Napad na Jemen

Rusija traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

"Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 12. siječnja u vezi s napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen"
Vijesti / Svijet | 12. 01. 2024. u 08:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak kako bi se raspravljalo o vojnim napadima Sjedinjenih Država i Velike Britanije na Jemen, koje su oštro osudili Iran i oružana skupina Hezbolah, prenosi Hina.

"Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a 12. siječnja u vezi s napadima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen", priopćila je stalna misija Rusije pri Ujedinjenim narodima.

Sjedinjene Države i Britanija pokrenule su napade iz zraka i s mora na vojne ciljeve hutijevaca u Jemenu kao odgovor na napade na brodove u Crvenom moru, što je dramatično regionalno proširenje rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Nema opravdanja

Glasnogovornik jemenskih hutijevaca rekao je da nema opravdanja za američko-britanski napad i rekao je da će skupina koju podržava Iran nastaviti gađati brodove koji plove prema Izraelu.

Iran je u petak rekao da osuđuje američko-britanski napad, upozoravajući da će on potaknuti "nesigurnost i nestabilnost" u regiji, izvijestili su iranski državni mediji.

"Snažno osuđujemo vojne napade koje su jutros izvele Sjedinjene Države i Velika Britanija na nekoliko gradova u Jemenu", rekao je Naser Kanani, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.
"Ovi napadi su jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena i kršenje međunarodnih zakona", dodao je.

Moćna libanonska oružana skupina Hezbolah priopćila je u petak da osuđuje američko-britanski napad na Jemen. Skupina koja je povezana s Iranom dodala je da "američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD ravnopravni partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji", stoji u priopćenju.

Nekoliko desetaka antiratnih aktivista okupilo se na Times Squareu u New Yorku i ispred Bijele kuće kasno u četvrtak kako bi prosvjedovali protiv američkih i britanskih napada, rekavši da taj korak prijeti širenjem rata u Gazi.

Odgovor na napade

Napadi su pokrenuti kao odgovor na napade hutijevaca na brodove u Crvenom moru, za koje pokret kaže da predstavljaju potporu Palestincima pod opsadom Izraela u Gazi kojom upravlja Hamas.

Prosvjednici na Times Squareu uzvikivali su slogane poput "dalje ruke od Bliskog istoka", "dalje ruke od Jemena" i "dalje ruke od Gaze".

Demonstranti u blizini Bijele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo "Oslobodite Palestinu" i "prestanite bombardirati Jemen".

Napadi u Jemenu predstavljaju jednu od dosad najdramatičnijih demonstracija širenja rata u Gazi otkako je izbio u listopadu, iako su SAD i njegovi saveznici u zajedničkoj izjavi rekli da nemaju namjere eskalirati napetosti.

Hutijevci koje podržava Iran, a koji kontroliraju većinu Jemena, gađali su komercijalne brodove u Crvenom moru bespilotnim letjelicama i projektilima, prisiljavajući brodare da promijene kurs i idu dužim rutama.

Kopirati
Drag cursor here to close