Vozili smo novi Hyundai Tucson

Vjeran pas s dobrim pedigreom

Najprodavaniji SUV na našem tržištu četiri godine zaredom ima novu generaciju. Izgledom već javlja da je bolja, a nakon vožnje to možemo i potvrditi. A cijena i dalje – prijateljska za džep.
AutoMoto / Testovi | 13. 10. 2021. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prethodna generacija Tucsona posebno je omiljena u našim krajevima. To je činjenica. A omiljena je zato jer je ponudila kupcima sve ono što im treba od automobila, pa čak i više od toga, po fer i korektnoj cijeni, a upakirano u izgled koji ne ostavlja nikakve sumnje u to da je Hyundai Tucson ozbiljan igrač. Gotovo da ga možemo usporediti s vjernim psom, koji nije nekakav sumnjiv mješanac, nego ima dovoljno pedigrea da već danas može zasjeniti čak i one iz „stare provjerene loze“.

Taj vjeran pas sada je pravi buldog! Nova generacija Tucsona u moru jednakih auta, kakvi novi auti uglavnom jesu, ipak se uspijeva istaknuti svoje novo lice (i naličje), a glavni dizajnerski adut je ogromna maska koja mnoge podsjeća na kultnog „Aliena“, sa originalnim dnevnim svjetlima, koja ne ostavljaju sumnju o kakvom se modelu radi. Drugim riječima, novi Tucson je pomirio dizajnerski dva svijeta – onaj klasični koji koristi motore s unutarnjim izgaranjem – i onaj novi, električni, koji pokušava na sve načine pronaći jedan novi dizajnerski pečat, sada kada mu klasični gril sprijeda ne treba, pa se uglavnom sve svodi na varijacije sa svjetlima. Konačan rezultat je otprilike ovaj – zamijenite li Hyundaijev znak Mercedesovim, nitko neće posumnjati da se radi o nekom od Mercedesa iz električne EQ serije!

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson

No, nema potrebe uopće spominjati zamjenu znački, Hyundai je odavno poznata i priznata marka, koja se svakim novim modelom nameće kao ozbiljan protivnik svim europskim proizvođačima. U SUV kategoriji kojoj Tucson pripada nema modela kojem ovaj auto ne može izaći na crtu. Sve što danas karakterizira moderan SUV je tu – digitalni instrumenti, veliki središnji ekran, puno prostora, mnoštvo opreme, udobnost na nivou, a izrada je odlična! Niti što šuška, niti što cvrči.

Sjedala su u industrijskoj koži, oba prednja namještaju se na tipke, moguće ih je memorirati, a grijanje je uključeno čak i na straga podesivim sjedalima. Dobro, samo po pitanju nagiba naslona, ali pri utovaru dosta prtljage ili ako na put ide četvoro ljudi, to je vrlo korisno! Sve što traže standardi 21. Stoljeća imate ovdje uključeno u cijenu. Svatko može naći dovoljno prostora i podesiti idealnu poziciju u vožnji, a vozača će sigurno radovati i kamere spregnute sa žmigavcima, koje se pale umjesto dva glavna instrumenta (ovisno na koju stranu skrećete) i pokazuju vam sliku s boka. Ne, nije to bez neke, istina je da imate retrovizore, ali vam ove kamere, koje snimaju kompletan bok auta potpuno ubijaju starog neprijatelja svakog vozača – mrtvi kut! Konačno!

