Vozili smo MG4 Electric

Pogodak u srce stare Europe!

MG je kineska priča smještena iza britanske tradicionalne marke, ali ako Velika Britanija nema problem s tim, ne znam zašto bi ga onda mi ovdje imali? Tamo je MG4 otkriće godine, kao i u ostatku Europe.
AutoMoto / Testovi | 11. 09. 2023. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su Bosna i Hercegovina i električni automobili još uvijek u međusobno kompliciranoj vezi, napolju se čini sve ne bi li se nametnuo novi zlatni standard motorizacije – umjesto pištolja za gorivo od sada je utičnica zakon! Na anslovnicama svih automagazina, autoportala i video blogova su u prvom redu električari, dok se benzinci, a pogotovo dizeli kriju kao što su se nekoć ružna djeca stavljala u drugi, treći red fotografije.

I dok tržište i dalje ne odgovara istim hypeom, ipak se mora priznati kako se broj električnih vozila na tržištima Europe stalno povećava, no čini se da još uvijek za pravu revoluciju nedostaje onaj glavni vjetar u leđa – da se električna vozila dometom, dimenzijama  i cijenom dostupna najširem, valjda još uvijek srednjem sloju stanovništva, onom koji još uvijek čini većinu i time zamašnjak svega. Drugim riječima, ako obična raja nešto ludo ne kupuje, onda ništa od toga!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric

Džaba hipsteraj, hypersportski auti zapanjujućih performansi, uzalud SUV-izacija naredne generacije, ako se ljudi još uvijek plaše da ih auto negdje ne ostavi na pola puta, ako imaju strah od toga je li napunjen i imaš li uopće mjesto za punjenje – i najvažnije, ako smatraju da su im, usprkos subvencijama, električni automobili preskupi! Sve do tada čežnjivo će gledati u pravcu dizelaša ili benzinaca.

Upravo model koji smo vozili, MG 4, može biti jedan od, kako se to popularno kaže „gamechangera“. Naravno, pritom ne mislimo na tržište BiH, gdje je ovaj električni automobil razmjerno prihvatljive cijene u rangu nedohvatljivosti za većinu stanovnika, tamo gdje će svaki protuargument počinjati time da za te pare možeš kupiti polovnog Audija A6 k'o bombona, nego na tržišta Zapada, tamo gdje je MG4 jedan od još uvijek rijetkih kompaktnih automobila u električnom ringu borbe za kupce.  I pritom jedan od cjenovno najpovoljnijih električnih automobila uopće.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric

Zbilja, u vrijeme opće SUV-izacije (povećanja visine vozila), koja, logično, godi smještaju baterija u podu, neobično je sresti se opet sa formom kompaktnog vozila C klase, one koja je vodila glavnu riječ na tržištu kroz desetljeća u kojima su harali Golf, Astra, Megane, Bravo, C4, Corolla, Focus i slični. A pogotovo u vrijeme kada proizvođači pritisnuti električnom agendom i tehnološkom potrebom da negdje ubace baterije, izbacuju kompakte iz ponude mijenjajući ih „urbanim crossoverima“. Drugim riječima, MG4 je u ova doba napuhanih automobila pomalo neobična pojava, čak i ako govorimo o trenutno njegovom najvećem konkurentu, kompaktnom Volkswagenovom ID.3, koji je ipak malo više „bubble“ dizajniran. Razlika leži u platformi sa posve tankom baterijom, koja ostavlja prostora da se auto ne mora previše puhati u visinu.

Da, MG je kineska priča smještena iza britanske tradicionalne marke, ali ako Velika Britanija nema problem s tim, ne znam zašto bi ga onda mi ovdje imali? Tamo je MG4 otkriće godine, još od prošle sezone, a njegova popularnost raste strelovito iz mjeseca u mjesec. Prodaja raste i na drugim tržištima Europe i očito je kako MG više nije tek jeftina senzacija iz Kine, nego sasvim ozbiljna činjenica na tržištu, koja nosi sa sobom pametno odabranu lepezu modela i, ono što kupci najviše vole, sedmogodišnju garanciju!

