Vozili smo Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced

Audijev glasnik iz zemlje Safari – zbogom dizelaši!

Sviđalo se to fanovima Audija ili ne sviđalo, struja polako istiskuje omiljene dugoprugaše na naftu. Vozili smo novog Q4 e-tron, koji se smješta između klasičnih Q3 i Q5 modela, s namjerom da ih istisne.
AutoMoto / Testovi | 23. 04. 2024. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Standardni kupci Audija na našim prostorima već se polako moraju navikavati kako dizelašima dolazi kraj. Naravno, to za sada ne vrijedi za kupce polovnih Audija, koji još uvijek mogu računati na izdašnu ponudu vozila iz minulih godina, ali što se tiče novih automobila, tu vremena naftom pokretanih predmeta čežnje sa 4 kruga polako stižu svome kraju.

Doduše, električni modeli s Audi značkom još uvijek se mogu prebrojati na prste jedne ruke, ali svi prsti su u međuvremenu zauzeti. Na testu smo imali model Q4 s dodatkom e-tron u nazivu, što jasno sugerira i onima koji ne kuže Audijevu nomenklaturu kako se radi o električnom modelu. Uz sve to, automobil je u takozvanoj Sportback formi, što je ništa drugo nego oznaka za izrazito popularan kupeovski SUV oblik, koji, usprkos prigovaranju nekih kako nema smisla, obožava sve više kupaca. Drugim riječima, danas je taj oblik kupcima jednostavno atraktivan. I točka.

Gdje da ga metnemo?

Ako poznajete već odranije klasične modele Audi Q3 i Q5, onda znate kako je Q3 manji, a Q5 veći. A sada ćemo vam reći kako se Q4 dimenzijama smjestio taman između njih. Što će reći da, taman u vrijeme dolaska novog Q6 e-tron modela, predstavlja oipciju izbora za one koji su već naviknuliu nas Q3 ili q5, ali sada je došlo vrijeme za struju. Tu prije svega govorimo o inozemnim tržištima, iako smo već vidjeli i Q4 na našim tablicama.

Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced

Duži od Q3 za sedam centimetara, a deset centimetara kraći od Q5, ovaj električni model je taman mjera za one koji od automobila inače šele i da je prostran i da zadržava kompaktnost koja je itekako potrebna u gradovima, što zbog prometa, što zbog parkiranja. Ono što odmah upada u oči je činejnica kako električni model ima više prostora iznutra od oba dizelsko - benzinska, jer je iskorištena velika prednost u projektiranju. Naime, kako sprijeda nema klasičnog motora, a u grebenu između sjedala nema mjenjača ili elemenata prijenosa snage na kotače, tako se prostor može slobodnije kreirati i dobije se više mjesta za putnike.

Putnik kroz prostor

Iako unutrašnost možda izgleda na prvu malo manje bogato za jedan Audi, jer dominiraju sive nijanse i općenito nema eksluzivnosti u oku promatrača, ogroman prostor za smještaj putnika doslovce fascinira. Ima mjesta i za ghlavu i za ramena i za noge, a izdašno namještanje prednjih sjedala je za svaku pohvalu.

Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced

U osnovi, Audi je za električni auto nanovo osmislio arhitekturu unutrašnjosti i naglasak je više na nekom futurističkom pristupu, nego na njegovanju tradicionalnih linija na koje smo kod Audija naviknuli. Zato bi poneki standardan vlasnik i vozač, pogotovo onih većih modela Audija, mogao ostati malo i razočaran, pogotovo jer je sve nekako odmjereno sa smislom za umjerenost. Nema previše plemenitih materijala ili eksluzivnih umetaka, funkcionalnost je ispred svega!

No, da ima svega, ima! Ipak je ovo Audi! Iako, da budemo iskreni, dijeli platformu sa Volkswagenovim ID.4 i Škodom Enyaq (oba smo modela već vozili), opet je nekako Audi izveden da bi bio perjanica u ponudi. Vozi se sigurno, leži vrlo dobro, tih je i udoban. To su, doduše, i VW i Škoda, pa čak ćemo reći kako sada, kada su sva tri modela električni, neke razlike među njima još uvijek ima, ali je te razlike sve teže primijetiti. Je li to dovoljno i za razliku u cijeni, odlučite sami.

Đe si Tesla, cipela ti tijesna!

Što se samog doživljaja električnog Audija tiče, tu su razlike u odnosu slične modele drugih proizvođača svedene na još manje stavki, nego kada su u pitanju razlike među komvencionalnim modelima. Svi električni auti ove veličine, a samim tim i težine (računajte na dvije tone i još 200 kilograma mase) dobro leže, jer je struktura automobila, skupa s niskim težištem kojeg daju pola tone teške baterije, osnovni preduvjet za to.

Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced

Također, maksimalna brzina je praktično kod većine limitirana na 180 Km/h, zbog općih zakonitosti električnih automobila, a iz nje proizilazi i činjenica kako će i ubrzanja, koja su kod električnih automobila linearna i za nekoga tko nije naviknuo prilično strelovita, biti "u pet deka", uglavnom ovisno o veličini baterije i pripadajućem joj motoru.

Naravno, to ne znači da su električni automobili sada slični kao jaje jajetu, ali se upravo radi o manjim i teže uočljivijim finesama nego ranije, kada su razlike među automobilima bile opipljive i u samom radu ovjesa, konstrukciji i zvuku motora, odnosu motora i mjenjača, finog ugađanja papučica i kvalitetnog rada kvačila.

