''Jedini diskriminirani''

Isplata, isplata, isplata! Masovni prosvjed zdravstvenih radnika u Mostaru!

Zdravstveni radnici iz HNŽ-a danas su prosvjedovali u Mostaru
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2022. u 12:02 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Isplata isplata, isplata'', skandirali su zdravstveni djelatnici ispred Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na današnjem prosvjedu jer u svojoj odluci o dodjeli jednokratnih pomoći Vlada HNŽ-a nije uračunala zdravtsvene djelatnike.

''Ovdje smo danas svi zdravstveni radnici da iskažemo nezadovoljstvo i diskriminaciju koja se radi samo prema jednom dijelu građana. Ovog trenutka pozivamo Vladu, premijera, ministra zdravstva i ministra financija da sazovu hitan sastanak, oni sada mogu zatražiti trilaterarni sastanak sa poslodavcima suosnivačima i da ovog trenutka donesu odluku da se zdravstvenim radnicima isplati jednokratna pomoć'', rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata SKB Mostar Ivica Anić.

Video: Prosvjed zdravstvenih radnika u Mostaru

Kazao je da je ovo jedina grana koja je ostala diskriminirana u ovoj županiji i to je, kaže sramota.

''Ovo nije prvi put da se ovo događa, šet mjeseci smo bili tu u šatoru i uspjeli se izboriti i ovoga puta ćemo biti dok nam se ne odgovori'', kazao je Anić.

Na upit da prokomentira izjave iz Ministarstva zdravstva, i odgovore zašto dolaze samo pred Vladu kada ima i ostalih osnivača, Anić je rekao:

''Vlada je jasno dala izjavu da su dali novac osnivačima, domovima zdravlja, poslodavcima u smislu poboljšanja materijalnog statusa, nek ovoga trena narede poslodavcima da taj novac usmjere zdravstvenim radnicima, a ne da ide u drugoim smjeru''

Dalibor Vuković dosadašnji predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ-a kaže podsijetio je na prošle prosvjede te da je Vlada HNŽ-a na pregovorima sa sindikatima pozvala direktore zdravstvenih ustanova i osnivače da budu sa strane poslodavca, a na drugoj strani bio je sindikat.

''Vlada u ovom trenutku može pozvati ponovo sve direktore zdravstvenih ustanova i osnivače da iz budžeta isplate pare i da idu po spisku radnika u sve zdravstvene ustanove i da se radnicima isplati da prebrodimo ovu krizu. Ukoliko ne bude isplata za koji dan, dolazimo u još masovnijem prosvjedu! Svi zdravstveni radnici će doći ovdje i pred ovu Vladu i nećemo odavde ići dok nam se ne isplati pomoć'', kazao je Vuković.

Foto: Bljesak.info / Ivica Anić i Dalibor Vuković

Dodao je da krivične prijave nisu sada u opticaju, a ovo je apel svima odgovornima da ne dolazi do diskriminacije.

''Plaće su minimalne ovo je jedini način da se u ovom trenutku pomogne i ne prolazi priča da se prebacuje krivnja na nekog drugog. Pvog trenutka mogu riješiti problem ako žele. Prošli put su nas šest mjeseci vukli za nos, samo jednim potezom riješili su problem kada se stvorio trenutak tako i u ovom trenutku mogu sjesti'', kazao je Vuković.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Bljesak.info (@bljesak.info)

''Imaju hitne sastanke kad njima treba, sad su zdravstveni radnici pokazali snagu i nek odma naprave sastanak s poslodavcima i osnivačima i nek isplate pomoć'', pozvao je Vuković, govoreći da u tom trenutku mogu pohvaliti Vladu, a do tada su nezadovoljni i izažavaju protest.

Anić je dodao kako je ovo čista diskriminaicja na djelu, koja se radi prema zdravstvenim radnicima i prekršen je zakon o diskriminaciji europske konvencije o ljudskim pravima.

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnih sindikata BiH, stigao je u Mostar podržati prosvjed zdravstvenih radnika.

''Licemjerno je da onima koji su se jučer hvalili kada je bila pandemija i radili bez dana odmora i spašavali zdravstveni sistem i zdravlje, da danas jedino njih izostave iz cijele priče. Licemjerno je da pomoć kao prevazilaženje dobiju admisnistrativci i to pozdravljamo u HNŽ-u, a da se izostave oni koji nose i dan danas veliki teret'', kazao je Šatorović.

Dodao je da imajući u vidu podatke UNO BiH smatraju da ima dovoljno sredstava ne da se isplati 1080KM, nego da se razgovara i povećanju plaća u vremenu kada se ne nazire kraj inflaciji.

Foto: Bljesak.info / Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnih sindikata BiH

Podsjetimo, Sindikati su prokomentirali i (ne)brigu svog poslodavca za radnike. Nakon što je Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar poslao zahtjev poslodavcu Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar za isplatu jednokratne pomoći, rukovodstvo bolnice je odgovorilo kako su trenutno u postupku financijske konsolidacije i restrukturianja nije u mogućnosti isplatiti traženu pomoć.

No SKB Mostar je sindikatima predložio da Zahtjev upute osnivačima Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i nadležnim zavodim zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti financiranje SKB Mostar. U među vremenu se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) koje smatra kako su zahtjevi zdravstvenih djelatnika za isplatu jednokratne novčane pomoći opravdani.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a navode kako je Vlada HNŽ-a izdvojila dodatna višemilijunska sredstva za zdravstvene ustanove u HNŽ-u te dodaju kako odgovornost za financiranje zdravstvenih ustanova imaju i drugi (su)osnivači - gradovi i općine.

Kopirati
Drag cursor here to close