U EU

Novi automobili morat će imati inteligentnu pomoć pri brzini

Europski parlament je 16. travnja 2019. godine usvojio uredbu za ugradnju sustava inteligentne pomoći pri brzini (ISA) u nove automobile.
AutoMoto / Flash | 11. 07. 2022. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 6. srpnja ove godine sva nova vozila i različite vrste automobila koji se prodaju u Europskoj uniji moraju imati tehnologiju protiv prebrze vožnje, odnosno inteligentnu pomoć pri brzini (ISA).

Naime, Europski parlament je 16. travnja 2019. godine usvojio uredbu za ugradnju sustava inteligentne pomoći pri brzini (ISA) u nove automobile.

Uredba se ne odnosi na automobile koji u prodaji nego samo na vozila koja izlaze iz tvornice. Do sada je niz automobila U Europskoj uniji s već ugrađenim sustavom ISA, među njima su određeni modeli Honde, Forda, Jeepa i Mercedes-Benza.

Europska komisija je još 17. svibnja 2018. godine predložila novi skup obveznih sigurnosnih standarda za sva vozila koja se prodaju u Europskoj uniji, javlja Mreža.

Inteligentna pomoć pri brzini jedna je od tehnologija za koju je predloženo da se ugradi u sva vozila.

Donositelji uredbe vjeruju kako je uvođenje ISA-e veliki je korak naprijed za sigurnost na cestama te da ima potencijal za dramatično smanjenje ozljeda i smrtnih slučajeva u cestovnom prometu Europske unije.

Prema procjeni PROSPER-a, kada ISA bude u svim vozilima na cestama EU smanjiti će značajnije broj nesreća, za 30% i smrtne slučajeve za 20%.

No, Autocar je upozorio kako ISA tehnologija još uvijek nije do kraja razvijena.

Testirajući sustav primijetili su kako sporo reagira te je čak bio zbunjen ograničenjima na nekim cestama.

Kopirati
Drag cursor here to close