Prva stvar

Novi direktor Službenog glasnika RS: Dodikov ukaz se objavljuje u ponedjeljak

Lukić je rekao "da se ne plaši Schmidta i da je Službeni glasnik, kao i sve institucije Republike Srpske, stariji od Ureda visokog predstavnika i za sve u RS mnogo važniji".
Vijesti / Politika | 09. 07. 2023. u 09:22 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službeni glasnik Republike Srpske u ponedjeljak će objaviti Ukaz predsjednika RS Milorada Dodika o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, rekao je novoizabrani vršitelj dužnosti direktora Službenog glasnika Miloš Lukić.

"Stariji od Ureda visokog predstavnika"

Lukić je rekao da je jutros potpisao sve nužbe dokumente potrebne da se u Službenom glasniku u proceduru pusti objavljivanje ukaza predsjednika RS o proglašenju zakona, kao i akata i zaključaka koje je usvojila Narodna skupština RS.

"Ovaj akt koji se odnosi na Ustavni sud BiH na snagu stupa sutra, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku, a Zakon o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku", rekao je Lukić.

Ovim izmjenama zakona je onemogućeno objavljivanje odluka OHR-a i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u Službenom glasniku Republike Srpske, prenosi Srna. 

Lukić je rekao "da se ne plaši Schmidta i da je Službeni glasnik, kao i sve institucije Republike Srpske, stariji od Ureda visokog predstavnika i za sve u RS mnogo važniji".

"S obzirom na to da u BiH imamo čovjeka koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik, mi u Službenom glasniku ćemo se prema njemu tako i odnositi. Prvi zadatak nam je, naravno, da objavimo Ukaze o proglašenju Zakona koje je potpisao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i drago mi je što ću moći sudjelovati u tom procesu", rekao je Lukić za portal TV UNA.

Nema pravnu vrijednost?

On je naveo da će to biti još jedna u nizu objava Službenog glasnika koje se još od siječnja 1992. godine, od kada je objavljena prva, odnose na važne odluke koje donose instuitucije Republike Srpske.

Lukić je dodao da je Vladu Republike Srpske, koja ga je na telefonskoj sjednici imenovala za vršitelja dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske, upoznao sa činjenicom kako im stoji na raspolaganju te da će se Ukaz predsjednika RS objaviti sutra.

Podsjetimo, Lukić je na ovu funkciju izabran nakon što je dosadašnja vršiteljica dužnosti direktora Službenog glasnika Milka Devušić podnijela ostavku.

Mediji su pisali kako je Milka Devušić podnijela je neopozivu ostavku na tu funkciju jer se nije mogla nositi s pritiskom u vezi sa (ne)objavljivanjem odluka OHR-a.

Predsjednik RS- Milorad Dodik u petak je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske koji je NSRS usvojila na 7. posebnoj sjednici održanoj 21. lipnja 2023. godine i uputio na objavljivanje u Službeni glasnik.

"Potpis predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na amandmane kojima se onemogućava objavljivanje odluka visokog predstavnika nema pravnu vrijednost", naveli su u subotu iz Predstavništva Europske unije u BiH.

"Ova eskalacija ne vodi BiH naprijed. To produbljuje političku krizu, dovodi do dalje pravne nesigurnosti i odvraća ulaganja – negativno utječe na živote građana", dodali iz Predstavništva EU.

Kopirati
Drag cursor here to close