Molitva

Ruski svećenik odbio moliti za pobjedu protiv Ukrajine, prijeti mu izgon

U presudi objavljenoj u subotu, 13. siječnja, crkveni sud je rekao da Alekseja Uminskog treba “izbaciti iz svetih redova” zbog kršenja svećničke zakletve.
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2024. u 17:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istaknuti svećenik suočava se s izbacivanjem iz Ruske pravoslavne crkve (RPC) jer je odbio pročitati molitvu kojom se od Boga traži da vodi Rusiju do pobjede nad Ukrajinom, izvještava Reuters.

U presudi objavljenoj u subotu, 13. siječnja, crkveni sud je rekao da Alekseja Uminskog treba “izbaciti iz svetih redova” zbog kršenja svećničke zakletve.

Odluka je proslijeđena na odobrenje patrijarhu Kirilu, poglavaru Ruske pravoslavne crkve koji snažno podupire predsjednika Vladimira Putina.

Slučaj pokazuje kako Crkva suzbija unutarnje neslaganje dok podržava Putina i njegovu “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, kako ju Kremlj službeno naziva, koja se sada bliži kraju svoje druge godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Crkveni sud

Crkveni sud je rekao da je Uminski prekršio svoju zakletvu odbivši pročitati “Molitvu za Svetu Rusiju”, što je arhaični naziv za Rusiju, koju je patrijarh Kiril učinio obaveznom na crkvenim službama.

“Gle, oni koji se žele boriti digli su oružje protiv Svete Rusije, nadajući se da će podijeliti i uništiti njezin ujedinjeni narod”, molitva je koju je Kiril prvi izgovorio 25. rujna 2022., sedam mjeseci nakon početka ruske pune invazije na Ukrajinu.

“Ustani, Bože, u pomoć svom narodu i daj nam pobjedu svojom snagom”, naglasio je Kiril.

Deseci ruskih pravoslavnih sveštenika kažnjeni su zbog osporavanja stava Crkve o ratu, na primjer, čitanjem molitvi za mir umjesto za pobjedu, navode Hrišćani protiv rata, online grupa koja je dokumentirala njihove slučajeve.

Uminski je najistaknutija žrtva do sada.

Služio je 30 godina kao stariji svećenik u crkvi Životvornog Svetog Trojstva u Moskvi prije nego što je iznenada otpušten ovog mjeseca, neposredno prije pravoslavnog Božića, u potezu koji je otvorio put subotnjoj presudi.

Bio je poznat po svom radu u bolnici za umiruću djecu i odrasle, a vodio je i sprovod bivšeg sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova 2022.

U intervjuu u studenom  prošle godine, Uminski je rekao da jezik rata i “specijalne vojne operacije” nije “ni na koji način spojiv” s crkvenom liturgijom.

Molitva za mir

Potaknuo je vjernike da traže svećenike koji “mole više za mir nego za pobjedu i razumiju da je svaka pobjeda uvijek pirova pobjeda u ovim ratovima… U modernim ratovima svaka pobjeda je gotovo uvijek jednaka samouništenju”.

Ksenija Lučenko, stručnjakinja za Rusku pravoslavnu crkvu pri Europskom vijeću za vanjske odnose, rekla je da je presuda Uminskom neutemeljena jer molitvu za koju je optužen da je odbio čitati nije razmotrilo i odobrilo najviše tijelo Crkve, Sveti sinod.

Rekla je da je njegova kazna “dokaz uzurpacije vlasti u Ruskoj pravoslavnoj crkvi od strane patrijarha Kirila i kršenja njezinih statutarnih dokumenata”.

Uminski nije javno komentirao svoj otkaz. Crkveni sud je rekao da je odluka o njegovom izopćenju donesena u njegovoj odsutnosti nakon što nije došao unatoč tome što je tri puta pozvan.

Ukupno 11.627 pravoslavnih vjernika potpisalo je otvoreno pismo podrške Uminskom otkako je smijenjen s mjesta sveštenika crkve Životvornog Svetog Trojstva i na njegovo mjesto postavljen Andrej Tkačov, glasni pobornik rata.

Rekli su da im je odluka nanijela veliku bol i da će tisuće ljudi lišiti duhovne podrške.

“Ovo je velika tragedija za mnoge vjernike, za dječje hospicije, za stotine zatvorenika i tisuće beskućnika”, naveli su.

Kopirati
Drag cursor here to close