"Ne znam koje droge koristi"

Schmidt: Dodik pokušava transformirati RS u Pridnjestrovlje

"Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti", kazao je Schmidt.
Vijesti / Politika | 08. 07. 2023. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt sudjeluje na Dubrovnik forumu, gdje govori o budućnosti zapadnog Balkana na putu ka EU.

Droga ponosa? 

On je kazao da je ostvaren napredak na državnom nivou, ali da rad otežavaju političari poput Milorada Dodika. Mišljenja je da je moguća pozitivna promjena u BiH, ali da na drugoj strani Dodik ide sve dalje i dalje.

"Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je to droga ponosa koja mu ne daje moć prosuđivanja političke realnosti. Moramo čuvati Daytonski mirovni sporazum ne samo živim već kao osnovu za unapređenje na putu ka EU integracijama. Ovdje je stvar stvaranja okruženja za mlade gdje oni žele ostati, živjeti i imati odgovore na neka pitanja", istaknuo je Schmidt.

Naglašava da Dodik svojim potezima na agresivan način testira Daytonski sporazum i da živi u svijetu snova, prenosi Avaz

"Računam na podršku" 

"Neće biti popuštanja u kršenju Daytonskog mirovnog sporazuma. Ubijanje Ustavnog suda, koji je jedna od najvažnijih institucija u državi, neće biti prihvaćeno. Nadam se da razumije da ima priliku pokazati da je konstruktivan i nadam se da će to pokazati u narednim tjednima", naglasio je Schmidt.

Visoki predstavnik je kazao da je bio primoran nametnuti odluke.

"Milorad Dodik pokušava transformirati RS u Pridnjestrovlje. Nećemo to dozvoliti i računam na podršku, ne samo međunarodne zajednice, već susjednih zemalja. Boravak u Dubrovniku me zbog toga ohrabruje", rekao je.

Govorio je i o korištenju bonskih ovlasti.

"Nisam od onih koji najavljuje, a ne djeluje. Isto tako, ponekada ne najavljujem, a djelujem. Nekada u BiH morate koristiti i druge mehanizme zbog specifične situacije", zaključio je.

Lažno predstavljanje?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je prijave protiv visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i Dragana Prusine, direktora Službenog lista BiH.

Kako je naveo Dodik, kaznenu prijavu protiv Schmidta podnio je Okružnom javnom tužiteljstvu u Banja Luci jer se "već duže vrijeme neovlašteno bavi poslovima visokog predstavnika za šta nema odluku Vijeća sigurnosti UN-a".

"U namjeri da se Republici Srpskoj nanese šteta, Schmidt se lažno predstavlja kao službeno lice znajući da nije imenovan u skladu s Aneksom 10 Daytonskog mirovnog sporazuma. Time je on počinio kaznena djela neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem i lažno predstavljanje po članovima 310 i 313 Kaznenog zakonika Republike Srpske", zaključio je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close