Vozili smo novi Kia Xceed

Tako mlad, a već dobra stara škola

U vrijeme kada sa svih strana bombardiraju hibridima i električarima, pomalo raduje susret sa starom školom, nažalost, također po novoj cijeni.
AutoMoto / Testovi | 18. 07. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teško je zamisliti kako auto koji je na tržištu tek četiri godine možemo nazvati starom školom, ali Kia XCeed, čak i ako gledamo unutar vlastite kompanije, zaslužuje epitet modernog klasičara. Razlog je jasan – puno se toga promijenilo u svijetu automobila u samo nekoliko godina i automobilu više nije dovoljno da je crossover da bi bio zadnji krik mode, nego je, u najmanju ruku, da bi auto bio u trendu potrebno da je hibridnog pogona, ako ne baš potpuno električni.

Ili barem da ima kockasti, kutijasti „električarski dizajn“, lišen nekih tradicionalnih vrijednosti koji su u dizajnu bili zakon zadnjih desetljeća, sa hrabrim iskoracima u predjelu maske i farova, kao što je rezultat, na primjer, vidljiv na novom, i dalje klasičnom, modelu Sportage, koji više izgleda kao električni model, zahvaljujući „zoro“ dizajnu.

I dalje vruća roba

Kako Kia u međuvremenu priča fenomenalnu električnu priču (skupa s bratom Hyundaijem), pomalo se nepravedno zaboravlja odličan program klasično pogonjenih automobila, gdje već dobro poznati Ceed modeli vode glavnu riječ, skupa sa već spomenutim i kod nas odlično prihvaćenim modelom SUV karaktera – Sportageom.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Xceed

A testirana Kia XCeed, dio već spomenute velike Ceed familije, zapravo je automobil koji mora biti vrlo interesantan našim kupcima, jer predstavlja „mjeru“ po kojoj se itekako dadnu i ovdje kod nas krojiti obiteljski planovi za kupnju novog automobila. „Podignuti Ceed“ kako bi neki kazali, dijete je trendova koji su ozbiljno začeti početkom milenija, a kulminaciju doživheli u prošlom desetljeću. Nakon početnog zagrijavanja, takozvani crossoveri postali su vruća roba, a to su i danas.

Osvježena Kia XCeed malo je utegnutija u vanjskim elementima i ponešto dotjerana ispod lima, posebno u području udobnosti, i u ovom trenutku predstavlja, u ovim ludo skupim automobilskim vremenima, jednu od najpametnijih kupnji novog automobila u cjenovnom rangu do 50.000 KM. Naravno, Kia XCeed može ići i preko 60.000 KM, ali kako nas je Kia razmazila akcijskim popustima, možemo slobodno reći da u svako doba godine za deset tisuća maraka manje od toga možete ući u Kia salon i zatražiti XCeed kao na našem testu.

Može biti i šljaker i šminker

OK, savjetovali bismo vam neku od svjetlijih, življih boja, koje bolje otkrivaju model i definitivno bolje stoje XCeedu, ali i u ovako tamnoj, zagasitoj varijanti boje, koja više odgovara direktorskim i političarskim limuzinama, Xceed teško skriva adute. A aduti su solidan i čvrst kroj, prilična prostranost u tek dlaku manje od 4,4 metra, dizajn koji graniči ovih dana s čistom klasikom (uz nova LED svjetla koja bacaju svjetlo daleko i moćno) i izrada kojom se nekoć ponosila njemačka autoindustrija. Zbilja, pomalo je to deplasirano i spominjati, Kia već par desetljeća proizvodi modele koji su miljama daleko od onih prvih Kia iz devedesetih, a glasovita garancija od 7 godina i danas je potvrda koliko Kia vjeruje vlastitoj filozofiji kvaliteta i trajnosti.

Sam automobil vam u svim detaljima govori kako je riječ o ozbiljnom proizvodu, od trenutka kada uhvatite ručicu i otvorite vrata, do trenutka kada sjednete u nju i ta ista vrata zatvorite, Kia odiše solidnošću. Nema tu ništa nelogično, čak i ako niste do sada bili korisnik Kia (ili Hyundai) modela, brzo ćete se snaći.

Digitalizacija je na velika vrata ušla i u Xceed, instrumentna ploča je moderna i lako čitljiva, informacije su možda malo raštrkane, ali uvijek dostupne. Općenito, unutra vlada logika i smirenost okruženja. Ništa nećete tražiti po par minuta, sve je logično rapoređeno, makar ovaj paket opreme i ne skriva previše ekstravagantnih opcija. Rekli bismo, racionalan izbor za racionalne ljude, koje čak i neuobičajna situacija na cesti neće izbaciti iz takta. Zapravo, sam Xceed će im pomoći da ne budu izbačeni, jer fino i uporno dobro drži sectu, pomognut svim elektronskim pomagalima današnjice.

