Vozili smo: Nova Toyota RAV4

RAVnodušna prema dilemama

U vremenu kada se svi pitaju ima li smisla vjerovati dizelašima i što očekivati od još uvijek preskupih električnih automobila, Toyota nema tih dilema. Što se njih tiče, budućnost je odavno počela i suvišnih pitanja više nema.
AutoMoto / Testovi | 10. 05. 2019. u 14:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova generacija RAV-a (u našem narodu poznat i kao Rava) nije nam prije dužeg druženja bila nepoznata. Bili smo ne tako davno na službenoj prezentaciji vozila u Španjolskoj i tad smo se uvjerili da je Toyota koncept ovog auta potjerala još korak dalje. Silueta automobila je nabrijana, sada definitivno izgleda niže, šire i duže, makar se tu radi o pukim centimetrima, a na prvi pogled RAV4 izgleda kao da je u dizajnu svoje prste imao i sam Mad Max. Još uvijek se sjećam kako sam, vidjevši prvu fotografiju novog modela pomislio da se radi o nekakvom novom modelu Subarua, inače proizvođača sklonog čudnovatim dizajnerskim rješenjima, no vrlo brzo mi je postalo jasno kako Toyota ozbiljno misli kada kaže da ne želi više biti poznata po dosadnom dizajnu.

Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

Doduše, nisam od onih koji imaju stav kako je Toyota bila proizvođač dosadnih automobila – to je možda vrijedilo za Corollu, koja kao globalni auto ipak mora biti takva da se svidi apsolutno svakom sivom čovjeku koji želi auto za puno vjernosti i malo problema, ali kad se sjetim Celice s početka devedesetih, MR2, Supre, pa i prvog RAV-a, onda ne mogu ne reći kako je Toyota imala svojih momenata, kao i da je svaki proizvođač, ako želimo baš pričati o dosadi, dosadan na svoj način – hoću reći da mi jednako smeta uniformiranost dizajna bilo kojeg, pa i premium proizvođača, koji svaku dobru dizajnersku ideju na kraju razvuče i razvodni u velikoj seriji raznih modela.

Obiteljski auto zamaskiran u ratnika podzemlja

Dakle, da zaključimo – RAV4 će na vas ostaviti u ovom trenutku takozvani vau! dojam. Auto izgleda kao kakav ratnik, spreman za sva iskušenja koja život stavlja pred njega, oštri bridovi i zanimljivo izvedeni blatobrani zabavit će oko na duže staze, a veoma efektno riješen stražnji kraj, sa pravim, a ne lažnim dvostrukim cijecima auspuha, podsjetit će vas da RAV4 želi biti i sporstki auto za obiteljskog čovjeka. RAV 4 je veliki i prostran auto – ni naprijed ni nazad nema prigovora prostoru, ima ga i previše! Naprijed se sjedi u sjedalima koja su dalja razrada Toyotine nove filozofije poznate još iz modela C-HR, a dizajnom su više sportska nego udobna, što na početku daje dojam tvrdog automobila, ali zapravo na duže staze nema prigovora udobnosti u vožnji.

Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

Nazad ćete u RAV-u sjediti bogovski, čak i ako ste veoma odrasli. Prostora za glavu, noge i ramena ima u izobilju i odavno nismo vidjeli auto koji bolje prikriva svoju pravu formu. Naime, parkirate li novog RAV-a pored starog, stari izgleda kutijast i samim time daje dojam kako ima u njemu više prostora, ali zapravo je riječ o dizajnerskom triku, i to uspješnom, koji u konačnici novi model RAV4 čini izvana nešto manjim, ali je unutra stvar ostala ista, pa čak i bolja u korist nove generacije.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

Što se tiče interijera, tu je Toyota ostala vjerna sebi. Raspored tipki i općenito ergonomija tražit će malo prilagodbe ukoliko nikada prije niste vozili Toyotu, ali to neće trajati predugo. Materijali u interijeru su veoma dobri, ali zahvaljujući prije svega činjenici da je RAV4 dijelom i radni stroj u duši, Toyota nije imala namjeru skroz vas razmaziti – pa je i koža nešto grublja nego li je možete naći u premium vozilima, a i zazori između panela su nešto širi – zapravo, stavite li stvari u pravi kontekst – lakši su za održavanje i čišćenje.

