Hoće li dočekati porast?

VIDEO | 167 tisuća radnika u RS-u radi za plaću ispod 1.000 KM

"Statistika vrlo jasno kaže da preko 167 tisuća radnika radi za plaću ispod tisuću KM. Tu nam je urgentna točka. Tu imamo problem", kazala je redsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.
Gospodarstvo / Novac | 08. 08. 2022. u 07:13 Bljesak.info
Da li će i kada doći do povećanja minimalne plate u Republici Srpskoj?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Socijalni partneri ne mogu postići dogovor oko utvrđivanja najniže plaće u Republici Srpskoj. Poslovna zajednica danima negoduje zbog namjere Vlade Republike Srpske da izađe u susret sindikatu i poveća minimalnu plaću. Tvrde da ne postoji ekonomska opravdanost. Sindikat upozorava na veliko bogaćenje pojedinaca na uštrb radničkih plaća.

Plaće radnika su niske. Nedovoljne za osnovne životne troškove. Potrošačka korpa iznosi 2.640 KM. Najniža plata 650 maraka. To su argumenti Saveza sindikata RS za povećanje minimalne plaće, piše BHRT

"Statistika vrlo jasno kaže da preko 167 tisuća radnika radi za plaću ispod tisuću KM. Tu nam je urgentna točka. Tu imamo problem", kazala je redsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Poslodavci kategorični – nismo protiv povećanja minimalne plaće ali tražimo olakšice. Predlažu nižu stopu poreza na minimalnu plaću.

"Тo treba raditi tako da se te plaće ne oporezuju kao sve ostale plaće. Možemo koristiti iskustva Crne Gore i Hrvatske koji su smanjili za duplo smanjili oporezivanje rada za najnižu plaću", pojasnio je direktor Unije udruženja poslodavaca RS Saša Aćić.

2016. godine minimalna plaća iznosila je 370 maraka. Danas je 75 posto viša i iznosi 650 maraka. Prosječna plaća rasla je za 31 posto i s 836 KM iznosi 1.097 KM. Nova povećanja plaća gospodarstvo Republike Srpske ne bi izdržalp bez negativnih efekata.

"To sigurno gospodarstvo RS u ovom trenutku, na ovom tehnološkom nivou razvoja, ne može da iznese. Ako bi ušli u neko dodatno povećanje najniže plaće sigurno da većina gospodarskih društava to ne bi mogla izdržati", upozorio je predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

Potrebno je tražiti rješenja u smanjenu opterećenja a ne u povećanju minimalne plaće smatra naš sugovornik. Novi pritisak na gospodarstvo pojačao bi aktivnosti u neformalnoj ekonomiji.

"Ekonomska matematika će pokazati da ako bismo smanjili opterećenje na neto isplaćenu plaću na 50 posto, to bi sigurno eliminirao značajan dio novca koji nije preko računa", istaknuo je ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Vlada RS ima mogućnost da utvrdi iznos minimalne plaće ako socijalni partneri ne postignu dogovor. Iz više izvora je potvrđeno da nije vjerojatno da sjednica Ekonomsko socijalnog savjeta RS bude održana u kolovozu.

Kopirati
Drag cursor here to close