Španjolac slavio u Singrapuru

Carlos Sainz prekinuo veliku seriju Verstappena

Lando Norris stigao je do cilja drugi u svom McLarenu, ispred Lewisa Hamiltona u Mercedesu. George Russell bio je treći do samog kraja, pritiskao Norrisa, ali je u zadnjem krugu završio u zaštitnoj ogradi.
Sport / Ostali sportovi | 17. 09. 2023. u 16:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velika serija Max Verstappena je negdje morala stati. To se dogodilo na VN Singapura. Nakon kvalifikacija je bilo jasno da će Nizozemac, baš kao i njegov timski kolega teško do bodova. Jer Max je kvalifikacije zaključio na 11. mjestu, Perez je bio dva mjesta ispod. Na kraju je svoju priliku iskoristio Carlos Sainz koji je danas proslavio drugu pobjedu u F1 karijeri.

Prethodno je prvi ciljem prošao prošle godine na kultnom Silverstoneu. Lando Norris stigao je do cilja drugi u svom McLarenu, ispred Lewisa Hamiltona u Mercedesu. George Russell bio je treći do samog kraja, pritiskao Norrisa, ali je u zadnjem krugu završio u zaštitnoj ogradi.

Što se tiče same utrke, Sainz je na startu zadržao prvo mjesto, Leclerc je iz drugog reda bolje ubrzao na softu i prestigao Russella. Talijanska momčad odmah je zgrabila pozicije jedan i dva. Hamilton je u prvoj kombinaciji zavoja otišao izvan granica staze. Vratio se na trećem mjestu, ispred Russella i Norrisa, ali u drugom je krugu ipak vratio poziciju svom momčadskom kolegi. Norris je smatrao da poziciju treba vratiti i njemu.

Na kraju je Lewis morao propustiti Norrisa na četvrto mjesto, jer je bilo očito kako je Lewis stekao prednost prolaskom izvan granica staze i vraćanje stečenih pozicija bilo je jedino ispravno rješenje. Do 20.kruga situacija je bila poprilično mirna, Sainz, Leclerc, Russell, Norris, Hamilton, je poredak koji smo imali na vrhu. Onda je Logan Sargeant završio u ogradi pa je sigurnosni automobil bio na stazi.

Kroz boks je Leclerc ostao bez drugog mjesta Verstappen je ostao na stazi na tvrđim gumama, tako da je on bio drugi, Russell treći, Perez četvrti također bez ulaska u boks, a iza njega Norris pa tek onda Leclerc, prije samog restarta. Verstappen je u tom periodu bio visoko u poretku ali na starim gumama jednostavno nije mogao ostati tu.

Zanimljivo je bilo u 38. krugu kada gledamo duel Pereza i Ocona u koji se uključio i Alonso. Ocon je prestigao Meksikanca, to je napravio Alonso, ali i Gasly. Perez je prešao na medium, a vratio se iz boksa na 18. mjestu. Potom je gume zamijenio i Verstappen, vrativši se na stazu na mediumu i na 15. mjestu.

U 51. krugu Max je došao do osmog mjesta pretjecanjem Lawsona, a imao je četiri sekunde zaostatka za Piastrijem. Deset krugova prije kraja utrke Russell je došao na manje od tri sekunde do trećeplasiranog Leclerca. Bio je devet sekundi iza vodećeg Sainza, koji je imao sekundu i pol prednosti pred Norrisom.

Vodeća četvorka ušla je u zadnjih pet krugova praktično bez razmaka među bolidima. Norris je imao DRS iza Sainza, a Russell i Hamilton stiskali su s trećeg i četvrtog mjesta. Norris se čvrsto branio od prvog Russellovog napada, pomakao je pritom svom bivšem momčadskom kolegi. Radili su zapravo u tandemu kako bi se obranili od Mercedesa. Sainz je želio da Norris ima DRS, kako bi se lakše obranio na drugom mjestu.

U posljednji krug utrke ušlo se bez promjena u poretku. Sainz je malo pobjegao od Norrisa, koji se svim silama branio od Russella i Hamiltona. Russell je pretjerao u svojim pokušajima i završio je u zaštitnoj ogradi u drugom sektoru.

Trojac je nastavio jurnjavu do kraja. Sainz je izdržao i odnio pobjedu za Ferrari, a Norris je obranio drugo mjesto ispred Hamiltona. Leclerc je četvrti, Max Verstappen je bio peti, Gasly šesti. Drugi vozač McLarena Piastri je sedmi, Sergio Perez nije mogao bolje od osmog mjesta, dok su do bodova došli Lawson u AlphaTauriju i Magnussen u bolidu Haasa.

Kopirati
Drag cursor here to close