580 litara prtljažnika i mjesta za sve

Uostalom, zamislite si situaciju u kojoj s RAV4 tutnjite blatnom stazom, što RTAV4 zbilja može čak i kada znate da vuče samo na prednje točkove, unutra puno djece koja blatnjavim nogama „šaraju“ po unutrašnjosti – malo vode i krpe i sve je sutra spremno za poslovni put! Zapravo, Toyota nikad ne ide protiv svojih gena, čak i danas zato tvrdoglavo vuče neke detalje koji vam se mogu učiniti zastarjelim, poput nekih prekidača ili ukupne izvedbe sklopova, ali su milijun puta iskušani u praksi jednostavno takvi da nema potrebe mijenjati ih ako se već ne kvare! To što će neki fićfirići zamjeriti kako je naslon za ruku mogao biti i drugačiji ili kako je grafika malo starinska zapravo nema veze s ukupnom filozofijom modela.

Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4
Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

Ono što je srce svake nove Toyote ovog tipa, a vjerujemo ubuduće i apsolutno svake Toyote, to je hibridni pogon. Za one među vama koji nisu toliko vični tehnikalijama stvari ćemo postaviti ovako – ako ste upravo postali vlasnik nove Toyote RAV4 onda ste se odlučili za hibridni pogon, jer dizelaša ćete uzalud tražiti u ponudi. Hibridni pogon znači da u autu imate dva motore – benzinski, koji na manjim brzinama i u gradskoj vožnji uopće ne radi – i elektromotor koji po gradu nečujno radi i štedi gorivo koje bi inače trošio benzinski motor. Pri tom ta dva motora surađuju bez svake sumnje fenomenalno – čim vi stisnete papučicu gasa, željni ubrzanja ili ste u nagloj žurbi – pali se benzinac i vozi vas dalje, dok se baterija koja strujom napaja elektromotor oi sve ostale potrošače u autu puni na razne načine – što radom motora, što kočenjem, gdje se sila trenja pretvara u struju koja se generira u bateriji.

Tehnologija narodu!

Jednom rječju – smatrajte se povlaštenim što štedite gorivo (potrošnja RAV-a je oko 5,5 litara kad niste nježni), a u isto vrijeme ste i ekološki osvješteni! Logično, za razliku od vlasnika isključivo elektroautomobila vi ne morate brinuti o punjenju i punjačima – vaš elektromotor radi na bateriju, koja se sama puni u vožnji! I, da se vratimo na početak priče – čemu onda dizel koji troši 5,5 litara? Nije potreban uopće! Tako da razumijemo Toypotu koja je ovom konfiguracijom dizelaše učinila nepotrebnim, a elektroautomobile skupim i nepraktičnim.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

Vi kao vozač zapravo vozite hibridni auto jednako kao i obični. Jedino ćete se morati naviknuti da vam auto i kad je upaljen, pogotovo pri startu, ne daje nikakav zvuk. Naime, elektromotor je proizvođač tišine, pa će se u jednom trenutku u automobilu eventualno čuti samo vaše noge. Za potvrdu starta na instrument ploči vam piše READY. Automatski, odnosno točnije rečeno CVTmjenjač je solidan, precizan u proračunu koliko treba biti, a osim tišine pri polasku, morat ćete se malo naviknuti na iznenadnu buku koju proizvodi benzinac kada se uključi u rad – vi stisnete gas, sistem u djeliću sekunde izračuna kako elektromotor nije više sam dovoljan da auto ubrza – i sve se prebacuje na benzinca, koji se onda probudi pod haubom uz glasno javljanje da je tu!

Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

To zna biti i zabavno, jer suputnici imaju dojam kao da se zvijer probudila – i RAV4 ostavi tada dojam prave sportske mašine, makar su performanse prije svega namještene na živahno, a ne na sportski, pa bilo koji program vožnje da izaberete. Ukupna snaga kojom spregnuto djeluju dva motora iznosi 218 KS, dok okretni moment iznosi 221 Nm – i iako nije to brojka od koje zastaje dah, ona najbolje govori da je, uz pomoć mjenjača, snaga s momentom solidno raspoređena za svaku situaciju.

Dizel je mrtav, ali neka je!

Pritom, ne zaboravite – u gradu štedite jer vozite na struju, a na otvorenoj cesti benzinac od 2,5 litara zapravo troši kao dizel slične snage, jer je njegov rad parametrima prilagođen ukupnoj potrošnji. Jedino u programu SPORT ova Toyota zna biti malo više šarf i samim time više popiti – ali to je način u kojem se sve na autu zategne, mjenjač bez stupnjeva vam se pretvori u mjenjač sa šest brzina (ah, ta tehnologija!) i sve je podešeno na užitak vozača.

Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

I čitavo vrijeme vožnje možete se dodatno zabavljati gledajući na ekranu grafički prikaz kolanja energije kroz auto, gdje kroz strelice vidite koji motor trenutno radi i kako se puni baterija. Djeci sigurno pravi šou, ali i odraslima neće biti mrsko. Što se zabave tiče, Toyota nudi manje touchscreenova nego konkurencija, sve je još uvijek više mehanički nego elektronski na instrument ploči, što zapravo i raduje nekoga koji je već imao problema sa previše tehnologije u automobilu. No, to ne znači da RAV4 nema čitav niz sustava za asistenciju i pomaganje u vožnji, uključujući i adaptivni tempomat, prepoznavanje pješaka i biciklista uz automatsko kočenje u slučaju detekcije istih na cesti,  automatsku kontrolu dugih svjetala i sve ostalo što vam treba ako vas napousti pažnja za volanom.

SUV koji to i dalje želi biti

Veoma dobar tvornički zvučni sustav možete nadograditi još boljim JBL zvučnim sustavom, mobitel možete puniti bežično i umrežavati auto i vaše mobilne aparate na sve moguće znane načine. Zapravo, ništa vam u RAV-u ne nedostaje i lako ćete se usredotočiti na vožnju.  Osjećaju vožnje pridonosi bolji i utegnutiji volan nego prije – tako da RAV4 stvarno zna dati i taj sportski osjećaj – pogotovo ako u neštedljivoj namjeri nagazite papučicu gasa – zna vas i zabiti u sjedalo, makar nemojte zaboraviti da je komfor i štedljivost u vožnji i dalje njegov glavni forte!

Foto:Bljesak.info / Vozili smo: Toyota RAV 4

Naravno, novi RAV4 možete konfigurirati u nekoliko nivoa, ali ovaj što smo ga testirali, u opremi Style i s dodatnom navigacijom, izaći će vas 75.100 KM. Ne znam da nam je još nešto u autu nedostajalo, sve što je čovjeku potrebno, uključujući i odličnu dvozonsku klimu, bilo je tu. Je li 75.100 KM puno? Pogledate li cjenike drugih, zapravo i ne, pogotovo ako uzmemo u obzir što vas tih 75.100 KM prije svega lišava dileme – dizelaš ili elektroautomobil, a to je, znate, velika briga modernog čovjeka. S RAV4 ste mirni što se toga tiče – možete i u njemačke gradove gdje su na snazi zabrane, ne brinete se oko punjenja i autonomije vožnje – i zapravo, što se tiče ljubitelja dizelaša – vi već vozite jednog! Nije dizel, ali troši k'o dizel. A ekološki je neupitan. I ima pet godina garancije (za hibridni pogon je garancija čak deset godina!) i veoma niske troškove servisa i održavanja za jedan ovakav auto.

I to je zapravo to, auto za sve što vam padne na pamet. Osim briga.

Kopirati
Drag cursor here to close