Zapravo, Hyundai Tucson je veoma rafiniran, gotovo da miriše po premium klasi – sve je pregledno, opcija je mnogo, a središnjom konzolom dominira mjenjač koji je ustvari predstavljen s četiri tipke – dugmeta, bolje rečeno! Traži malo navike za one koji su navikli na obične šaltunge ili čak onima koji su vozili klasične automatike sa ručicom, ali vjerujte da po pitanju opsluživanja ovdje brzo dođete na svoje. Hyundai se hvali posebno izvedenom klimom, koja provjetravanje kabine radi po uzoru na prvu avionsku klasu. I, možemo vam reći, da funkcionira odlično.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson

S druge strane, malo navike će vam tražiti ostale komande, prije svega one na središnjem displeju – malo, doduše, pomažu, izdvojene touch tipke ispod ekrana, ali moderni automobili su svi takvi – prije ozbiljne vožnje ipak ih treba malo proučiti. Osnovne komande su, što je najvažnije, veoma intuitivne, i vozač koji nikad nije ušao u životu u neki od Hyundaija brzo će se osjećati kao kod kuće. Ono što je dodatno, traži dodatnu dozu učenja – ali ako kažemo da auto ima i Apple i Android povezivanje, onda smo vam sve rekli – vaše je samo da upalite automobil (naravno, na start/stop tipku) uprete dugme D – i vozite! Dizelaš od 1,6 litara zapremine i 136 KS  i sedamstupanjski automatski mjenjač odvest će vas gdje hoćete. Možemo mi pričati o hibridu, kojeg Hyundai također ima u ponudi, ali dizelaš je u BiH još uvijek ono glavno!

Da, ima jačih motora, ima i preciznijih mjenjača, ali ukupan dojam je sasvim solidan. Za neke prosječne potrebe ima svega, čak i previše. Pogotovo jer je pogon na sve kotače, poznat kao HTRACK, a koji se također jednostavno pali na dugme pored dugmadi mjenjača, tihi prijatelj onih koji voze po lošim podlogama, jakom nevremenu – ili vole zagaziti izvan ceste. Pritom je Tucson i prilično štedljiv. Bez puno muke može se voziti s potrošnjom oko 5 litara danas , nažalost, sve skupljeg goriva. U vremenima kada je svaka marka bitna, potrošnja Tucsona raduje. Čak ni pod punim opterećenjem, s četiri odrasla putnika, Hyundai Tucson neće popiti previše.

Što nam se sviđa najviše? Osjećaj čvrstoće i solidnosti, nekoć rezerviran samo za njemačke premiume. Onda veoma dobar izgled upravljača, koji malo vuče na onaj iz, recimo, Audija A8. Izbor tri režima rada – štedljivi, normalni i sport je dobra stvar – i za razliku od nekih proizvođača, kod Hyundaija se ta tri režima dosta razlikuju. S tim da je u svakom, pa čak i onom sportskom, osjećaj upravljanja i povratna informacija podloge, ono na čemu Hyundai još može raditi u budućnosti. Da, još jedna važna stvar, ogroman prtljažnik od 620 litara, te trostruko preklopiva stražnja klupa obradovat će sve obiteljske ljude.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson
Foto: Bljesak.info / Vozili smo novi Hyundai Tucson

Zapravo, sviđa nam se dosta toga na ovom Tucsonu, koji je kompletan automobil, a ponajviše nam se sviđaju  dvije stvari – ključ je ne samo pametan, nego i još pametniji – kad stojite tri sekunde s ključem u džepu iza vozila – prtljažnik se sam automatski otvara i podiže! Šopingholičari, naprijed! I, da, u današnjem vremenu sviđa nam se cijena – ovakav Hyundai Tucson u vremenu kada se automobili bez razloga plaćaju suhim zlatom možete dobiti za cca. 68.000 maraka! Svi koji pratite današnju automobilsku ponudu dobro znate da je to izuzetno povoljno. A za te novce dobijete sve što vam danas može pasti na pamet – pravi pravcati auto kojim se možete ponositi pred svakim.

Hyundai Tucson zapravo tako izgleda. Vjeran pas, na ponos i diku svom vlasniku. Koji niti sekunde neće žaliti što nije kupio nešto drugo, nepotrebno skuplje, a zapravo jednako, ili čak manje dobro.

Kopirati
Drag cursor here to close