Bljesak u Barceloni

Toyota Aygo X – Urbani kauboj

Na prezentaciji u Španjolskoj vozili smo najnovije viđenje budućnosti gradskog automobila – Toyotin Aygo X. Crossover za one kojima je špirit draži kad je u manjem pakiranju.
AutoMoto / Testovi | 06. 04. 2022. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prilično duge stanke izazvane pandemijom Covida, predstavljenje novog Toyotinog modela označava i povratak bosanskohercegovačkih novinara klasičnim prezentacijama automobila, odnosno povratak u takozvano staro normalno.

Foto: Bljesak.info / Bljesak.info na predstavljanju Toyote Aygo X

Naime, Aygo X, kako je službeni naziv novog Toyotinog urbanog kauboja, vozili smo danas u okolici Barcelone, te se pritom uvjerili kako je japanski proizvođač itekako imamo jasnu računicu kada je odlučno kazao da oni ne žele napustiti takozvani A segment, odnosno klasu punokrvnih gradskih automobila.

Drugi proizvođači u stalnom procesu traženja samo isplativih segmenata tržišta, pogotovo u novonastalim teškim vremenima za proizvođače automobila, u zadnje vrijeme rezali su troškove gdje god su stigli, a upravo je segment malih gradskih automobila označen kao razmjerno neprofitabilan.

Foto: Bljesak.info / Na prezentaciji u Španjolskoj vozili smo Toyotin Aygo X. Crossover 

Kei automobili

Toyota misli drugačije, ipak je u njima i dalje taj gen koji godinama uzgaja takozvane kei automobile, koji su zapravo još manji od Ayga, tako da, za razliku od PSA grupe, odnosno današnjeg Stelantisa, s kojima su nekada radili Aygo, Toyota u ovom automobilu vidi budućnost.

Pogotovo ako se budućnost zove Aygo X, što je zapravo naziv za potpuno novi gradski crossover, narodski – upoznajte zapravo sređen, unaprijeđen i podignuti Aygo sa šminkerskim detaljima i sasvim ozbiljnim namjerama na tržištu.

Toyotinim riječnikom, ispod Yaris Cross modela imate na izbor još kompaktnijeu urbanu crossover bombonu.

Foto: Bljesak.info / Na prezentaciji u Španjolskoj vozili smo Toyotin Aygo X. Crossover 

Upečatljivom izgledu malog automobila doprinose prije svega visoke štikle – kotači su od najmanje 17 inča, ali mogu biti i veći. Time se Aygo X podiže za 11 centimetara u odnosu na prije, što 3,70 metara dug automobil pretvara u zanimljiv prizor, kojeg će samo prisustvo drugih automobila u okolini svesti u realne gabarite.

Petora vrata čine automobil vizualno većim nego što jeste, a dizajnerski pristup vrlo je odlučan i moderan – Aygo pritom zadržava neke stare karakteristike, poput stražnjih vrata u staklu, što je dio imidža ovog auta.

Foto: Bljesak.info / Na prezentaciji u Španjolskoj vozili smo Toyotin Aygo X. Crossover 

Širok i komforan

Naprijed se fino sjedi ukoliko ste odrasli, natrag uglavnom mogu komotno sjediti tek djeca, ali bez stiskanja i gužvanja, ni tu nema zamjerki, jer današnji napućeni gradovi i gusti promet zahtjevaju točno ovakve automobiole, nevelike, ali sa pametnim rasporedom prostora za svakodnevnu uporabu – te sposobne vlasnicima dati dovoljno raskoši i slobode, a također i imidža, kao i veći automobili.

A da vas pritom ne zanima možete li se uparkirati. Uz krug okretanja od samo 9,4 metra u pitanju je pravi gradski zvrk. Prednja sjedala i okolina nude solidnu preglednost i komfor, vozački kokpit je prije svega jdnostavno i pedantno izrađen, posjeduje sve potrebno i danas moderno.

Po pitanju motora nema dileme, jer Aygo X posjeduje samo jedan, ali vrijedan – jednolitarski trocilindraš sa 72KS koji snagu prenosi na prednju osovinu. Motor odlučno i živahno pokreće Aygo X, jer sam automobil težak je tek 940 kilograma, a petostupanjski mehanički mjenjač obradovat će ljubitelje klasike. U varijanti je i CVT mjenjač, ali ručni je sasvim dovoljan s obzirom na karakter i namjenu automobila.

Foto: Bljesak.info / Na prezentaciji u Španjolskoj vozili smo Toyotin Aygo X. Crossover
Foto: Bljesak.info / Na prezentaciji u Španjolskoj vozili smo Toyotin Aygo X. Crossover

S obzirom na motor i mjenjač, ali i na ukupan imidž, Aygo X je pravi moderni klasik. U Toyoti računaju kako će ga jednako voljeti svi vozači, a pogotovo oni koji žele biti cool i u malom pakiranju automobila. Ne premalom, ponovimo to, nego dovoljno velikom da zadovolji svakodnevne potrebna, a opet dovoljno malom da vas njegove dimenzije ne sekiraju u gradskoj gužvi.

S gomilom vrijedne opreme i svime što se danas u automobilu može podvesti pod potrebno, Aygo X starta s cijenom od 25.900 KM od 1. svibnja. U općoj skupoći, koja se odrazila i na automobile, itekako vrijedan razmišljanja.

Foto: Bljesak.info / Bljesak.info na predstavljanju Toyote Aygo X
Kopirati
Drag cursor here to close