Vozili smo dotjeranu Seat Aronu

Španjolski zvrk, i za korak i za trk

Seat automobili opet su uzbudljivija strana Volkswagen grupe. Arona je jedna od najpoštenijih ulaznica u tu priču, dovoljna da regularnom vozaču navuče puno osmijeha na lice.
AutoMoto / Testovi | 27. 09. 2022. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Seat Arona je jedan od trojice braće, prvi brat je VW T – Cross, drugi je Škoda Kamiq, a treći je Arona. Dijele platformu, jer su dio iste Volkswagen grupe (MQB A0) i još mnogo toga, ali općenito se dosta razlikuju dizajnom, tako da nećemo pogriješiti ako kažemo da je upravo Arona najrazigranija od spomenute trojke „urbanih gerilaca s pohgonom na prednje kotače“.

 Službeno je Arona predstavljena 2017. I nakon četiri godine je redizajnirana. Vanjština je relativno primjetno utegnuta, uglavnom u detaljima, pa je sad LED otisak farova jači i konkretniji. Tu i tamo se malo poigralo plastičnim obrubima, a dosta se poradilo na unutrašnjosti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjeranu Seat Aronu

Onima koji poznaju Aronu prve serije, u oči će prvo upasti podignut središnji displej, koji je sada i veći, dok će oni koji su vozili prvu Aronu opipati uvjerljivije materijale u unutrašnjosti, koji u kombinaciji s razigranim otvorima zraka, na bočnim stranama prednje konzole i u sredini, čine živahniju unutrašnjost nego smo od Seata navikli. No, vratit ćemo se interijeru, prvo da kažemo još pokoju generaliju.

Seat Arona je gradski crossover. To znači da je u pitanju podignuti kompakt, dizajniran ne više kao puka kopija, u ovom slučaju, Seat Ibize, nego kao originalan automobil, koji ima dodirne elemente sa kraćom i nižom Ibizom. Drugim riječima, Arona nije tek Ibiza kojoj su ugradili duže amortizere, nabili par plastičnih dodataka i stavili krovne nosače i veće gume. Odmah nakon tog podatka je jasno da su dizajneri imali priliku odraditi dobar posao i to su i učinili.

Dizajn prati kućni Seatov trend oštro odsječenih bridova, koji se vidi i na farovima i na retrovizorima i na bočnoj liniji, pa i na linijama krova i nazad, tako da ovaj Seat djeluje fino dinamično. Naravno, u dvobojnoj karoseriji uz sve to je i šik, pa će zadovoljiti i one koji od automobila traže da bude pomalo i modni mačak. Zato ne čudi kako od svih prodanih automobila sa znakom SEAT, upravo Arona u ovom trenutku čini više od četvrtine.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjeranu Seat Aronu

U osnovi, u klasi gradskih crossovera velika je gužva, od Dacia Sandero Stepwaya, preko Kia Stonica, Hyundai Kone pa sve do Peugeota 2008 ili Renault Captura, da ne nabrajamo sve ostale, ima se mnogo toga odabrati i cijenom i veličinom. Seat Arona  sa 4 metra i 14 centimetara dužine u srcu je klase i nudi solidan prostor, kako za putnike, tako i za prtljag.

Naprijed se sjedi fino, sjedala su sasvim dobro dizajnirana, razmjerno udobna i prostrana, nazad također nije loše, po visini je okej za one visoke i do 185 centimetara, ali je prostor za noge ponešto limitiran, ako naprijed sjede također nešto korpulentniji ljudi. Prtljažnik od 400 litara sasvim je prihvatljiv i dovoljan za urbani muving, pa čak i za izlete.

Ako su izleti u dvoje, onda se obaranjem stražnje klupe dobije čitavih 1280 litara. Uređenje je klasično VW – Seat – Škoda, sa dosta sličnih elemenata, ali konačno se svaki proizvođač dobio priliku i malo više isfurati po pitanju detalja. Središnji displej, za koji smo već rekli kako je podignut u odnosu na prije, može biti onaj od 8,25, u boljim paketima ima 9,2 inča, informativan je i u skladu s ponuđenim kod konkurencije. Središnji instrumenti su, što nam je čak i godilo, klasični, jednostavni i informativni.

