Vozili smo električni Volkswagen ID.4

Glasnik budućnosti iz Wolfsburga

Stigao je glasnik budućnosti sa značkom VW-a. Teško je priznati, ali Bosna i Hercegovina kao država poručuje – ubijte glasnika! I sve druge slične njemu.
AutoMoto / Testovi | 30. 08. 2021. u 18:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Volkswagen je odlučio forsirati električne automobile – prva dva već su na cestama – ID.3 i ID.4. Ovaj potonji smo dobili na test i upoznali se s tehnologijom koja bi trebala kod nas omiljenu marku uvesti u novo razdoblje bez dizelaša i uopće motora s unutarnjim izgaranjem. Volkswagen bez turbo – dizela? Prije pet, šest godina to bi se nazvalo bogohuljenjem, ali vremena se mijenjaju. I to opasno brzo. No, kod nas većina još uvijek ne vjeruje da ID.4 može zamijeniti jednog Tuguana, a ID.3 da se može postaviti ispred Golfa. Eh, mi.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4

Pratite li automobilsku scenu, makar i malo, već ste se uvjerili kako je ofenziva električnih automobila zahvatila zapadnu Europu. U nekim od najrazvijenijih zemalja udio električnih u ukupnoj prodaji novih automobila rapidno raste, a razloga za to ima dosta, nije samo ekološka svijest kupaca u pitanju. Naime, tamo države već odavno subvencioniraju kupnju ovakvih vozila, omogućavaju vlasnicima sve širu mrežu punionica, a i sami vlasnici pomalo postaju svjesni prednosti električnih automobila u situacijama svakodnevne gradske upotrebe.

E, dobro, to je priča o Zapadnoj Europi. Kad pričamo o Bosni i Hercegovini, onda je tu priča posve drukčija – ne samo da vas država neće subvencionirati, nego će vas čak i kazniti u slučaju da kupujete električni automobil, i to sa dodanih pet posto carine! Dakle, gdje prestaje logika, tu počinje Bosna i Hercegovina, zar ne?

Ne treba ići dalje u Europu, Hrvatska i Srbija subvencioniraju kupnju električnih automobila, doduše ne tako izdašno kao neke druge zemlje Europe, ali svejedno postoje i tamo neke strategije i planovi, kako po pitanju olakšica za električne aute, tako i po pitanju planskih izgradnji punionica. U Bosni i Hercegovini, u ovom trenutku, imate oko 150 vanjskih utičnica za brzo punjenje, što je na čitavu državu jako malo, tako da u ovom „carstvu dizela“ vlasnik električnog automobila mora dobro proračunati dulja putovanja.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4

To je ujedno još uvijek i najveća zamjerka električnim vozilima – u gradskoj i prigradskoj vožnji uglavnom je s njima putovanje brzo i bezbrižno, ali čim hoćete prevaliti 200 i više kilometara u radijusu, eto problema! Slično kao sa mobilnim aparatom, stalno morate imati na umu koliko vam je baterije ostalo i gdje mobilni aparat uštekati na punjenje.

I dok je kod mobitela dovoljna bilo koja obična utičnica i vaš punjač za brzo punjenje, automobili imaju malo kompliciraniju priču. Brzi punjači su ono što vam treba, ali njih treba pronaći usput i moliti se da nije velika gužva. Možete ih puniti i na običnu utičnicu, ali zbog očajne sporosti punjenja, u ovom trenutku, to mogu raditi samo oni koji imaju još jedan auto i prostor u garaži ili pred kućom za držanje auta na utičnici. Mi smo testni VW ID.4 uspjeli na običnoj utičnici u dva i pol sata koliko je bio utaknut napuniti tek dodatnih 7 posto, što nije dovoljno za bilo kakav bijeg iz grada.