Pošteno odmjeren komad auta

Sjedala i volan lako se namještaju u idealan položaj, upravljač lijepo leži u rukama i solidno prenosi informacije s podloge. Središnji displej i dalje nije ogroman, ali smo se njime izuzetno lako koristili na putu, posebno kad smo se preko Bluetootha konektirali s Andriod autom, uživali u navigaciji s Androida i glazbi sa Spotifyja.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Xceed

Ručni šestbrzinski mjenjač spregnut je sa vrlo zanimljivim 1,5 litarskim turbo benzinskim motorom koji najveću snagu od 160 KS razvija na prilično visokih 5.500 okretaja u minuti, ali zato područje najvećeg okretnog momenta drži već od 1500 okretaja u minuti i drži negdje do 3500, što znači da je Kia baždarena na voziti umjereno, uostalom tada je i osjećaj cruisinga sjajan, a i potrošnja je prilično podnošljivih 5,7 litara u prosjeku.

Iako vam ispočetka u gradu zna malo nervoziti i posebno pri polasku nakon malog pritiska na gas odati dojam da će se skoro ugasiti (stara odlika benzinacaiz nekog drugog vremena), kad se upoznate s ovim četverocilindičnim motorom, onda kreće niz pozitivnih iznenađenja koje Xceed sprema – vožnja je udobna, a opet dovoljno zabavna, nema više skakutanja na cesti poznatog iz prve serije, a 1,3 tone težak auto doima se nekako audijevski, dok solidno guta rupe i ležeće policajce.

Benzinci su novi dizeli

Na otvorenoj cesti, magistrali, raduje pogled na podatak o trenutnoj potrošnji od oko  4,5 litra, što je nimalo teško postići ako vozite 80, 90 kilometara na sat. Praktično, da nema onog starobenzinskog osjećaja pri pokretanju vozila, kada definitivno morate malo više nagaziti na gas, 1,5 motor u Xceedu je benzinac skriven u osobine dizelaša, ugleđen u vožnji, ali pritom uglađenijeg zvuka, razumne potrošnje i s dovoljno snage u svakoj prilici.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Xceed

Obiteljski automobil svestranih karakteristika pokazuje s njim talent da na najbolji i najmirniji način preveze četiri putnika (dva su isofix priključka na stražnjoj klupi) na duže staze.  Ima smpremnih goriva od 50 litara i 426 litara zapremine prtljažnika. U vožnji ne umara, može se s njim lako i na duge rute autocestom, pritom tek veliki retrovizori prave malo više buke. Vožnja pri 130 km/h je i dalje tiha i udobna, a tek od 150 km/h kreće malo veći nivo buke, no i dalje u granicama klase kojoj Xceed pripada. Pritom ubrzava od 0-100 za otprilike 9 sekundi, a može potegbuti i maksimalno malo preko 200 km/h. Posve dovoljno.

Kada je auto lijepo složen, a Kia Xceed to svakako jest, onda i zamjerke više sliče traženju dlake u jajetu – ali ih i ovaj put ima. Prva, čitavo vrijeme testa čuo se čudan zvuk iz područja iznad stražnjeg kotača. Za auto s tek devet tisuća kilometara to nije očekivano, makar se radilo o vozilu kojeg su sigurno dobro izmrcvarile naše kolege. Iako ništa od tog zvuka ne sugerira da je u pitanju nešto ključno za vožnju, jer se ništa niti ne osjeti na volanu, pomalo iritira, makar bio samo mali propust u davanju testnog vozila s malom manom.

Neka sve onda bude moderno!

Druga zamjerka ide digitalnim brojkama na okretnim prekidačima dvozonske klime. U crvenoj su boji i praktično ne možete vidjeti na kojoj ste temperaturi ukoliko nosite naočale za sunce, što većina vozača danas nosi. Jednostavno, ta nijansa crvene nestaje u očima promatrača koji nosi sunčanice, što je čudno jer sve druge brojke i displeji u automobilu su u svjetlim, da ne kažemo bijelim nijansama. Zašto tolika zamjerka tako malom detalju? Pa, u pitanju je sigurnost, jer svako očitavanje temperature traži skretanje pogleda s ceste, skidanje naočala, pogotovo u ovim vrelim danima, zna biti nezgodno.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Kia Xceed

Treća zamjerka ide nedostatku pametnog ključa i start/stop dugmeta u opremi kojom je bio opremljen naš automobil. Nije najbolja oprema, ali u 2023. godini automobil koji košta 50.000 maraka mora imati pametni „free hands“ ključ koji se ne vadi iz džepa. Nakon što su nas razmazili neki drugi proizvođači u istom cijenovnom rangu , jednostavno je šteta da ukupan dojam auta pokvari dosadni i prevaziđeni ključ koji iskače iz oklopa poput skakavca i još moraš ubadati isti u bravu iza volana. Pain in the ass!

No, ako izuzmemo ovih nekoliko zamjerki, one svakako ne mijenjaju činjenicu kako je Kia Xceed sazrio automobil, na kojeg se itekako mora računati. U početnoj opremi LX  Joy kreće negdje od 43.600 KM, a u ovoj testiranoj EX Flow računajte na 50.000 i još neki kusur. Na akciji.

Kopirati
Drag cursor here to close