13. pobjeda Nizozemca ove sezone

Novo slavlje Verstappena, Red Bull obranio konstruktorski naslov

Na stazi se tada konačno pojavio i Perez s ciljem odrađivanja ranije zarađenih kazni, kako ga te kazne ne bi sustigle na idućoj utrci u Kataru. Odvozio je krug, ušao u boks kako bi odradio kaznu, a onda se povukao iz utrke.
AutoMoto / AutoMoto Sport | 24. 09. 2023. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jasno je da će Max Verstappen obraniti naslov svjetskog prvaka tu nema nikakve dileme, tek se čeka zvanična potvrda. Danas je nakon Suzuke potvrđen konstruktorski, njegovog Red Bulla. Zahvaljujući opet samom Verstappenu koji je 13. pobjedom ove sezone, osigurao titulu svojoj ekipi. Jer Sergio Perez nije dohvatio niti jedan bod.

Dobar posao napravili su vozači McLarena koji su nakon kvalifikacija na kraju imali Landa Norrisa na drugom i Oscara Piastrija na trećem mjestu. Nekako kako se sezona bliži svom kraju, tako i McLaren izgleda sve bolje, što bi mogla neka vrsta najave povratka ove ekipe na stare staze nakon dugo vremena.

Utrke na Suzuki uvijek određenu količinu uzbuđenja. Tako je bilo i danas, nakon starta. Došlo je do kontakta Hamiltona i Pereza, odnosno Ocona i Albona. Zbog dijelova koji su ostali po stazi, izašao je Safety Car, u boksu su završili vozači kako bi sanirali štetu na bolidima. Vrlo brzo nova gužva na stazi. Prvo duel vozača Mercedesa Hamiltona i Russella, a onda sudar Sargeanta i Bottasa.

Što se tiče vrha poretka tamo je Verstappen držao svoje prvo mjesto, Norris je bio drugi, dok je Piastri bio u malim problemima, Leclerc i Sainz su tražili priliku da ga ugroze. Perez je kažnjen pet sekundi kazne zbog kršenja pravila za vrijeme SC-a i postalo je jasno već tada kako će danas teško do bodova. Danas nije bio njegov dan, jer je opet na stazi napravio Meksikanc problem.

Sada se zabio u Magnussena i to je bio kraj. Nakon Bottasa i Pereza, odustao je Stroll. Što se strategija tiče, svi su iz gornjeg dijela poretka bili u boksu prije 20. krugu, osim Russella, koji je očito pokušao izgurati utrku sa samo jednom promjenom guma. Kako je utrka odmicala tako je Verstappen podizao svoju prednost u odnosu na dvojac iz McLarena.

Zanimljivo, u jednom trenutku Red Bull je odlučio ponovo vratiti Pereza na stazu. Nova serija ulazaka u boks je stigla nakon 35. kruga. Verstappen je ostao tu na prvom mjestu, Norris je morao proći Russella, isto to rade Piastri, Leclerc i Hamilton. Sainz se iz boksa vratio na sedmu poziciju, ispred Alonsa i Alpineovog dvojca.

Na stazi se tada konačno pojavio i Perez s ciljem odrađivanja ranije zarađenih kazni, kako ga te kazne ne bi sustigle na idućoj utrci u Kataru. Odvozio je krug, ušao u boks kako bi odradio kaznu, a onda se povukao iz utrke. Do kraja smo gledali borbu unutar Mercedesa i slušali Russella koji je tražio da se pozicije zadrže i da se timskom igrom brane od Sainza, ali vodstvo ekipe nije bilo za tu ideju.

Russell je u 50. krugu pao iza Španjolca, na sedmo mjesto. Među osvajačima bodova do kraja utrke su ostali Alonso, Gasly i Ocon. Max Verstappen lakoćom je priveo posao kraju. Pobijedio je sa skoro 20 sekundi prednosti pred Norrisom, dok je Piastri bio još 16 sekundi iza svog timskog kolege. Leclerc je četvrti, Sainz peti, Alonso osmi, Ocon deveti, dok je deseti Gasly.

Kopirati
Drag cursor here to close