Ali, ako ćete auto puniti preko vikenda dok odmarate ili se vozite drugim automobilom na izlet, onda vas električni auto može lijepo služiti kroz čitav radni tjedan, pod uvjetom da idete na posao i po gradu. Naravno, ukoliko imate mogućnost puniti auto na jakom vanjskom punjaču, onda možete do nekih 80 posto baterije ovaj automobil napuniti za 40-tak minuta na najpotentnijim 125 kW punjačima, a na uobičajenijim 22 kW računajte da ćete ipak auto uglavnom samo dopunjavati do narednog punjača, sa otprilike dodatnih 50 kilometara za 25 minuta punjenja.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4

Nećemo se lagati, u ovom trenutku je voziti električni automobil, što se tiče koštanja goriva, jeftinije od vožnje dizelašem, ali nedostatak infrastrukture i zbog gore navedenih razloga, previsoka cijena nabavke automobila, poništavaju taj benefit. Plus, strah od brzog curenja baterije jako je izražen u ovo pionirsko doba električnih automobila i, iako proizvođači povećavaju kapacitet i brzinu punjenja baterije, dok doseg ne bude oko 1000 kilometara, kao što je kod dizelaša, čini nam se da se mnogi vozači, do sad navikli na veliki doseg i brzo punjenje automobila na fosilna goriva, još uvijek neće lako naviknuti na vožnju bez brige. I gubitka živaca u slučaju da su planirani punjači zauzeti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4

No, stvari se kreću i neumitno će doći vrijeme kada će električni automobili u većem broju biti oko nas. Odnosno, bolje reći – čak i oko nas! Volkswagen ID.4 je takav automobil i pokazuje put kojim će ići ne samo VW, nego i mnogi drugi proizvođači u tranziciji. ID.4 je, dakle, potpuno električni automobil, oblikom je neka vrsta SUV-a, ali jednako kao što SUV automobili nisu terenci, tako ni ID.4 nije SUV. Više ga možemo nazvati proširenim izdanjem modela ID.3 ( „Golfom sutrašnjice“), koji je zgodniji kako za obiteljske, tako i poslovne potrebe. Kad kažemo obiteljske potrebe onda mislimo prije svega na unutrašnjost, koja je izuzetno prostrana i iskoristiva, skupa sa prtljažnikom od 543 litra u osnovnoj zapremini.

Hajde da vas ne davimo previše, odmah da krenemo na stvar – koje su zbilja prednosti ovakvog električnog automobila? Evo, recimo, taj električni pogon. Sinkroni električni motor razvija 204 KS (preračunato iz kilovata, naravno) i raspolaže sa 310 Nm okretnog momenta. Eto, da vas stavimo u okvir onoga o čemu obično pričamo kada govorimo o standardnim automobilima.

Automobil je težak dvije tone, ali prednost električnog pogona je da ga od nula pa do nekih pedesetak kilometara na sat vozite doslovno kao avion, pri čemu se djelomice i osjećate kao u mlažnjaku koji uzlijeće pistom! Čak ima i nekakvo zujanje koje dodatno pojačava mlažnjački osjećaj i to je još uvijek fora kojom ćete zadiviti suputnike koji još uvijek nisu imali priliku voziti se u električnom automobilu. Jednako tako ćete ih zadiviti i međuubrzanjima, jer automobil reagira promptno na komandu gasa i jako je ugodan kada treba pretjecati, čak se čini da je svladao neke zakone fizike koji ostale automobile drže prikovanima za cestu. Masivan i moćan, tada ID.4 leti poput metka!

Što više ubrzavate i što se više čuje buka guma i vjetra (naravno, ništa više nego u bilo kojem premium automobilu današnjice) ovaj ID.4 više podsjeća na svaki uobičajeni automobil s automatskim mjenjačem. Tako se i vozi. Jednostavno i lako, s tim da je ležanje električnih automobila izraženo solidno, a ovaj VW ima i adut kojim se nije dosad mogao podičiti baš svaki Volkswagen – udobnost! Izrazito udobna vožnja za jedan VW, čemu doprinose i izuzetno fino prilagođena sjedala, kako naprijed, tako i nazad.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4

