Dugovanja

Gulf Real Estate o prozivkama za dug: Zašto se projekt negativno predstavlja

U reagiranju se navodi kako su ''objavljeni natpisi isticali dug Gulf Real Estate pri tom zanemarujući porezne dugove drugih firmi koji su višestruko veći''.
Gospodarstvo / Novac | 25. 10. 2022. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Čime je to Gulf Real Estate čiji dug nije ni pravosnažno utvrđen, zaslužila da bude u fokusu medijske kampanje?'', navodi se u reagiranju direktora Atefa Hosnyja Sedika Maroufa povodom napisa o poreznom dugu ''prvog arapskog grada u BiH''.

U reagiranju se navodi kako su ''objavljeni natpisi isticali dug Gulf Real Estate pri tom zanemarujući porezne dugove drugih firmi koji su višestruko veći''.

''Da li se nepotvrđeni i nepresuđeni dug može i treba imputirati nečasnim arapskim investicijama? Zašto se projekat turističko rezidencijalnog naselja uporno negativno predstavlja kao 'arapski grad' gdje je ulazak dozvoljen samo Arapima? Međutim, poznato je da se, u još nedovršenom turističkom naselju, tradicionalno od 2015. godine održava Festival prijateljstva naroda Bosne i Hercegovine i naroda arapskih zemalja. Na taj festival su dobrodošli svi. Da li se neistinitim i negativnim isticanjem Gulf Real Estate i arapskog prefiksa firme šalje poruka da više nismo dobrodošli u BiH? Da li je to inicirana i vođena kampanja negdje iz onih krugova koji vanjske investitore u BiH presumjeravaju u susjedne države Bosne i Hercegovine? Da li su javnosti poznate pogodnosti koje nude susjedne države radi privlačenja vanjskih investicija, posebno iz arapskog svijeta?'', navodi se u reagiranju.

Kompanija Gulf Real Estate d.o.o. tvrdi da je u BiH uložila ''cca. 35 milijuna maraka, te je na ime poreza uplatila milijunske iznose''.

''Neprepoznatljiviji projekat je turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik koji još nije u potpunosti završen, ali je već stekao regionalnu prepoznatljivost'', navodi se i dodaje kako ''navodni dug još uvijek, nije presuđen''.

Navode kako je stav UNO BiH da su porezi dospjeli na naplatu ali da je Gulf Real Estate d.o.o. drugačijeg mišljenja te da je zatražio sudsko odlučivanje koje do dana objave liste PDV dužnika nije okončano.

''Gulf Real Estate d.o.o. ističe da je već jedan od pokrenutih sudskih postupaka pravosnažno okončan pozitivnim ishodom u našu korist, i to tako da je zapisnik o inspekcijskom nadzoru kojim je utvrđena porezna obaveza proglašen nezakonitim. Dakle, Gulf Real Estate d.o.o. u vezi plaćanja poreza na dodanu vrijednosti koristio je, i koristi mogućnosti na pravne lijekove koja imaju i sva druga pravna i fizička lica u Bosni i Hercegovini'', navodi se u priopćenju i dodaje kako je, ''bez obzira što dug u cijelosti osporava, isplatu istog osigurala dobrovoljnim zalogom zaključenim ugovorom o zasnivanju založnog prava u kojem su UNO-u BIH, do konačne odluke Suda, stavljene na raspolaganje nekretnine u iznosu od 5.300.000, KM''.

Kažu kako ''poštuju i provode provodi pravne norme Bosne i Hercegovine''.

''Ako je to nešto što nekome smeta, ili su neke druge namjere u pitanju, Gulf Real Estate će u svakom slučaju nastojati da primjenom pravnih lijekova zaštiti svoje poslovanje od nečasne medijske pažnje, te poduzeti zakonom raspoložive aktivnosti zbog nanošenja materijalne i nematerijalne štete i tražiti odgovarajuću naknadu'', navedeno je u reagiranju na napise o poreznom dugovanju.

Kopirati
Drag cursor here to close