Umirovili se u studenom, nova odluka u prosincu

Hoće li tek umirovljeni policajci u HNŽ-u dobiti pomoć od 1080 KM?

Dolaskom komesara na čelo policije u HNŽ-u stvorili su se uvjeti za umirovljenje većeg broja policajaca.
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2022. u 09:50 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od pedeset tek umirovljenih djelatnika ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, moglo bi ostati bez jednokratne novčane pomoći od Vlade bez plaćanja poreza i doprinosa, kao pomoć uslijed rasta indexa potrošačkih cijena u iznosu od 1.080,00 KM.

Umirovili se u studenom, nova odluka u prosincu

''Vlada HNŽ-a je 12. listopada 2022. godine donijela odluku o isplati jednokratne novčane pomoći u visini od 300 KM svim korisnicima proračuna HNŽ-a. Dana 11. studenog više od 50 zaposlenika MUP-a HNŽ-a je dobilo rješenje o prestanku radnog odnosa zbog ispunjavanja uvjeta za starosnu mirovinu. Po svim kriterijima svi mi kojima je radni odnos prestao tog dana imali smo pravo na odobrenu jednokratnu pomoć'', rečekla je grupa nezadovoljnih umirovljenika MUP-a za Bljesak.info.

Kako kažu umirovljeni policajci iz njima nepoznatih razloga Vlada HNŽ-a je 8.12. 2022. godine donijela novu odluku kojom umjesto da prethodnu odluku samo izmijeni u dijelu koji se odnosi na visinu odobrene pomoći, poništava odluku od 12.10. te odobrava novčanu pomoć u visini od 1080 KM za sve zaposlenike organa uprave HNŽ koji su u tom momentu korisnici proračuna.

''Ovom perfidnom odlukom obuhvaćeni su čak i zaposlenici koji nemaju stalni radni odnos u organima uprave HNŽ, dok smo, očigledno namjerno zaobiđenih koji smo cjelokupan radni vijek proveli MUP-u HNŽ. Na ovaj način izvršena je diskriminacija nas koji smo tijekom cijele 2022. godine obavljali odgovorne poslove, podnijeli cjelokupan teret inflacije i poskupljenja, te svojim radom nadoknađivali nedostatak policijskih službenika u našoj županiji'', kazali su nezadovoljni umirovljenici MUP-a, apelirajući na Vladu da ispravi nepravdu.

Apel Vladi

''Ovim putem apeliramo na Vladu HNŽ da ovu očiglednu nepravdu u najkraćem roku ispravi, te da prilikom isplate ove pomoći obuhvati i nas, policajce i službenike MUP-a HNŽ-a koji smo dobar dio svojih života ugradili u napredak ove institucije'', kazali su.

Podsjećamo, Koordinacija Sindikata korisnika proračuna Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), čija članica je i Sindikat uposlenih u MUPU, ranije je organizirala jednosatni štrajk upozorenja, te su najavili i masovne prosvjede ukoliko Vlada ne izmijeni odluku, što je Vlada uradila na 188. sjednici. Tada je Vlada usuglasila Izmjene i dopune Proračuna HNŽ za 2022. godinu, gdje je između ostalog, planirano i 6 milijuna KM na ime dodatne potpore zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Na ovaj način Vlada je osigurala potrebne preduvjete na temelju kojih je jednoglasno usvojila Odluku o isplati 1.080,00 KM na ime potpore korisnicima Proračuna HNŽ.

Izostavljeni zdravstveni radnici

No u ovoj odluci Vlada HNŽ-a nije uračunala zdravstvene radnike u županiji, koji danas organiziraju masovne prosvjede.

''Prosvjed je usmjeren protiv Vlade HNŽ-a, poslodavaca i osnivača zdravstvenih ustanova zato što isti nisu zajednički i adekvatno odgovorili na tešku ekonomsku situaciju i ogromno povećanje troškova života i značajan pad životnog standarda zdravstvenih radnika uslijed rasta cijena i inflacije i što su se oglušili na zahtjev sindikata za isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 1080 KM'', rečeno je za Bljesak.info iz Sindikata.

Podsjetimo, Sindikati su prokomentirali i (ne)brigu svog poslodavca za radnike.

Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku financijske konsolidacije i restrukturianja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć. No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar.

U među vremenu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje smatra kako su zahtjevi zdravstvenih djelatnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a navode kako je Vlada HNŽ-a izdvojila dodatna višemilijunska sredstva za zdravstvene ustanove u HNŽ-u te dodaju kako odgovornost za financiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači - gradovi i općine. 

Kopirati
Drag cursor here to close