Ispred vas je upravljač klasičnog tipa, sa tipkama na svakoj strani, a ispred vas izuzetno asketski digitalni instrumenti s najosnovnijim informacijama, što vožnju, uz head-up displej na vjetrobranu, čini fokusiranom. Naravno, najčešće ćete pritom gledati u brzinomjer i preostalu kilometražu, a sve ostale komande pročišćene su, što je trend i u benzinskim i dizelskim automobilima, a središnji veliki ekran kod ID.4 sličan je onom u novom Golfu (kojeg, da napomenem, službeno još nismo vozili, što je svojevrsna zamjerka uvozniku) i ima iste vrline i iste mane. Traži naviku, s tim da se određene vanjske komande, poput onih za pojačavanje zvuka, ili općenito komande klimatizacije, nepotrebno kompliciraju, što zna nervirati. Još jedna stvar koja će vam biti nova je što je središnji dio između sjedala i prema kokpitu zapravo prazan i služi kao ostava za piće i sitnice, jer je mjenjač doslovce na boku instrumentne ploče i, iako netipično riješen, lagan za rukovanje.

Mnogi su prigovarali kvaliteti prvih ID.3, pa znaju prigovarati i ID.4 modelu, ali mi nismo našli nikakvu zamjerku. Možda su tu i tamo neki materijali nedostojni ukupne cijene, ali je sve sklopljeno odlično i doima se čvrsto k'o tenk, a nema ni cvrčaka koji bi se u automobilu koji uvijek starta u potpunoj tišini odmah primijetilo.

Električni automobili, zbog karaktera potrošnje, limitiranih su mogućnosti po pitanju maksimalne brzine, tako da ID.4 ide maksimalno 160 km/h, a ubrzanje je do 100 km/h oko 8,5 sekundi. Naravno, sad će se javiti ljubitelji klasike koji će reći da je to apsolutno ništa, ali ponovit ćemo da usprkos suhim brojkama osjećaj vožnje ima taj jak dojam mlažnjaka i to treba osjetiti. Kapacitet baterije u ovom ID.4 modelu je 77 kWh, a deklarirana potrošnja je oko 16,2 kWh na stotinu prijeđenih kilometara. Volkswagen je pritom obećao doseg automobila od 522 kilometara, ali je u okolnostima kada smo vozili automobil (skoro 40 stupnjeva u hladu) i sa stalno upaljenom klimom, koja odlučno obara planirani doseg, bila znanstvena fantastika.

U neko drugo godišnje doba i uz idealne uvjete vožnje, uz korištenje štedljivog moda mjenjača koji koristi tehniku regeneracije energije pri kočenju i usporavanju automobila, možda je moguće ostvariti takve rezultate. No, u realnom životu po ljetnoj hercegovačkoj žegi i bez velikog gledanja na štednju računajte na doseg i za stotinjak kilometara manji, što otprilike odgovara i zimskim testovima kolega sa Zapada. No, i 400-tinjak kilometara je u današnjem svijetu električnih automobila stvarno solidna brojka.

Da rezimiramo, Volkswagen ID.4 je veoma zreo, razmjerno veliki automobil (dug je 4, 58 metara, širok 1,85, a visok 1,63), u opremi u kojoj smo ga vozili (Pro Performance Max) on je dovoljno brz i nevjerojatno živahan u svakodnevnom prometu, unatoč težini od čak dvije tone. Pri tom bi, da smo normalnija zemlja, bio povoljan i za kupnju, i za održavanje. Naime , električni automobili nemaju mnogo sklopova koje imaju klasični auti, nema ulja, pumpi za gorivo i vodu, nema tisuću malih i velikih briga koje se nalaze u motoru i mjenjaču, kao i kočnicama, pa je i održavanje jeftinije.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo električni Volkswagen ID.4

No, cijena koštanja za sada je velika prepreka. Bez subvencija države ili bilo kakvih akcija za povoljniju nabavku ovakvih CO2 Free vozila, kupce će i dalje zastrašivati 120.000 Km, koliko ovakav ID.4 dođe na cestu. Za 120.000 KM ovdje će svaki kupac posegnuti za premium limuzinom pogonjenom moćnim dizelom, koja izaziva zavist sela, nego što će pokazati alternativni pristup okolišu i zapravo uživati i u prostranosti i udobnosti jednog ID.4. Koji ima odličan paket opreme, sve na struju i senzore, i uz to je siguran k'o sef.

I to je još uvijek najveća prepreka za ekspanziju ovakvih automobila. Budućnost je, je li, već počela, samo što je kod nas Budućnost još uvijek samo u Banovićima.

Kopirati
Drag cursor here to close