Ni kiša nije omela Nizozemca

Verstappen nastavio po svom

Domaći navijači su proslavili 11. pobjedu Verstappena ove sezone, devetu zaredom čime se izjednačio rekord Vettela i Ascarija.
Sport / Ostali sportovi | 27. 08. 2023. u 18:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konfiguracija staze i promjenljivi vremenski uvjeti, kiša koja je padala na početku i kraju, učinili su to da VN Nizozemske bude jedna od zanimljivijih utrka ove poprilično monotone sezone. Jeste Max Verstappen slavio, jeste većim dijelom utrke držao prvo mjesto, ali iza njegovih leđa vidjeli smo jako puno uzbuđenja. Drugo mjesto pripalo je Fernandu Alonsu, dok je treći završio Pierre Gasly.

Već na početku utrke stvari su se počele komplicirati jer je kiša i to poprilično jaka počela padati i prije nego što se očekivalo. Zato je većina vozača morala već u drugom krugu uzeti intermediate gume. Među njima su bili Perez, Leclerc, Gasly, Tsunoda, Lawson i Magnussen. Ferrari je pogriješio tijekom zaustavljanja Leclerca i kasnio u promjeni guma. Monegažanin se vratio na stazu tek kao 15.

Alonso je, u međuvremenu, prestigao i Norrisa te zauzeo drugo mjesto iza Verstappena. Vodeći dvojac otišao je u boks na kraju drugog kruga, a Russell i Norris ostali su na stazi. Perezu se isplatio rizik, poveo je u utrci nakon što je Verstappen stao u boksu. Kako se staza sušila tako su vozači uzimali nove gume, Verstappen je svoj soft paket guma uzeo u 12. krugu nakon kojeg prolazi Pereza.

Sargeant je izazvao Safety Car u 16. krugu, utrka se vratila u normalni ritam pet krugova poslije. Max je držao prvo mjesto, ispred Pereza, dok je treći bio Alonso. Dobar posao su radili Gasly i Sainz boravkom u TOP 5 društvu. Situacija se zahvaljujući njegovim mehaničarima zakomplicirala po Alonsa u 49.krugu, što su iskoristili Sainz i Tsunoda.

Ipak, iskusni Španjolac je brzo prošao mladog Japanca, koji se nije mogao obraniti niti od raspoloženog Gaslyja. Kiša ponovo počinje padati poslije 60 kruga, pravi potop na stazi imamo u 64. krugu, pojedini vozači su imali velikih problema. Zhou je izletio sa staze, Perez je zbog svoje greške pao na šesto mjesto, iza Verstappena, Alonsa, Gaslyja, Sainza i Hamiltona.

Utrka se konačno nastavila u 17:14 sati. Utrka je nastavljena iza sigurnosnog automobila, koji se nakon dva kruga vratio u boks. Svi su vozači na restartu utrke bili na intermediate gumama, a Sergio Perez dobio je pet sekundi kazne zato što je prekoračio dozvoljenu brzinu tijekom prolaska kroz boks.

U novom startu, stvari se nisu previše promijenile. Alonso je ostao na drugom mjestu, Gasly je iskoristio grešku i kaznu Pereza koji je prekoračio dozvoljenu brzinu u boksu. Sainz je bio pod pritiskom Hamiltona, ali je ostao peti. Iza Hamiltona su se poredali Norris, Albon, Piastri i Ocon. Domaći navijači su proslavili 11. pobjedu Verstappena ove sezone, devetu zaredom čime se izjednačio rekord Vettela i Ascarija.

Kopirati
Drag cursor here to close