Vozili smo Toyota bZ4X

Novo ime za novi početak

Najveći proizvođač automobila na svijetu i marka koja je izmislila hibridne automobile, konačno se odlučila ući u svijet potpuno električnih auta.
AutoMoto / Testovi | 19. 09. 2023. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyoti su mnogi zamjerali dugo čekanje, neki su čak bili skloni tvrditi kako se japanski proizvođač svjesno gnuša električne budućnosti, ne vjerujući u to da struja može zamijeniti tekuće gorivo. Da, malo čudno za Toyotu, onu istu Toyotu koja je prva stala na branik ekologije, nudeći strogim kalifornijskim zakonodavcima rješenje u obliku Priusa, automobila kojeg poznajemo kao prvi hibridni auto.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X

Još uvijek se sjećam kakvu je pometnju kod nas izazvao dolazak Priusa druge generacije, kojeg smo pogrešno zvali autom na struju, valjda zatečeni činjenicom da ga ne pokreće samo benzinski, nego i elektro motor. Otad pa do danas, Toyota je hibride kroz nekoliko generacija provukla kroz čitavu svoju gamu i, na kraju krajeva, prva uspješno time izbacila dizelske motore iz većine svojih automobila, prije nego li je to postala moda.

No, sa strujom je druga priča. Dok su konkurenti preko noći dizelaše počeli mijenjati električnim autima, a da pritom praktično nisu uspjeli napraviti hibridni međukorak, Toyota je, rekli bi neki, zaspala na lovorikama. Ili, jednostavno, nije marila.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X

Konačno, prošle godine predstavljen je prvi potpuno električni Toyota SUV, čudnog imena bZ4x. Čudno, no naviknut ćemo se. Kao da nam je i naziv RAV4 bio lako pamtljiv prvih par godina, pa ga sad svi dobro znaju! Uglavnom, i imenom i skulpturom i platformom bZ4X otvara novu priču za Toyotu, koja je ovih dana, u inat svima onima koji su joj prigovarali da minira električnu budućnost, najavila kako će za koju godinu njezina vozila imati baterije s dometom od čak 1200 kilometara sa samo jednim punjenjem!

To bi, ako se ostvari, ne samo riješilo jedan od najvećih komparativnih nedostataka električara u odnosu na dizelaše, nego bi i definitivno uklonilo strah vozača električnih auta od kratkog dometa. Što je, uz cijenu koštanja, najveći problem za masovno prihvaćanje struje.

Nažalost, bZ4X nije od tih budućih Toyota, pa je domet za sad ipak bitno manji. Iako tvornica obećava 415 kilometara, čim vas dočekaju zahtjevnije dionice, uzbrdice i otvorena cesta, realan domet je između 280 i 300 kilometara. Naravno, vozite li više gradom, tu je, čak i za SUV težak dvije tone i kusur kilograma, situacija nešto povoljnija, ali ne možemo se oteti dojmu da smo očekivali da nas Toyota iznenadi s nekih 500, 600 kilometara dometa. Valjda su nas razmazili.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X

Ako ćemo tražiti mjesto gdje smjestiti bZ4X, on je negdje između Corolle Cross i RAV4, s naglaskom na ovaj drugi model, od kojeg je čak i malo dulji, ali i nešto niži. Iz aviona se, naime, vidi da se radi o Toyoti, iako bZ4X nosi nešto drukčiji dizajnerski pečat. I spolja i iznutra ima originalnih rješenja, ali i onih jako čudnih, kao što su neobična dvokatna središnja konzola i potpuni nedostatak pretinca ispred suvozača, a i „kadica“ ispred instrumenata, a iza upravljača, spada u neobična rješenja. Instrumenti su okej, ali ništa što će vas u ovo doba opće digitalizacije baciti u stanje oduševljenja, a središnji displej, velik i kockast, tražit će od vas prilagodbu, pogotovo ako dosad niste bili Toyotina mušterija.

Materijali, tipično za Toyotu, raznoliki, ali ipak smo dojma sa nedostaje jači dašak luksuza. Izrada je poslovično na visokoj razini, ali stalno imate dojam da je previše nijansi sive.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X

Ovaj auto Toyota je razvila u kooperaciji sa Subaruom. Batrrija za sada ima 71,4 kW, što u odnosu na konkurenciju i nije neko razbacivanje kilovatima, a dvije su osnovne verzije pogona i snage. Jedan elektromotor u slabijoj verziji daje 204 KS i pokreće samo prednje kotače, dok u verziji sa pogonom na sva 4 kotača stvar odrađuju, logično, dva elektromotora, a ukupna snaga tada iznosi 218 KS. Što se tiče pogona na sva četiri kotača, pogon ima tri modula rada i s dovoljno klirensa, bZ4X ozbiljniji je na grbavim terenima nego li izgleda.

Mjenjač, takozvani e-CVT, što znači bez stupnjeva, lakše se nosi sa teškim autom radi solidnog okretnog momenta koji u jačoj verziji iznosi 337 Nm. Pritom, bZ4X može imati izražena bombastična ubrzanja, tipična za električna auta. Ubrza on do stotke za izvrsnih 7 sekundi, ali, iako se u kompletu fino vozi i lijepo leži, zarad niskog težišta, nekako mu bolje leži gospodski agilna vožnja, a ne neko stalno pritiskanje papučice. I zbog potrošnje i dometa. Upravljač je pritom čak i direktniji nego smo očekivali, pa bi ipak i ljubitelji sportski orijentirane vožnje mogli doći na svoje. Ali, opet, doseg je primaran.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota bZ4X

Što se tiče punjenja, bZ4X na zidnom punjaču (ili javnom) od 11 kW od prazne do pune baterije stigne za cca. 13 sati. U sretnijim zemljama na brzim punjačima od 50 kW napuni ga se za 1 sat i 15 minuta. A superbrzi punjači, tamo negdje daleko, pune ga za 35 minuta, ali samo do 80 posto kapaciteta, da bi onda moć punjenja naglo pala. Tajna sporijeg punjenja leži u odluci Toyote da tako čuva vijek trajanja baterije.

Za sad u mnogim električnim stvarima bZ4X nije u samom vrhu po performansama i kapacitetima, no nadati se kako će Toyota uskoro, u skladu s najavama, ozbiljno nastupiti u „strujaškom ringu“ i, u lovu na obećanih 1200 kilometara dosega, konstantno i ozbiljno davati update i upgrade ovom modelu.

A ono što se sigurno neće mijenjati su nevjerojatna prostranost stražnje klupe, dostojna kraljeva, te, za električni auto, razmjerno solidan prtljažnik od 450 litara.

A cijena? I sami znate da je danas vrijeme nimalo jeftinijih auta. Još ako je auto na struju…računajte, ovisno o opremi, da će vas bZ4X stajati između 115.700 KM i 137.450 KM. Minimum.

Kopirati
Drag cursor here to close