Flat rate

Vozač je pridonosio tim razlikama, a danas se, sa kontinuiranim razvojem snage, sa mjenjačem koji to nije (radi se praktično samo o odabiru smjera kretanja), većina doživljaja svodi na to koliko snažno ste pritisnuli papučicu i koliko ste pritom riskirali potrošiti struje. Drugim riječima, sa već takvim performansama, jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji parametar je potrošnja, odnosno domet, a da pritom ipak zadržite i stil i udobnost vožnje.

Dakako, u svakodnevnom prometu, svaki električni automobil, pa i naš Audi Q4 e-tron pokazuje vrline električnih automobila koje su prije svega agilnost, strašna međuubrzanja potrebna za efektna pretjecanja i izrazito flat ležanje. Tu su i mala potrošnja u gradskoj vožnji (pažljivim doziranjem trošlili smo između 16 i 19 kWh struje). Naravno, kada se izađe na autocestu, nastaju standardni problemi – ako hoćete domet, onda nema ništa od jurnjave, a ako već hoćete utrku, onda morate znati da će vas svi ovi koje ste tako munjevito pretekli opet na kraju prestići i stići na odredište prije vas, jer ćete vi morati stati negdje na dopunjavanje baterije.

Kakvi su ti dometi?

Neki standardni domet u praksi kod Audija Q4 e-tron može biti i 500 kilometara, pogotovo ako je u pitanju vrlo odmjerena gradska vožnja, ali ipak računajte sa 100 kilometara manje, ako hoćete voziti malo manje obzirno. U uvjetima "nervoze na papučici" i puno uspona ili jurnjave preko 130 km/h, domet će svakako pasti. Pomaže rekuperacija pri kočenju i rolanju, pomaže i toplotna pumpa koja zagrijava kabinu s puno manje utrošene energije, ali neka čudesa na otvorenoj cesti koja nije magistrala nemojte očekivati.

Oni uvjeti umjerene vožnje na magistralnoj cesti (kakvi su u većini BiH), s brzijnama između 60 i 100 km/h ipak su i dalje najbolje okruženje i za električare i za klasičare, jer im je svima tu potrošnja optimalna. Naravno, autima poput Q4 tada ostane prednost lakog pretjecanja, taklo da je putovanje čista milina, ako nije predugo, radi punjenja.

Naravno, Audi Q4 e-tron Sportback pravljen sa mislima na Zapad. Tamo su punjači odavno superbrzi na mnogo mjesta, tako da dva spregnuta motora, koja svaki na svojoj osovini čine okosnicu Quattro pogona, usput dajući 299 KS i čak 460 Nm okretnog momenta, mogu slobodnijue gutatui struju – jer superbrzo punjenje koje podnosi i 135 KW može napuniti 80 posto baterije ovog automobila za 29 minuta, što je prosječna brzina ispijanja kave, ako nema gužve na punjaču. Ako ima, onda ništa.

Pusti Europu, kako je kod nas?

Na kod nas uobičajenim punjačima od jadnih maksimalnih 11 KW treb a vam, u najboljim uvjetima 450 minuta, odnosno 7,5 sati. Naravno, i ovdje ćemo napomenuti, da, ako imate vlastitu kuću, a dosta vlasnika Audija je ima, pa još i garažu, a i to dosta vlasnika Audija ima, onda se Q4 e-tron najviše isplati kao drugi član automobilske obitelji (opet pretpostavljamo da netko tko kupuje Audija ima mogućnost kupiti dva automobila, bez obzira na marku i tip), koji ćete puniti na vlastitom kućnom punjaču po cijeni kućne struje i onda lagano obavljati s njim sve tjedne obveze po gradu i međugrađu.

Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced
Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced

A za jako duga putovanja, nažalost po struju, ipak još uvijek neki Audi dizel. Ili lagano, kao da vam se ne žuri nigdje. Potrošnja Q4 e-trona dakako zna biti i puno viša od one naše najmanje. Tjerali smo ga i preko 25 KWh, jedan kolega baš nije znao smanjiti, ali je valjda isuviše uživao u vožnji i ubrzanju od 0 do 100 km/h za malo više od 6 sekundi. No, rekli smo, kao i kod dizelaša i benzinaca, svaka razonoda se plaća.

Ipak ga prepoznaju po gradu

Kad smo već kod plaćanja, točno 184.767 KM trebate izdvojiti za jedan ovakav, ali u pitanju je zbilja top model. Oprema Advanced, linija Sportback. Ima sve. Možda nema onaj "appeal" kao što smo naviknuli od Audija, ali vjerujte, okreću se i za ovim. Itekako.

Foto: Bljesak.info / Audi Q4 e-tron 50 Sportback Quattro Advanced

Audi Q4 e-tron glasnik je onoga što simpetizere Audija čeka u budućnosti – prepoznatljiva maska još uvijek je tu (iako više ne služi kao ukras za hladnjak, jer hladnjaka motora nema u onom klasičnom smislu, jer nema ni klasičnog motora), ali mnogo toga se promijenilo. Nije se ipak problem naviknuti ni na vožnju na struju, ni na nedostatak zvuka motora (kao da je i dizelaše netko čuo u novijim Audijima), ni na činejnicu kako nema preko 180 na sat, problem se naviknuti da ne pretjerano veliki SUV košta kao velika limuzina prije koju godinu.

No i to je danak elektrifikacije. Sve je poskupjelo. To što Q4 nudi prostor i veći iznutra nego velika nlimuzina do pred koju godinu, ne znam koliko će biti "napeto" klasičnoj Audi publici kod nas. Ali da će mnogi, kad dođe "ili šeš ili beš" birati provjereni znak na (umalo ne rekoh) haubi motora, a umjesto nekog novog izazivača sa obala dalekih mora. Barem prvi put.

Kopirati
Drag cursor here to close