Džepovi

MMF protiv smanjenja poreza u BiH

Predstavnici MMF-a željeli su čuti od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju…
Gospodarstvo / Novac | 15. 09. 2022. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dva ključna izazova su kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti s nadolazećom energetskom krizom, poručeno je sa sastanka Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je danas održan u Sarajevu.

Sastankom je predsjedavao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Sastanku su također prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zamjenik generalnog direktora MMF-a Bo Li, direktor Europskog odjeljenja MMF-a Alfred Kamer, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u Paul Hilbers, šefica Misije MMF-a u BiH Alina Ianku i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endru Jevel.

Predstavnici MMF-a željeli su čuti od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su financijske potrebe BiH u 2023. godini.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje proračunskim davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignute razine životnog standarda.

"Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreskih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje istim, koje planiraju provoditi vlasti u BiH", objavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Inače, Tegeltija je razgovarao je jučer s novoimenovanom direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan Xiaoqing Yu o više razvojnih projekata koje BiH provodi ili su u fazi pregovora sa Svjetskom bankom.

Tegeltija je zahvalio direktorici Svjetske banke na podršci koju Svjetska banka pruža BiH prethodnih 30 godina u ukupnom iznosu od oko 2,5 milijardi američkih dolara kroz 81 projekt.

Pored toga, Svjetska banka je administrirala grant sredstva raznih donatora u visini od oko 500 milijuna dolara.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close