Teško se od povišice rastati

U Domu naroda se odbili izjasniti o smanjenju svojih plaća

Nisu prihvatili da se u hitnom i skraćenom postupku glasa o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim bi se trebale smanjite plaće izabranim dužnosnicima.
Vijesti / Flash | 27. 07. 2022. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili da se u hitnom i skraćenom postupku glasa o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim bi se trebale smanjite plaće izabranim dužnosnicima, a koje su povećane nakon usvajanja Proračuna institucija BiH za 2022. godinu.

Za hitni postupak je bilo šest izaslanika, a osam je bilo suzdržanih, a za skraćeni također šest za, ali sedam protiv i jedan suzdržan.

Ovaj prijedlog je bio inicijativa kluba bošnjačkih izaslanika, prenosi Avaz.

U obrazloženju ove inicijative se navodi da obzirom da je Vijeće ministara BiH utvrdilo osnovicu za obračun plata u iznosu od 535 KM, te da je ona primijenjena u Prijedlogu Zakona o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za 2022. godinu, došlo je do nerazmjernog povećanja plaća zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Plaće su kroz povećanje osnovice povećane za 2,4 posto, ali u nominalnom iznosu su velike razlike zbog različitih koeficijenata. lmajući u vidu trenutno stanje u Bosni i Hercegovini, kao i nerazmjernost u razlikama u visini plaća, od najnižeg do najvišeg iznosa, podnosimo ovaj prijedlog Zakona kojim se svim zaposlenim, imenovanim i izabranim osobama koji imaju koeficijent 4 i više, smanjiti koeficijenti za 12,4 posto, te na taj način neće dobiti povećanje plaća kroz povećanje osnovice.

Nije baš najpoznatije kako će ovaj prijedlog proći obzirom da je smanjenje plaća ustavna kategorija.

''Naknada za osobe koje obavljaju funkcije u institucijama Bosne i Hercegovine ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije'', piše u članu IX 2. Ustava BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close