Vozili smo Toyota Yaris Cross

Japanski mali (m)rav

Yaris Cross odgovor je na sve veću potražnju kupaca za povišenim gradskim automobilima. Taj trend ne planira jenjavati, tako da Toyota nije odigrala nimalo ludo. Čak što više.
AutoMoto / Testovi | 10. 12. 2021. u 08:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toyota Yaris, taj sportskom slavom ovjenčan model, ujedno i europski automobil godine 2021., još vjerojatnije posljednji model pogonjen klasičnim motorom koji je osvojio tu titulu, dobio je svoju povišenu verziju.

Zove se Yaris Cross i od njega Toyota prilično mnogo očekuje. Tržište jednostavno išće gradske crossovere, čak i u najmanjim klasama, sviđaju se ti povišeni šminkeri apsolutno svima u obitelji, a posebno žene lako amenuju kupnju takvog auta. Stoga, Toyota nije previše razmišljala, Yaris Cross čini se kao win-win situacija.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross

Običan Yaris živahan je automobil, njegov veći benzinac od 1,5 litara zapremine podsjeća na pomalo izgubljeni ideal ranijih godina – mali auto, veliki motor – gomila zabave. Njegovih 125 zdravih konjskih snaga uz malo mašte mogu vas pretvoriti u WRC vozača – amatera, jer motor traži malo rada oko izvlačenja najboljeg od sebe, kao u stara dobra vremena. Taj isti motor "pleše" i u Yaris Crossu, njegova tri cilindra i razmjerno velika zapremina u već poodmakloj eri Downsizinga i malih turbaka, doimaju se arhaično, ali zapravo bude emocije posve drukčije nego li to rade turbo motori smanjene zapremine.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross

Toyotin jedan i pol litarski motor traži da probudite vozača u sebi, pritom vam mjenjač služi da vam u tome pomogne, a zauzvrat dobivate onaj starinski osjećaj zadovoljstva kad mu pronađete „momenat“ i u isto vrijeme oslobodite snagu. Da se razumijemo, nije u pitanju sportska mašina, nego prije svega motor koji pomalo strši u gomili drugih i daje određeni ekstra šarm Toyotinim malcima.

Pritom motor, nastao "pilanjem" većeg motora iz modela RAV4, nije neki rastrošni pijanica, troši prilično umjereno za jednog benzinca, što se može zahvaliti dugačkom hodu klipova i VVT tehnologiji, odnosno varijabilnom načinu rada ventila, stariji se rado sjećaju te skraćenice – "Variable Valve Timing", ovaj put i uz dodatak -„Intelligent Wide“. Motor je uglavnom uglađen u nižim okretajima, lijepo podiže režim rada, ali što ga više stiskate javlja se sve više zvukom koji je sličan frktanju. Ne mrzi okretaje i voli ići i preko 6000 o/min. Potrošnja u gradu je između 7,5 i 8 litara, na otvorenoj cesti možete ju spustiti i na pet.
Eto, toliko o motoru.

Netipično, započeli smo priču baš njime, iako je uobičajeno da se prvo opiše izgled i ukupan dojam karoserije, ovaj put smo obrnuli stvari. Čisto da se malo vratimo u doba kada je mehanika bila broj jedan, a izgled ostavljao za ljubav na drugi pogled. Yaris Cross je više Yaris u unutrašnjosti, te možda nazad, ako gledamo vanjštinu. Sprijeda mu fali ona velika agresivna maska da bi bio tek puki podignuti Yaris, a bokovi, s plastičnim umecima na blatobranima, zapravo su navučeni da više vezu imaju s već spomenutim RAV4 modelom. Tako da u neku ruku Yaris Cross nije tek podignuti Yaris, može funkcionirati i kao zaseban model. Razlika je u bokovima, ovdje su pravi crossoversko – esuveovski, a na standardnom Yarisu su sportsko- veerceovski. Kapirate?

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross

Osjećaj je i objektivan, ali i subjektivan, da Cross ima nešto više prostora od običnog Yarisa. Iako je armatura unutra obiteljsko naslijeđe, viši položaj sjedenja i nešto viša linija vjetrobrana daju drugačiji dojam kada vozite crossover. No, ne zaboravite pritom da je Yaris Cross gradski ratnik i da tu nema prostora na razbacivanje. Prtljažnik od 397 litara, pak, na vrhu je klase. No, zato je stražnja klupa kolateralna šteta.

Prostor je dosta limitiran, a dodatan dojam skučenosti stvara premalen kut otvaranja stražnjih vrata, pa je ulazak i izlazak samo za one nešto manjih gabarita. No, u praksi nazad sjedaju uglavnom djeca, a ovakvi automobili najčešće, kao i većina drugih, okupirani su od odraslih samo sprijeda, pa to mnogima zapravo neće biti problem.

Yaris Cross smo vozili u "budget" opremi. Ne u najnižoj, koja se zove Luna, nego u narednoj opremi – Sol. Nedostajalo nam je ponešto od onoga što danas ide uz crossovere kao jogurt uz burek, ali zato je cijena povoljnija. No, ono što je vječno pitanje kad je kupnja automobila koji pretendiraju biti gradski šminkeri u pitanju, ostaje i ovdje – ima li smisla kupiti crossover ako nije u jednoj od dvije najviše razine opreme?

Nije li njihov smisao da budu šminkeri, da vam blještavom opremom leže uz imidž urbanih ljudi, pratitelja trendova, mode i onih koji uživaju u najnovijim dizajnerskim rješenjima? Zapravo, Toyota je ponudila svima ponešto – imate čak i sada već standardnu hibridnu verziju, a Cross može biti vaš, ovisno o opremi, od 33.000 maraka, pa nadalje…s tim da uz sve dodatke lako možete završiti i na skoro pa duplo više. Što se ovoga našeg testiranog tiče, Sol kreće od 35.680 KM.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Toyota Yaris Cross
Kopirati
Drag cursor here to close