Zbog prijave

Napadnut zamjenik Zukana Heleza, vojska se htjela dići na prosvjede

Goganović je naglasio da pobuna i prosvjedi u Oružanim snagama BiH za njega nisu prihvatljivi.
Vijesti / Politika | 18. 01. 2024. u 09:43 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane Aleksandar Goganović napadnut je jučer u Sarajevu nakon sudskog procesa predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodik, potvrdio je šef Ureda zamjenika ministra obrane Aleksandar Nikolić.

Kako je naveo, Goganović je sklonjen u službeno vozilo i ''na taj način zaštićen od linča'' te da su napadači sve vrijeme uzvikivali: ''Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću''.

Linč

''Usprkos veoma neugodnoj situaciji, zamjenik ministra ostao je dostojanstven i smiren, ne dozvoljavajući da ga napadači isprovociraju. On je izrazio žaljenje zbog činjenice da ministar Helez vrši pravno nasilje nad njim i indirektno poziva na linč'', naglasio je Nikolić.

Tvrdi da je ministar obrane Zukan Helez, nakon najave podnošenja krivične prijave protiv zamjenika ministra obrane zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike, neizravno pozvao bošnjački narod na linč Goganovića.

Nakon incidenta, Goganović je na Facebooku pozvao sve pripadnike Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda da odustanu od najavljenih prosvjeda protiv Heleza i da ostanu dostojanstveni, profesionalni i izvršavaju svoje redovne zadatke.

Goganović je naglasio da pobuna i prosvjedi u Oružanim snagama BiH za njega nisu prihvatljivi.

"Hajdemo zajedno graditi i razvijati multietničke Oružane snage BiH", poručio je Goganović na Facebooku.

Hajka

Članica Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, reagirala je i navela kako je to još jedan ''pokazatelj mržnje i netrpeljivosti koja stanuje u Federaciji BiH''.

''Ovakvi incidenti su postali dio mračne svakodnevnice u FBiH, u kojoj jedan dan napadaju povratnike, drugi dan pale i skidaju s crkava srpske zastave, treći razbijaju izloge na pekarama, a četvrti dan napadaju predstavnike u zajedničkim institucijama", izjavila je Cvijanović za Srnu.

Cvijanović je navela da je ovaj napad, kao i brojni prethodni, izravna posljedica sarajevske političke i medijske hajke usmjerene protiv Republike Srpske i njenih institucija.

"Pozivati nadležne institucije u FBiH da reagiraju na ovakve izljeve mržnje prema Srbima, nažalost, postalo je besmisleno, jer upravo u njima sjede najveći generatori srbofobije. Umjesto da rade svoj posao, predstavnici nadležnih federalnih institucija svaki drugi dan prijete Srbima i Republici Srpskoj, stavljajući tako metu na čelo jučer povratnicima, danas Goganoviću, a sutra tko zna kome", rekla je.

Čeka se potez

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Nenad Nešić rekao je pak kako je napad ''rezultat ostrašćene politike ministra obrane Zukana Heleza i bošnjačkih političara koji smatraju da se sve može riješiti nasiljem''.

Nešić je Srni rekao da će zajedno s Goganovićem, ali i u dogovoru s ostalim srpskim ministrima, zauzeti stav kako dalje djelovati.

"Vjerojatno ćemo se obratiti i Vladi Republike Srpske da nam kažu šta da radimo, jer očigledno ovakvi napadi neće prestati, već je samo pitanje tko je sljedeći", naglasio je Nešić.

Haranga

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da je napad na Goganovića ''rezultat stalne harange koju protiv Srba vode nelegalni Christian Schmidt i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy svojim gotovo dnevnim priopćenjima.

Tvrdi da takva priopćenja djeluju ohrabrujuće i motivirajuće za sve ekstreme koji su spremni da napadom na srpske predstavnike, građane ili crkve u Federaciji BiH počnu eru novih sukoba.

"Građani Republike Srpske će biti na visokoj razini shvaćanja situacije i slušat će svoje rukovodstvo. Neće nasjesti na tu vrstu međusobne histerije, sačuvat će sve sugrađane u Republici Srpskoj bilo koje da su nacionalnosti i sačuvat će mir", rekao je Stevandić.

Pozvao je ''sve Srbe u Republici Srpskoj da im nikada ne padne na pamet da radi bilo kojih političkih nesuglasica ili sukoba, i ovakvih podmetanja i napada na srpske funkcionere, učine bilo kakav ružan gest prema Bošnjacima i muslimanima u Republici Srpskoj''.

''Mi to sebi nećemo dozvoliti", istaknuo je Stevandić.

Helezova prijava

Podsjetimo, Helez je rekao kako će podnijeti krivične prijave protiv ministara koji su sudjelovali na obilježavanju Dana RS-a.

''Podnosim ih ja, Zukan Helez, kao ministar obrane, jer ako prešutimo to onda se ide dalje. Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Dodika, protiv svog zamjenika Aleksandra Goganovića, nekoliko puta sam ga upozoravao i jednog pukovnika koji je bio u jednom od ešalona. Postavljam pitanje bh. javnosti i svima, što rade ostale kolege ministri? Taj dan većina ljudi srpske nacionalnosti uposleni u institucijama nisu bili na poslu, ne samo ministri Ministarstva obrane, nego većina ministara. Svi na to šute. Da se razumijemo, oni su svi uzeli bolovanje, godišnji odmor, i sve je to u skladu sa zakonom, s tog aspekta im ništa ne možemo, ali s drugog aspekta možemo'', rekao je Helez.

Kopirati
Drag cursor here to close