Elektronika

Honda predstavila novi Civic model

AutoMoto / Testovi | 17. 09. 2016. u 11:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Honda je objavila tehničke detalje i fotografije novog Civica za europsko tržište. Dizajn automobila nije iznenađenje, s obzirom da se serijska verzija praktično ne razlikuje od prototipa prikazanog u ožujku 2016. na sajmu automobila u Ženevi.

Kao i Civic hatchback za američko tržište, i europska verzija proizvodit će se u Swindonu, u Velikoj Britaniji. Nova generacija je čak 130 mm duža, 30 mm šira i 20 mm niža od prethodnika, ali u Hondi tvrde da su, zahvaljujući lakšoj mehaničkoj platformi uspjeli smanjiti masu vozila uz povećanje krutosti i smanjenje uvijanja u vožnji.

Veća dužina automobila i međuosovinsko rastojanje odrazilo se i na porast komfora za putnike na zadnjim sjedištma koji su dobili dodatnih 30 mm prostora za noge. Honda se ovog puta odrekla modularnog 'Magic Seats' sustava prilikom konstrukcije zadnjih sjedišta, pa se sjedalni dio više ne može preklapati nagore, a naslon je djeljiv u odnosu 60:40.

Zapremina prtljažnika ostala je na nivou prethodnika i iznosi 478 l u osnovnoj konfiguraciji sa uspravljenim zadnjim naslonima. Kao što se vidjelo na prototipu, dizajn enterijera značajno je promijenjen. Centralna konzola je naglašenija, a ekran multimedijalnog sustava, umjesto na vrhu instrument table, nalazi se ispod centralnih ventilacijskih otvora, prenosi B92.

Ukupni utisak je da je kabina konvencionalnije oblikovana nego na još uvijek aktualnoj verziji Civica. Instrument tabla sastoji se od trodijelnog digitalnog displeja, a najvažniji podaci prikazuju se u formi analognih brojčanika.

Kupci će moći birati između tri audio sustava, od kojih će onaj najskuplji imati 180 vati i 11 zvučnika. Multimedijalni uređaj kompatibilan je sa Apple CarPlay i Android Auto sustavima, pa je olakšana integracija smartphone uređaja, a Garmin navigacija sa uključenim petogodišnjim besplatnim updateom mapa dostupna je uz doplatu.

Popis elektronskih sustava asistencije koji povećavaju sigurnost u vožnji, između ostalog obuhvata adaptivni tempomat, sustav za održavanje u kolničkoj traci kojom se automobil kreće, upozorenje na mogući sudar, uz automatsko kočenje kako bi se nesreća spriječila ili ublažile njene posljedice, detekciju drugog vozila u mrtvom kutu...

Za sada je poznato da će novi Civic u Europi imati u ponudi tri motora. Novi trocilindarski 1.0 litarski turbo benzinac proizvodit će 129 ks i 200 Nm, dok oni koji žele snažniji benzinski agregat mogu se opredijeliti za četvorocilindarsku 1.5 litarsku VTEC jedinicu sa 182 ks i 260 Nm. Snaga će se na točkove standardno prenositi pomoću šestobrzinskog manualnog mjenjača, a na raspolaganju je i opcioni CVT prijenosni sustav.

Dizelaše će predstavljati poznati, 1.6 litarski i-DTEC turbo motor, koji je u aktualnom modelu isporučivao 120 ks. U Hondi kažu da će ova pogonska jedinica biti pojačana i unaprijeđena, kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.

Nova Honda Civic bit će izložena na predstojećem sajmu automobila u Parizu, a u prodajne salone najvjerojatnije stiže početkom 2017.

Kopirati
Drag cursor here to close