Nema u Aroni ničega što vam nikada neće trebati, a imate sve što vam može ikada zatrebati. Pogonski sklop je, nisam ni sanjao da ću ovo jednom napisati, čista klasika – već odavno poznati 1.0 TSI trocilindraš, turbom tjerani benzinac, koji razvija 110 konjskih snaga. Može biti uparen sa šeststupanjskim mjenjačem, ali u našem testnom autu bio je automatski DSG mjenjač, sa sedam stupnjeva prijenosa.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjeranu Seat Aronu

Iako nemamo ništa protiv ručnog mjenjača u ovom automobilu, DSG mu daje jedan nivo više. Nije presavršen, čak pomalo doprinosi simpatičnoj nervozi motora koji se rado odaziva na pedalu gasa, ali je sasvim dovoljan da bezbrižno uživate u vožnji. Pritom motor ima solidno snage u svim režimima vožnje, uz prigodan trocilindarski zvuk, na koji smo se u međuvremenu naviknuli.

Ovakvom motorizacijom Arona spada u rang tehnički provjerenih automobila, da ne kažem klasičara, pogotovo danas, u vrijeme trendi električnih i hibridnih automobila, ali nemamo zamjerku. Čak ni na potrošnju, koja je na testu u prosjeku iznosila 6,4 litra, benzina! To je super podatak, ako je vjerovati putnom kompjutoru. Arona je za današnje pojmove lagana, ima tek nešto više od jedne tone, točnije par kilograma manje od 1,1 tonu, tako da je, uz, kako nam se čini, nešto malo tvrđe podešavanje u odnosu na braću iz VW-a i Škode, Arona jedan od onih automobila koji će vas podsjetiti kako je donedavno bilo zabavno voziti se u automobilima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo dotjeranu Seat Aronu

Uz svu sigurnosnu, aktivnu i pasivnu opremu koju danas morate imati u automobilu, klimatizaciju koja je uvijek na visini zadatka, Arona se čini kao auto koje bi vas moglo daleko odvesti i dugo besprijekorno služiti. Čvrstu gradnju tek kvari škripucanje trendi umetka na ventilaciji na središnjoj konzoli, dok sve drugo djeluje poznato, čvrsto i trajno. S ovim motorom Arona može potegnuti do 190 kilomatara na sat, a ubrzava od 0-100 za malo više od deset sekundi. Vozačima normalnih prohtjeva sasvim dovoljno, tek potpuno natovarena prtljagom i putnicima daje do znanja da bi malo više snage bilo još bolje.

No, kako se u urbanim crossoverima, unatoč pozivima na štednju resursa, uglavnom vozi tek jedna osoba, a tek ponekad dvije ili tri, od kojih je jedna obavezno dijete, onda ovaj podatak nije zabrinjavajući. Čak što više. Pritom je Arona, iako smo rekli kako je vjerojatno najtvrđe podešena među trojkom, i dalje prihvatljivo stabilna i također prihvatljivo udobna, pa i ugodna za vožnju.

Cjenovno je Arona smještena u rang vozila koju netko s prosječnom plaćom u EU lako može kupiti i imati automobil koji će ga vjerno služiti dosta godina, a uz to izgledati cool. Kod nas možda startna cijena od 39.551 KM izgleda puno, pa bježi bilo kakvom prosjeku u državi, ali ovako konfiguriranu Aronu kao kod nas na testu faktički možete nabaviti tek za koju tisuću maraka više, što otvara mogućnosti da za teško stečen novac ili malo jači kredit dobijete auto po mjeri 2020-tih. Što u doba skupih automobila uopće nije loše. Pogotovo što razigrana Španjolka nosi poznati žig solidnosti iz Wolfsburga u svom genetskom kodu.

Kopirati
Drag cursor here to close