Vozili smo Mercedes-Benz Citan Tourer 110 CDI

Mercedesov Kengur

Novi Mercedesov Citan Tourer ne krije kako je baziran na trećoj generaciji Renaultovog modela Kangoo. Uz nešto više Mercedesovih detalja ovaj automobil ostaje ono što se suštinski ne može skriti, ali zašto bi uopće skrivao?
AutoMoto / Testovi | 12. 07. 2022. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U suštini novi Citan Tourer je putnička varijanta dostavnog Citana. Zapravo, Citan je, kao i Renault Kangoo, na čijoj bazi je nastao, izvorno zamišljen kao laki dostavnjak. A laki dostavnjaci pretvoreni u putnički auto posebna su i meni omiljena vrsta vozila – lako se voze vjerni su u eksploataciji, troškovi održavanja su načelno niski, a prostor koji nude peteročlanoj obitelji je fenomenalan.

Naravno, makar se automobil zvao Mercedesom, opet kod lakih dostavnjaka pretvorenih u fun obiteljski auto najviše zamjerki razmaženog dijela publike ide na račun sirovosti u detaljima. Tu i tamo ima tvrde plastike, što je uvijek bolje od golog lima, vrata se ne zatvaraju tiho premiumski, određeni kompromisi vidljivi su na obliku i veličini sjedala, ali evolucija je i na tom planu odveć odmakla da realno većih zamjerki ne može biti.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes-Benz Citan Tourer 110 CDI

Neki tipični Mercedesovi znaci, kojima se Citan razlikuje izvana od Kangooa, prije svega na prednjem dijelu, nastavljaju se unutra, prije svega izdvajamo upravljač tipičnog MB dizajna, kao i otvore za ventilaciju. Pomalo nam je čudno što su Mercedesovi ljudi prebacili poznate komande iz Renaulta s desne na lijevu stranu, da budu prepoznatljiviji vlasnicima Mercedesa. Kod Renaulta brisači se pale desno, kod Mercedesa lijevo. A nedostaje nam i onaj legendarni Renaultov satelit iza volana za upravljanje muzikom. Na Citanu su komande na volanu i svako malo pri okretanju volana možete neoprezno pojačati ili smanjiti glazbu. Što ponekad živcira.

U današnje vrijeme opće digitalizacije unutrašnjosti Citan će vas možda razočarati premalenim ekranom središnjeg displeja i činjenicom da nemate raskoš opcija, ali sve ono što vam zbilja treba je tu. Instrumenti pred vozačem su klasični, opet su Mercedesovog tipičnog dizajna, veliki i pregledni. Dakle, klasika i dalje više stanuje u Citanu, ali zato vas u njemu čuva sve ono što danas možete naći po pitanju modernih elektronskih pomagala. Osim ABS-a, ASR-a, ESP-a i sličnih, sada već obaveznih, tu je i senzor za prepoznavanje umora i pospanosti vozača.

Kao i Kangoo, Citan Tourer razvučen je na modernoj CMF – CD platformi Renault/Nissan alijanse. To znači da je udobniji, čvršći i vozljiviji nego prošli model, također baziran na Kangoou prethodne generacije. Ono što je u ovom slučaju najvažnije za kazati – pokreće ga legendarni 1,5 turbodizelski motor, čija snaga se ne otkriva oznakom 110. Klasičan CDI (Renault kod sebe okreće redoslijed slova, pa ga zove dCi), Mercedesove oznake OM608, u međuvremenu je utišan, pročišćen, pripitomljen, u pomoć kod zadovoljavanja EURO normi stiže mu AdBlue tekućina, i tu je stvar očekivano odlična.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes-Benz Citan Tourer 110 CDI

Stvarna snaga je 95KS, što se čini malo, ali sa 260 Nm okretnog momenta u pitanju su takozvane „radničke konjske snage“ prilagođene dostavnjacima, tako da su kod Citana u pitanju malobrojniji, ali veoma dobro uhranjeni konji. Tako da u normalnim uvjetima vožnje 1700 kilograma težak auto daje dostatno snage, s naznakom da mu namjena ne priziva nikakvo sportsko isfuravanje. Čak što više, maksimalna brzina je oko 165 km/h, a ubrzanje do 100 km/h ide i preko 15 sekundi.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes-Benz Citan Tourer 110 CDI

Niska potrošnja CDI motora je još uvijek među primjerima u klasi, pažljiv vozač proći će  mješovitoj vožnji i sa 5,5 litara, a ručni mjenjač je klasičnog Renault osjećaja, što znači da mu nedostaje malo više fine preciznosti i osjećaj pod rukom je nekako praznjikav. No, ovo nije limuzina, nego kompromisno vozilo koje u sebi objedinjuje prednosti monovolumena i gradskog automobila C segmenta. Najviše će vas u njemu radovati prostor. Iza pomalo nezgrapno velikih jenodjelnih stražnjih vrata krije se 520 litara prtljažnika, a ako oborite stražnja sjedala dobit ćete oko 2000 litara. Straga putnici sjede udobno, mjesta ima za troje odraslih, dok sprijeda hvalimo širinu i udoban naslon za leđa, ali su sjedala malo prekratka, pa bi mogla zamarati vozačeve noge na duljim putovanjima.

Foto: Bljesak.info / Vozili smo Mercedes-Benz Citan Tourer 110 CDI

Najbolja stvar na automobilu su bočna klizna vrata. Djeluju vizualno skoro kao klasična, imaju kvaku jednaku kao i prednja vrata, ali klizaju u stranu i to rade skoro bešumno. O prednosti kliznih vrata na zagušenim gradskim parkinzima nema potrebe govoriti.

Najmanje će vas, pak, oduševiti cijena. Čak i ovako kompromisno skrojen Mercedes još uvijek je Mercedes, makar danas nema jeftinih automobila. Cijenom se Citan u putničkoj varijanti kreće od 57.000 KM za solidno opremljen model, nažalost sa dodatnom opremom cijena zna narasti i desetak tisuća više. Iako je po svemu jedna od najboljih opcija na tržištu za prijevoz peteročlane obitelji, u tom rangu cijena još uvijek se pronađu i atraktivniji i bolje motorizirani automobili. Doduše, bez trokrake zvijezde na nosu.

Kopirati
Drag cursor here to close