MG 4 pritom je potpuno električni kompakt, koji nema niti jednu drugu varijantu sa benzinskim ili dizel motorom. Zato i ima onaj dodatak Electric, da se zna da je struja i samo struja. Nova platforma, sasvim od nule smišljena za ovaj automobil , kao i dizajn, potpuno su osvježenje. Dizajn, pogotovo prednjeg dijela, uspješan je spoj agresivnih linija sportskih automobila (miriše na Lamborghinijev dizajn)i zakonitosti pod kojima se rade električari. Dovoljno slobode u dizajnu rezultirano je atraktivnom karoserijom koja najbolje funkcionira u življim bojama. Ova tamna na našem testu malo ga je „gasila“, ali nije uspjela ugasiti činjenicu kako MG4 nije neki copy/paste levatski auto s Dalekog Istoka, već posve ozbiljan takmac na tržištu, auto s jasnom namjenom i ciljem.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric

Samouvjeren nastup na tržištu, gdje već postoje tri različite verzije vozila bitno različitih performansi i dosega, osim dizajnom, MG4 pokazuje i u čvrstoći i ukupnoj solidnosti izvedbe. Od otvaranja vrata bez ključa do sjedanja u neočekivano udobna sjedala, automobil pokazuje ozbiljnost. Tu su standarno veliki zalogaji u obliku Full LED svjetala naprijed i nazad, multilink ovjesa straga,  a nova MSP platforma s tom tankom baterijom očito će na sebi ponijeti i mnoga buduća vozila iz MG Electric flote.

Kao i kod svakog vozila današnjice, i MG4 Electric vas odmah dočeka sa dva ekrana. No, ovdje ne ometaju vidik kao u nekih drugih. Manji ekran, onaj iza volana, ima 7 inča dijagonale i daje osnovne podatke o vožnji, brzini i potrošnji, malo je nabacan, ali se brzo naviknete. Malo više navike očekuje vas kod većeg, 10+ inčnog središnjeg ekrana, gdje pojedine funkcije nisu baš lagane za rukovanje, pogotovo u vožnji, ali ništa na što nas i drugi moderni auti nisu već naviknuli. Postoje zato i velika „dugmad“ ispod za neke od funkcija, ali još uvijek to može bolje. Sve funkcije auto obavlja pošteno, od klimatizacije do multimedije. Ništa spektakularno, ali ništa ni za ozbiljnu kritiku.

Kad pokrenete automobil, a za to ne postoji dugme Start/Stop, nego se automobil aktivira čim pritisnete kočnicu i na manjem displeju zasvijetli ono „Ready“, dobijete sve ono što električni automobili odmah daju – tišinu! Kružni taster automatskog mjenajča (nazovimo to tako) sa samo tri funkcije (Drive, Rear i Neutral) učinit će vožnju beskrajno laganom i onima koji  nikad nisu razumjeli čemu služe brzine na mjenjaču. Čak i s pogonom samo na zadnje kotače, što je MG4 standard, vožnja je sigurna i lagana.

Automobil u vožnji je izrazito tih, a osjećaj vožnje, sa mekanim pristupom podešenosti ovjesa, pomalo baca i na vrijeme prije nego su električni auti zauzeli šire pozicije. Uglavnom, voziti MG4 je lagano, na momente i uzbudljivo, ali nakon što se malo isfurate na performanse koje „strujaši“ uvijek nude pritiskom pedale „gasa“, uglavnom će vam forte biti normalna vožnja, s naglaskom na štednju. Jer MG4 Electric jest razmjerno dostupan električni automobil, ali njegov domet nije revolucionaran, pogotovo ne u ovoj  testiranoj standardnoj verziji.

A strandardnu verziju odmah ćete prepoznati po upravljaču koji nije presvučen kožom, nego je, onako narodski „plastičar“, ali u osnovi ne udi previše. Da budemo iskreni, nakon početne fascinacije tehnologijom i dizajnom, kao i činjenicom da se još uvijek navikavamo na električne automobile, otkrijete kako je MG4 jedan razumno skrojen, da ne kažemo štedno projektiran automobil. Nema tu materijala za razmetanje, niti viška opcija, ali imate uglavnom sve što vam treba, osim kamere za vožnju unazad, na koju smo toliko navinuli da nam je bilo kao da nam je netko maramu na oči navukao kad god bismo parkirali unazad.

