Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line

Nešto između

Nemojte se zbuniti, između T-Crossa i T – Roca, sada možete birati i Taigo. Volkswagenov butik odlučio je dati nešto i onima koji vole podignute automobile kupeovske stražnjice.
AutoMoto / Testovi | 29. 09. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trendove možete ne voljeti, ali im morate priznati postojanje. Jedan od, isprva se činilo, bizarnih trendova, bilo je križanje SUV/Crossoverskog trenda s kupeovskim završetkom karoserije. No, već pojavom prvog BMW-a X6, postalo je jasno kako će novi trend postati stvar koja razbuđuje maštu onih koji ne žele propustiti biti među sljedbenicima novog ukusa.

 I tako, mnogo modela se pojavilo njegujući novi stil, tako da niti Volkswagen nije ostao imun. Zapravo, VW nikad ne ostane imun ni na jedan trend, samo malo sačeka kako će se razviti situacija, a onda uleti u gužvu sa svojim standardnim adutima upakiranim u trendovski plašt.

Ni kad je u pitanju VW Taigo priča nije drugačija. Iako će dovijeka nekima ovakvi automobili izgledati bizarno, čak i ružno, odavno mnogima kupeovski spuštena linija krova na povišenim autima nije ni nakaradna, ni smiješna. U skladu s trendovima i nazovimo to potrebama, kupci vole imati takav auto, pa zašto im ne ponuditi još jednu opciju?

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line

VW Taigo, pritom, samo je još jedna varijacija na temu povišene tehnike VW Pola, što kupcima ne bi trebalo smetati, jer sve što već poznaju i što ide u milijunima komada, imaju ovdje. Pritom, prije svega, mislimo na turbobenzinac sa 150 konjskih snaga, koji, spregnut sa 7 stupanjskim DSG mjenjačem, Taigo čini ozbiljnim automobilom u svim uvjetima vožnje.

Ozbiljno je i uređenje, pomalo teutonski tvrdo i odavno poznato iz ostalih Volswagena, nekima dosadno i već viđeno,  ali većini zato ne treba navikavanje i mogu i ovaj VW odmah voziti skoro kao Miško, zatvorenih očiju. Ima tu i solidne multimedije i pametnog ključa i digitalnih instrumenata. Sjedala su sasvim okej, iako naglašenije sportska, ostaju raskošno oblikovana. Zapravo, za ove novce (o cijeni ispod) Volkswagen nije škrtario kao što inače zna.

Drugim riječima, uvjerljivi nastup motora i mjenjača, te poznato uređenje unutrašnjosti i čvrsta osnova na kojoj je auto napravljen, daje vam dovoljno moći u svakodnevnici. Taigo pritom troši umjereno, skoro da se možete i zbuniti misleći kako vozite dizelaša, što bi po našim mjerenjima značilo najviše 7,5 litara u izrazitooštroj mješovitoj vožnji, ali i jedva 6 litara u štedljivom režimu odnosa prema papučici gasa.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line

Okretni moment od 250 Nm vlada u režimu između 1500 i 3500 okretaja u minuti, pa otud taj osjećaj da pod haubom radi turbom pokretan dizelaš. No, tih i kultiviran, 1,5 litarski benzinac je motor koji se u ovom trenutku čini i boljim izborom. Testirani Taigo imali smo u optički izazovnoj R – Line opremi, što uključuje atraktivne dodatke, crne Misano felge od 18 inča na 225/40 sportskim gumama i specijalnu boju.

Ništa od navedenog nije ozbiljno narušilo solidnu udobnost, koju od VW-a u zadnje vrijeme dobivamo u većim porcijama nego ranije, ali donekle ovjes odaje nervozu pri naglim dodavanjima gasa i općenito ne voli kad ga previše oštro vozite. Ništa nesigurno, ali s porastom prohtjeva gubi se onaj osjećaj vožnje „k'o po šinama“.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line

VW Taigo je dug 4 metra i skoro 28 centimetara, što bi trebalo biti u rangu onoga što traže kupci kojima treba okretan auto u gradu i dovoljno velik za relativno duga putovanja. Prtljažnik od 440 litara uvjetno je dovoljan i za duži boravak izvan svog mjesta, a prostor unutra raskošan je na prednim sjedalima, dok je straga već konfguracija podešena za one manjih gabarita, ali na kraće statze nikome ne bi trebao biti problem.

Mnoštvo opreme kojim je obogaćen ovaj testirani Taigo podiglo je cijenu do prilično visokih 55.000 maraka, ali ovdje moramo reći kako Taigo s benzinskim motorom kreće od 41.000, pa je moguće konfigurirati po afinitetima, no ipak ostaje dojam da je VW opet u cijenu ugradio dio svog starog imidža. A i crossoveri, pogotovo kupeovski nastrojeni, ipak su imidž za sebe, jer ste vi to tražili!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Volkswagen Taigo R-Line

Automobili općenito više nisu jeftini, tako da je 50.000 maraka danas daleko od psihološke granice. A ako vam kažemo da za te novce dobivate automobil koji ide daleko preko 200 km/h i poteže od nula do stotke za malo preko 8 sekundi i s kojim možete zabavno prolaziti zavojima i biti gospodar ceste, ako želite, onda se već može razgovarati, zar ne? Još u ovom opremi postoji i taj cool faktor.

Jedino vas može malo zbuniti pitanje prolaznika koji to auto vozite. Je li to T- Roc? Ili je T- Cross? Vi mu recite – nešto između. I pogodit ćete. Skroz.

Kopirati
Drag cursor here to close