Uputio i poziv Tužiteljstvu

Izetbegović: Mislim da će Schmidt smijeniti Dodika

"Ponovno pozivamo Tužiteljstvo BiH da počne raditi svoj posao i da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika".
Vijesti / Politika | 07. 07. 2023. u 19:17

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je u petak održana sjednica Predsjedništva SDA, a na njoj je usvojeno 13 zaključaka.

Nakon sjednice se medijima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

"SDA traži od PIC-a, OHR-a i država svjedoka Daytonskog sporazuma da ispune obaveze proizašle iz Daytonskog sporazuma. Da konačno odlučno reagiraju i trajno zaustave secesionističke snage koje predvodi Milorad Dodik. Obraćam ponovno pažnju na Memorandum SANU iz 2011. i Rezoluciju SNSD-a iz 2015. gdje je napravljen algoritam ono što se događa posljednjih 15 godina", rekao je Izetbegović, piše Avaz.

Poziv Tužiteljstvu

Mišljenja je da neodlučnost PIC-a, OHR-a i država svjedoka Daytonskog sporazuma samo dodatno ohrabruje secesioniste.

"Bez smjena ne vjerujemo da će doći do promjene stanja u Bosni i Hercegovini. Ponovno pozivamo Tužiteljstvo BiH da počne raditi svoj posao i da se prestane povlačiti pred režimom Milorada Dodika. Propustili su da procesuiraju antiustavne referendume, kršenje odluka Ustavnog suda BiH. Nakon odluke visokog predstavnika o izmjenama Kaznenog zakona i ukaza na koji je Dodik stavio potpis, ne postoji nikakav alibi za nedjelovanje Tužiteljstva BiH", kazao je Izetbegović.

Dodao je da smatra da se nisu stekli uvjeti za povlačenje stranih sudaca iz Ustavnog suda.

"Pitanje državne imovine je crvena linija. Rješenja koja se zagovaraju ovih dana, da se izvrši njena podjela na različite razine vlasti, nisu prihvatljiva i opasna su. Imamo plaćene medijske kampanje u kojima se zagovara raspodjela državne imovine. Jedini vlasnik može biti država BiH u skladu sa presudom Ustavnog suda", izričit je Izetbegović.

Servilne politike

On je kazao da trojka vodi servilne politike prema HDZ-u i SNSD-u.

"Pogubnim smatramo pokušaj stvaranja lažnog narativa o relaksaciji odnosa, nekom novom Dodiku jer se na taj način eutanazira javnost i umanjuje stvarna opasnost od Dodikove politike", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da od OHR-a očekuju da radi ispravne i hrabre stvari i da bude nepristran te dodao da misli da će visoki predstavnik smijeniti Milorada Dodika, koji je danas potpisao ukaz direktno kršeći odluke visokog predstavnika.

"On se danas direktno sudario sa međunarodnom zajednicom", zaključio je predsjednik SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close