Vozili smo Toyotu CH-R

Budućnost koja i dalje traje!

Opet smo u ruke dobili automobil koji je učinio dizel potpuno nepotrebnim. I to hrabro i prilično lijepo u konačnici i upakirao.
AutoMoto / Testovi | 03. 02. 2021. u 13:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada je 2016. godine Toyota hrabro zakoračila u svijet gradskih crossovera, baš modelom CH-R, još uvijek se o dizelskim automobilima pričalo kao o nečemu što ima budućnost. Neće još dugo nitko skinuti dizelaše s trona, govorili su mnogi, i usput se čudili što to, kvragu, uopće hoće Toyota? Kakva je to samoubilačka ideja da na tržište izbaci prilično ekscentrično dizajniran automobil – i još mu potpuno izbriše i pomisao da ga pokreće dizel motor? U startu je to mrtvorođeno, govorili su neki "stručnjaci", smatrajući kako je hibridni pogon OK, ali kako ipak ne može zamijeniti dizelaša.

Zašto ne? To je bio odgovor iz Toyote. Nešto više od 100.000 godišnje prodanih CH-R modela na tlu Starog kontinenta govori kako su bili u pravu.

Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC

Hibridni pogon, ili hybrid, kako se to modernije piše, kao zajednički zagrljaj elektromotora i benzinskog motora, funkcionirao je odlično, a i danas, pet godina kasnije i uz neke male modifikacije, funkcionira tako dobro da nam brundonja nije ni pao na pamet! Hybrid kombinira struju i benzin, da ne davimo previše tehnikom, jer u praksi se CH-R vozi jednako kao i svaki običan automobil. Pritom koristi sve prednosti i jednog i drugog pogona – električni motor vas vozi od polaska i uglavnom po gradu, no čim mu kapaciteti dođu do limita, pali se benzinac i vozi dalje! Sve se odvija neprimjetno, nema trzaja, pada snage ili sličnoga, a ne čuje se niti zvuk, pogotovo ako imate uključen radio ili glazbu.

Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC

Prijelaz sa elektropogona na benzinski potpuno je neutralan i nakon samo malo vremena, pogotovo kad se naviknete da vam je auto upaljen mada se ništa ne događa, što je odlika elektromotornog nečujnog pogona, to da vozite hybrid uglavnom će vam se pokazivati na potrošnji. Jer, rekosmo, kombinacijom najboljeg od dva svijeta potreba za trećim, onim dizelaškim je potpuno nestala! CH-R troši malo goriva (oko 5 litara benzina u prosjeku), zato jer u „najtroškali“ gradskom režimu, tamo gdje se benzinci rasipaju na stani – kreni, prva – druga, podmetne junački elektromotor, koji ne troši ništa! Zauzvrat, kao zahvalu, benzinac će puniti bateriju elektromotora, ali da potrošnja ne skoči previše, baterija se puni i kočenjem. Tako da kad sa Toyotom CH-R idete nizbrdo znajte da vam benzinac ne troši ništa, a baterija elektromotora vam se puni, pa je praktično potrošnja tada ne samo nula, nego ste i u dodatnom plusu! Zanimljivo, zar ne?

CH-R se još prije pet godina istakao dizajnom, tako da ste ga već do sada oku navikli. Toyota je izgleda baš zadovoljna ovim autom, pa je restilizirana verzija koja nas je ovaj put zapala tek malo utegnuta u detaljima, što je oslika dobro odmjerenog automobila u samom startu. Dizajnerski malo popravljene bore, što je više estetska kirurgija, ali jako suptilna, malo jača baterija, malo bolja oprema (I Apple Car Play i Android Auto, bato moj!) u konačnici donose spoznaju da CH-R lako hvata korak s vremenom i sve bržim razvojem tehnologije. Pri tom vam inače praktičan središnji displej neće izgledati kao zadnji krik mode, ali će pošteno i bez greške raditi posao, a poneka nova opcija i grafičko rješenje, pogotovo ono koje prikazuje međuodnos pogonskih motora i punjenja energijom, obradovat će putnike nenavikle na ovo pogonsko rješenje kakvo ima CH-R.

Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC

Ukupna snaga kojom raspolaže CH-R je 122 KS i to je sasvim dovoljno da ovaj ne toliko veliki, ali sasvim dovoljno prostran auto većini naših obitelji, dovede gdje god treba. CH-R je dug skoro 4,4 metra i ima prtljažnik od 377 litara, a CVT mjenjač, onaj bezstupnjevani kako se to još kaže, tonu i pol težak automobil (ipak računajte da su unutra i baterije) bez problema vozi u svakoj normalnoj svakodnevnoj situaciji. Zapravo, podvlačimo još jednom – ne plašite se hybrid CH – R modela, apsolutno se lako vozi i nema tu potrebe da svladate test za atomskog fizičara ili astronauta. Čak i ako ste do sada vozili nekog čađavog vulgaris dizelaša sa pet brzina na ručnom mjenjaču, za svladati Toyotu CH-R treba vam nekoliko minuta!

Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC

Kad ste to naučili ostaje vam spoznaja da kod nas, iako ih ima u prometu, CH-R i dalje izgleda kao blagi NLO, što doprinosi imidžu vlasnika. Bi - LED farovi punog režima rada i odlično dizajnirani laki naplatci od 18 inča dodatno u ovoj C-HIC opremi (ta je najbolja!) daju na imidžu potencijalnom vlasniku. A i u unutrašnjosti ima finih stvari, sjedala su vrlo dobro oblikovana i od finih materijala (kombinacija tkanina – koža), tako da nema zamjerke. Instrumentna ploča nije najmodernija, pritom mislimo na ovaj trend stavljanja tablet uređaja umjesto nekadašnjih kazaljki.

Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC

U Toyoti CH-R su i dalje instrumenti u dupljama i imaju prave "cajgere", što nam, nećete vjerovati, zapravo i godi. Nakon cjelodnevnog druženja sa vlastitim smartphoneom nekako je lijepo odmoriti oči na klasičnim instrumentima, mada će to neki naći kao zamjerku. Mi baš i ne. Jedino nam je trebalo malo navike na prenisko i preduboko postavljene instrumente, što je netipično za današnje uobičajene standarde. No, navika stiže brzo. Jednako tako se naviknete na, za Toyotu je to normalno, prilično razbacane prekidače po čitavoj konzoli, ali nakon nekog vremena intuicija odradi svoje i kaže kako nije to tako strašno kako se isprva čini.

Općenito je CH-R solidno građen, čvrst i prilično udoban, tako da odaje dojam većeg i skupljeg auta nego što jest. U gradu je okretan i podatan, na otvorenoj cesti je sasvim OK, sa ubrzanjem od 0-100 za 11 sekundi i maksimalnom brzinom od 170 Km/h. No, kako s brzinom raste i udio benzinskog motora, tako i potrošnja raste, tako da je CH-R najbolji kada ga u rukama ima obiteljski čovjek sa smislom za dinamičnu štednju.

Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC
Foto: Bljesak.info / Toyota C-HR 1.8 Hybrid e-CVT C-HIC

Uz petogodišnju garanciju na auto i 10 godina garancije na bateriju, Toyota CH-R u ovoj "napucanoj" C-HIC opremi izađe 58.100 maraka. U osnovi, ako vam se auto svidio, ovo vas ne bi smjelo previše pokolebati, jer je smisao cijene u hibridnom pogonu, pa niti ulazna varijanta opreme u ovoj konfiguraciji motora, C-ENTER, nije puno jeftinija – 52.000 maraka. Zapravo je najveći krivac za višu cijenu naša država, koja još uvijek ne daje nikakve poticaje za "eco friendly" auta, pa tako niti za hibride. Boli njih neka stvar i za prirodu i za električni pogon i za hibride!

A ako ste ipak pali na neobičan šarm CH-R, onda vam ne možemo reći ništa nego da ste pali na izvornu zamisao Toyotinih dizajnera – da liniju sportskog coupea bez da to ispadne groteskno nabace na visoku osnovu i još osiguraju dovoljno mjesta kao u običnom autu. Uz nešto dobre volje reklo bi se da su i uspjeli. A hibridni pogon samo je začin na karakter, koji i dalje može mijenjati pritiskom na dugme – volja vam voziti u normalnom, eko ili sportskom modu vožnje. Eto, da ne kažete da za 58.000 maraka ne dobivate baš nešto posebno…

Posebno, dabome!

Kopirati
Drag cursor here to close