Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d

Zelena grana obiteljskog stabla

Mercedes koji je u isto vrijeme i kompaktan i oku moćan, i poslovno iskoristiv i obiteljski prostran. Zapravo bi GLB trebao biti sve ono što čovjeku treba.
AutoMoto / Testovi | 25. 10. 2021. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako zeleno danas treba asocirati na električno i CO2 neutralno, ovaj put zeleno u naslovu znači nešto mlado i perspektivno, nešto na što itekako treba obratiti pažnju. Mercedes GLB je konceptualno jako zanimljiv automobil, posebno u ovoj varijanti koja pruža dodatna sjedala nazad, što ga čini idealnim izborom za roditelje koji su se odlučili da, uz solidnu karijeru, izgrade i brojnu obitelj. Danas na tržištu za takve i nema previše izbora jer su monovolumeni uglavnom izumrli, a veliki SUV modeli često previše nezgrapni za vožnju gradom i skupi čak i za one uspješne.

Tu uskače GLB, koji u ovoj verziji košta okruglih 100.000 maraka, što u današnje vrijeme možda još uvijek mnogima zvuči zastrašujuće, ali moramo reći kako u svijetu automobila više nije u pitanju cijena od koje bilo kome može zastati dah. Automobili su sve skuplji i ako gledamo u tom kontekstu, ali i kontekstu onoga što GLB nudi, to je zapravo jako fer i korektna cijena za premium model, pogotovo ovako svestran.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d

Istina, iako je smišljeno dizajnerski navučen na neke elemente kultne G Klase, GLB je zapravo prije modificiran GLA, na čijoj platformi je i razvučen. Što nije ni tako loše, s obzirom da sve prednosti kompaktnih Mercedesa imate i u ovom slučaju, a i dalje nemate osjećaj da je auto puno manji od GLC-a. Dok GLA pritom izgleda baš onako gradsko crossoverski, GLB želi biti veći automobil, pa možemo čak reći i malo konzervativniji i od GLA i od GLC, koji su više oblo dizajnirani, s namjerom da imaju kupeovski look. 

Svojim kockastim oblikom odmah ističe da mu fluidnost linija nije bila na prvom mjestu, nego iskoristivost prostora, pa model GLB možemo svrstati upravo u one automobile koji idejno nasljeđuju monovolumene, koji su nekom čudnom silom bačeni u ropotarnicu povijesti. Pritom od njih uzima prostranost, a od drugog svijeta donosi čvrstoću, robusnost i vozačko okruženje koje je ipak SUV/crossover tipa.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d

Upravo će osjećaj u vožnji biti jak adut GLB-a.  Bez osvrtanja unatrag vozačko mjesto je klasična Mercedesova priča zadnjih nekoliko godina – digitalno okruženje s velikim i preglednim displejima i modernom grafikom, kao i obiljem mogućnosti, neće vas postidjeti ni pred jednim ljubiteljem hi-tech tehnologije. Pred ljubiteljima off-roada možda ćete morati odgovarati na pitanja o tome je li auto pravi terenac ili tek šminkerski SUV, ali odaberete li 4-Matic pogon na sva četiri kotača možete biti sigurni da nećete zapeti nigdje gdje je još uvijek radoznalost malo jača od razuma.

Pritom Mercedes nudi i posebno off-road osvjetljenje, koje ima namjeru pomoći vam u vožnji bespućima. No, većini vozača, uz prigodne asistente u vožnji, sasvim dovoljan bit će i običan pogon na jednu osovinu. A takvih je, da se ne lažemo, barem 90 posto među nama.  Tako da je testirana varijanta zapravo i ona najatraktivnija našim kupcima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d

Mercedes i dizelski motor, priča je stara i pouzdana skoro kao bajka braće Grimm. Ovaj put 150 KS dovoljno je da vas vodi svuda gdje želite, a ako niste natrpani do kraja vozit ćete bezbrižno i prilično živahno. Automatski osmostupanjski mjenjač pritom dobro barata konjskim snagama i okretnim momentom, a ugođaju vožnje doprinose i mnogi sigurnosni i luksuzni dodaci, kakvi se, normalno, očekuju u jednom Mercedesu. 

Android Auto i Apple Car Play uključeni su u odnos vozača i upravljačke jedinice koja nadzire automobil, tako da vam je u GLB-u, baš kao i u još većim i skupljim Mercedesima zagarantirano udobno putovanje bez stresa. MBUX komande razgovora s vlastitim automobilom su iste kakve smo upoznali i kod GLA i zanimljivo funkcioniraju, ali kako smo ljubitelji klasičnijeg odnosa sa automobilom možemo pohvaliti sve komande koje smo vlastitim prstima postavljali testnom automobilu.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d
Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes Benz GLB 200d

U Mercedesu se uvijek osjećate fino i udobno i tu niti GLB nije iznimka. Prtljažnik od 570 litara (kada nemate treći red sjedala) čak ima veću zapreminu od nazivno većeg GLC-a, tako da je još jednom jasno kako se kod GLB-a radi o automobilu koji je obiteljski nastrojen. Više nego što je šminker. Modularnost unutrašnjosti i lako rukovanje položajem za volanom i sjedala uopće (i naprijed i nazad) je očekivano na visokom nivou, kao i kvaliteta materijala.

No, bez obzira što izgledom i kockastim pristupom dizajnu više godi onima koji bi zadovoljili obiteljske potrebe, njegove performanse i dalje su sasvim pristojne, pa čak i malo više od toga. Može dohvatiti 205 km/h, a od 0-100 ubrza za 9 sekundi. Sasvim dovoljno. Posebno je lijepo što imate više modova vožnje, inače dobro leži za svoje gabarite i povišen položaj donjeg djela vozila, a posebno je zanimljiv u najkrućem sportskom modu. Potrošnja na testu iznosila je prihvatljivih 5,8 litara, što GLB čini štedljivim dokazom kako je dizelski motor u ovakvoj karoseriji najbolji izbor, bez obzira što vam zeleni govorili.

Kopirati
Drag cursor here to close