Novi model

Peugeot za kupce pripremio model 3008 crossover

AutoMoto / Testovi | 24. 05. 2016. u 06:48 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Druga generacija modela 3008 sa sobom donosi suštinsku promjenu - umjesto dosadašnjeg MPV vozila dobil smo tipični kompaktni crossover.

Odluka kompanije da promijeni namjenu svog automobila poklapa se sa kontinuiranim rastom popularnosti crossover i SUV vozila u posljednjih nekoliko godina.

Konkurencija u segmentu kompaktni crossover nedavno je pojačana lansiranjem modela kao što su Renault Kadjar ili Seat Ateca, a ne treba zaboraviti ni najprodavaniji automobil u toj klasi u Europi - Nissan Qashqai, kao i nove generacije tradicionalno jakih rivala poput Volkswagena Tiguan, Kie Sportage ili Hyundaija Tucson.

Pored takve konkurencije novi Peugeot 3008 imat će težak zadatak da krene u osvajanje kupaca praktično od nule, jer je njegov prethodnik ipak bio namijenjen nešto drugačijoj ciljnoj grupi.

Novi crossover sa znakom lava postavljen je na EMP2 mehaničku platformu grupacije PSA, koja je lakša za oko 100 kg, a sa 4.450 mm automobil je duži za 8,5 cm u odnosu na prvu generaciju. Širina vozila gotovo je ista kao kod prethodnika dok je odstojanja od tla 22 cm, kako bi automobil mogao zadovoljiti potrebe terenske vožnje.

Međuosovinsko rastojanje poraslo je za 62 mm, na 2.675 mm, pa će putnici, naročito oni koji sjede pozadi, uživati u većem komforu, kako u nivou koljena, tako i kada je riječ o prostoru za glave jer je on veći za 36 mm, objavio je B92.

Promjena dimenzija i dizajna vanjskog dijela odrazila se i na kapacitet prtljažnika. Zapremina gepeka iznosi 520 litara, što je za 90 litara više u poređenju sa prvom generacijom modela 3008. Obaranjem zadnjih sjedišta dobiva se čak 1.580 l.

Stilski, novi Peugeot 3008 nadovezuje se na aktualnu obitelj modela te kompanije. Prednja maska i farovi podsjećaju na restilizirani crossover 2008, a tu su i karakteristična stop svjetla sa tri naglašena paralelna polja.

Sa enterijerom automobila kupci su se upoznali još u travnju, kada je Peugeot predstavio novi i-Cockpit koji je dizajniran za buduće modele ovog proizvođača. Druga generacija i-Cockpita vizualno je orijentirana više ka vozaču, sa izdignutom instrument pločom u koju se gleda preko vrha volana, kako bi vozač što manje spuštao pogled sa ceste ispred sebe.

Najveća novina je uvođenje velikog 12,3 inčnog digitalnog displaya umjesto klasičnih analognih instrumenata. Izgled ekrana moguće je prilagoditi ukusima i potrebama vozača.

Druga značajna promjena u odnosu na prvobitni i-Cockpit iz 2012. je pomjeranje touchscreena multimedijalnog sustava na vrh centralne konzole, iznad središnjih ventilacijskih otvora. Navigacija se može koristiti i na ovom, osmoinčnom displayu, a Peugeot tvrdi da je poboljšao odziv na dodir prsta prilikom zadavanja komandi.

Novi i-Cockpit, poput prethodnika, karakterizira manji broj konvencionalnih dugmića, koji su pretrpjeli redizajn u odnosu na aktualnu verziju. Volan je također restiliziran tako što je "zasječen" i na gornjem dijelu, kako bi se osigurala bolja preglednost instrument ploče, s obzirom da je jedna od glavnih primjedbi vozača bila da im obruč upravljača zaklanja instrumente.

Ponuda motora obuhvatit će benzince, 1.2 PureTech sa 130 ks i 1.6 THP sa 165 ks, kao i dizelaše - 1.6 BlueHDi (u dvije varijante, sa 100 i 120 ks), kao i 2.0 BlueHDi (također u dvije verzije, sa 150 i 180 ks). Snaga će se prenostiti na točkove putem šestobrzinskog manualnog mjenjača ili automatika sa istim brojem brzina.

Peugeot 3008 druge generacije imat će svjetsku premijeru na sajmu automobila u Parizu, u listopadu 2016, nakon čega stiže i u prodajne salone. Više detalja i cijene ovog modela bit će priopćeni uoči početka prodaje, navodi B92.

Kopirati
Drag cursor here to close