirovljenicima, oni su istaknuli kako žele da se svima isplati jednaka podrška, to je njihov stav, a moja želja je da se to ispuni", rekao je on.

Dodaje da je odlučeno da svaki umirovljenik, a ima ih trenutno 41.274 u Banja Luci, dobije 60 KM podrške Grada.

"Ovo je maksimalan iznos koji Gradska uprava može u ovom trenutku osigurati, a uzimajući u obzir iznos budžeta, ovo je, srazmjerno veća podrška penzionerima nego što je Vlada RS isplatila u rujnu", naglasio je Stanivuković.

Zadovoljni? 

"Osim ovog vida podrške Banja Luka je osigurala i besplatan javni prijevoz za umirovljenike s najnižom mirovinom, dok je za ostale umirovljenike povoljniji, što će biti nastavljeno i u narednoj godini", istaknuo je on te dodao da će Gradska uprava intenzivno raditi na razvoju koncepta "Kartice prijateljstva", s kojom će umirovljenici ostvarivati određene popuste pri kupovini.

"Već s proljeća bit će razmatrano osnivanje dodatnog fonda iz kojeg bi se izdvajala sredstva podrške za umirovljenike s nižim primanjima", poručio je Stanivuković, pojasnivši da će svakako za ovaj fond biti potrebno donijeti i kvalitetne pravilnike kako bi se u startu spriječile potencijalne zloupotrebe.

Radoslav Vuleta, predsjednik Mjesnog odbora umirovljenika Zalužani, zahvalio je gradonačelniku na razumijevanju i pronalasku načina za isplatu podrške.

"Za umirovljenike bilo bi neprihvatljivo da isplata ide na ime komunalnih usluga", rekao je on.

Milanko Zec, tajnik Udruženja umirovljenika grada Banja Luke, rekao je da su umirovljenici zadovoljni što je Grad našao način da u izazovnim vremenima osigurati podršku jer Banja Luka ipak ima veliki broj umirovljenika te su za ova izdvajanja potrebna i ogromna sredstva.

"Nama umirovljenicima bi značilo i osnivanje dodatnog fonda, kroz koji bi mogli pomoći ugroženije umirovljenike u situacijama poput odlaska na liječenje i slično", zaključio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close