Ali zato imate odličan MG Pilot sustav poluautonomne vožnje, koji je izrazito lagan za korištenje i veoma dobro funkcionira na cesti. Čak i na našim cestama! Mi smo od Mostara do Metkovića vozili magistralom dajući se u ruke MG Pilot senzora i elektronike i auto je sam kočio i pazio da smo na cesti, pritom prepoznajući sve aute ispred, iza i pored nas, ubrzavajući, usporavajući i kočeći bez ikakvih grešaka. U ovoj klasi izuzetno!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric

Hajde da skratimo, kakav je taj MG$ Electric zbilja? Ima li prostora? Itekako, za četiri osobe bez problema, nazad mogu sjediti i odrasli. Ima li prostora u prtljažniku? Ima, ako ste naviknuli na kompakte. 363 litre nije rekord, ali je u rangu Golfa 8. Kakav je osjećaj za volanom? Rekli smo već, opušteno i dobro. Imate dojam da vozite klasu veći auto. Koliko mu može baterija? U standardnoj varijanti nije baš rekorder, ali po gradu ćete se nakon jednog full punjenja moći voziti i mjesec dana.

Čim izađete na otvorenu cestu, pogotovo vozite li uzbrdo, pod opterećenjem ili volite stisnuti auto, baterija curi, kao i kod svakog električara. Baterija ima 51 kWh i najbolji doseg od 350 kilometara, ali u stvarnosti ljeti pod klimom to je bilo bitno manje. Skuplje varijante dolaze s jačom baterijom i imaju prijektiranih 450 kilometara, što vas i dalje ostavlja u dilemi kod dužih putovanja. No, velimo, u gradu i prigrađu, s mirnom vožnjom ravnim cestama, MG4 Electric i u standardnoj verziji može bez problema čitav mjesec koristiti onome tko dnevno prijeđe 10-tak kilometara. Ili koji kilometar više. Uz par brzih dopuna čitav mjesec gradske vožnje ste bezbrižni.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric
Foto: Bljesak.info / Vozili smo MG4 Electric

No, glavni problem strujaša i jest taj – što ako mi auto zatreba odmah, hitno i za malo duži put? A, pretpostavimo da ga niste napunili, nego vam stoji na nekih 45 posto baterije. Odgovor je kako auto mora biti uvijek an utičnici, jer bez obzira na obećanja razmjerno brzog punjenja, ipak je sve to i dalje bitno sporije od laganog tankanja goriva na crpki.

Stoga MG4 funkcionira najbolje kao drugi automobil u obitelji. Ako živite u predgrađu ili manjem mejstu i treba vam automobil koji ćete voziti svakodnevno u grad i nazad i po nekoliko puta, ali imate ga gdje puniti – idealno za vas! Zanimljiv NLO u vašm dvorištu kojeg ćete brzo zavoljeti, ali ćete na dulja obiteljska putovanja ipak sa starim dizelašem. I zbog vlastitog mira i zbog činjenice kako u BiH još uvijek mreža punjača nije baš razvijena. A i još je glupo doći nekome u goste i umjesto standardnog pitanja koja vam je šifra za Wi-Fi upitati imate li slobodnu utičnicu da vam utaknem automobil, o vašem trošku?

Slična priča je s većinom električnih automobila, čak i napolju, da se ne lažemo. Kao auto za mirno i bezbrižno obavljanje „kućnih“ zadataka, zujanje po gradu, odlaske na posao i vožnju djece u školu i na treninge i pokatkad vožnju po okolici, pa recimo i do mora i nazad kada znate da neće biti velike gužve i kada idete u, recimo, Makarsku, a ne u Zadar – električni automobil je super, skoro idealan! Ali uvijek mora biti u „ready“ modu. To ne znači da s njim ne možete obići i čitav kontinent, ali pritom, kao i kod svakog strujaša, zaboravite brzo tankanje i vožnju bez planiranja i pokatkad anksioznog traganja za narednim slobodnim punjačem.

Znači, ista meta i isto odstojanje, ali sada sa MG4 Electric automobilom, koji vas, ako ste radoznali, može u svijet auta na struju uvesti bez da vas cijenom zguli do petog koljena. I, ako imate raspoloženu kućnu utičnicu i finu garažu, može uvesti bezbolno u novo doba električne mobilnosti. Pod uvjetom da imate spremnih 60.000 maraka. Još bolje ako vas malo i Vlada Federacije potakne i spusti cijenu olakšicom, cijeneći pritom vašu ekološku svijest. Ako ste raspoloženi za MG4, odnedavno je ovaj auto dostupan u Mostaru u GUMA M, zajedno s ostalim MG asortimanom vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close