Generalski zbor

'Krađa' generala - Je li gotova stvar s ljudima na čelu vojske BiH?

Zdenko Ćosić kaže kako prijedlog predviđa da Ministarstvo obrane ponovo uputi prijedlog Predsjedništvu, ali upozorava kako ni to neće ništa riješiti.
Vijesti / Politika | 17. 01. 2024. u 11:08 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoimenovani generalski zbor u Oružanim snagama stupa na dužnost 1. veljače i to je, kako kažu iz Ministarstva obrane, unatoč protivljenjima, završena priča.

''Šta će se događati u Parlamentarnoj skupštini, hoćemo li imati potvrdu oba doma o imenima generala koje je imenovao Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, sada je to teško reći, hoćemo li ići na neki način da glasamo pojedinačno ili u paketu i na koji način će se razvijati situacija, još uvijek je nejasno, ali ono što možemo reći jeste da nakon toliko vremena i tolikim kašnjenjem 1. veljače novi generali stupaju na dužnost'', rekao je zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović.

Nakon 19 mjeseci

Naime, 13 članova generalskog zbora Oružanih snaga ministar obrane Zukan Helez usuglasio je sa zamjenicima Aleksandrom Goganovićem i Slavenom Galićem pa bi se promjena na čelu bh vojske trebala dogoditi nakon 19 mjeseci.

Goganović je za BHRT  rekao kako ne zna šta će se desiti sa imenima koje je usvojilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koja su poslana u državni parlament, ali je siguran da će SNSD podržati imena.

S druge strane, Predstavnici HDZ-a BiH u državnom Parlamentu uputili su izmjene Zakona o obrani, nakon što je Predsjedništvo BiH potpisalo odluku o imenovanjima generala u Oružane snage BiH.

HDZ BiH je naveo kako je potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je pozicionirao dio hrvatskih generala, u suprotnosti s ranije usuglašenim prijedlogom u Ministarstvu obrane BiH.

Predlažu da, ako Parlamentarna skupština BiH u roku od 45 dana ne potvrdi odluku Predsjedništva, ministar obrane dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana.

Predsjedništvo mimo zakona

Na ovaj način, tvrde, želi se popuniti trenutni vakuum jer bez prihvaćanja Parlamentarne skupštine BiH nije moguće provesti odluku.

Zbog ovoga dvije sjednice Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost BiH nisu održane, a iz HDZ-a BiH upozoravaju kako je ranije usuglašeni prijedlog s kandidatima za generale promijenjen na putu do Predsjedništva BiH.

Prva zamjenica predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Marina Pendeš, koja je bila i državna ministrica obrane istaknula je ranije kako odluka nije donesena na zakonit način.

''Prijedlog koji je došao sukladno zakonu, prema kojemu ministar obrane predlaže Predsjedništvu BiH časnike koji zadovoljavaju uvjete da bi bili imenovani na određene generalske pozicije, Predsjedništvo BiH je mimo zakona imenovalo jednu osobu na poziciju, iako ona nije bila prijedlog ministra obrane. To je čisto kršenje zakona. S druge pak strane, Predsjedništvo BiH umirovilo je jednoga generala, a da Ministarstvo obrane prethodno nije predložilo njegovo umirovljenje. To je čisto kršenje zakona. Jednako tako, imenovali su na generalske pozicije dva generala, ali ne po prijedlogu ministra obrane. Stječe se dojam da je Predsjedništvo sebi uzelo za pravo biti ministar, parlament te ulogu parlamentarnog nadzora. U tome smislu sam predlagala da postojeću odluku vratimo kolegiju Parlamentarne skupštine kako bi je oni vratili Predsjedništvu BiH. Tada bi državni vrh ponovno morao od Ministarstva obrane tražiti prijedlog koji bi bio potpuno usklađen'', rekla je Pendeš.

Zdenko Ćosić, izaslanik HDZ-a BiH u Domu naroda PSBiH, kaže kako prijedlog predviđa da Ministarstvo obrane ponovo uputi prijedlog Predsjedništvu, ali upozorava kako ni to neće ništa riješiti.

Suglasnost propisana zakonom

''Kao što ništa neće riješiti ponovno davanje ili uskraćivanje suglasnosti na odluku Predsjedništva, koja je također propisana, a koju daje parlamentarna skupština, jer znamo da su neki generali bili i cijeli mandat a da nisu imali suglasnost parlamenta koja je propisana zakonom'', kazao je Ćosić.

Iz HDZ-a BiH su ranije osporili odluku o ovim imenovanjima koju je donijelo Predsjedništvo BiH. Zbog jednog imena u novom generalskom koru Oružanih snaga odbili su taj saziv potvrditi pa je imenovanje skinuto s dnevnog reda Predstavničkog doma. Oni negoduju što nije imenovan general major Marko Stojčić i što je umjesto njega Predsjedništvo imenovalo Martina Propadalu.

Zamjenik ministra obrane BiH brigadir Slaven Galić uputio je nedavno predsjedateljici Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o brani BiH i Zakonom o službi u Oružanih snaga BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

''Komšić je predložio generale koji nisu usuglašeni u ministarstvu, odnosno koje sam ja predložio. To je izvedeno mimo zakona. Jedan od predloženih kandidata nije imenovan na mjesto gdje je to trebalo i postavljen je čovjek koji ne ispunjava uvjete za tu generalsku poziciju. Osim toga, umirovljen je general Marko Stojčić koji ima golemo ratno iskustvo, dao je golemi doprinos u Hrvatskome vijeću obrane tijekom Domovinskoga rata i jedan je od najboljih generala u BiH'', kazao je Galić, koji je rekao da je posljednja prepreka za potvrđivanje ovih odluka Parlament BiH.

Komšićev manevar

No, General Stojčić, obrazloženo je iz Komšićeva ureda, nije imenovan ''zato što nema odgovarajuću školsku spremu'', a uz to je ispunio uvjete za umirovljenje. Čini se da se ovim prijedlogom iz HDZ-a BiH dali mogućnost članu Predsjedništva BiH, Željku Komšiću, da djeluje i da svoj prijedlog.

Goganović kaže kako razumije Galića jer nisu ispoštovani prijedlozi stranke koja je njega predložila.

''Ja nisam pravnik da mogu komentirati je je Predsjedništvo BiH imalo pravo to uraditi ili ne. S jedne strane, Predsjedništvo BiH kao što znamo je vrhovni zapovjednik oružanih snaga i jedino tijelo koje je zaduženo za provođenje vanjske i obrambene politike. I jedino kada glasa o vanjskoj i obrambenoj politici potrebno je konsenzus, odnosno da sva tri člana predsjednička glasaju jednako. Tko je tu u pravu, tko nije, mislim da je to ipak bolje pitanje za pravnike'', rekao je.

Pendeš je rekla kako je jasno definirana uloga Parlamentarne skupštine bez obzira na to radi li se o Domu naroda ili pak Zastupničkom domu.

''Jer ako ne postoji demokratski nadzor, onda s pravom možemo postavljati pitanje jesmo li u demokratskoj državi, što to misli Predsjedništvo. Očito nije bilo dovoljno da su ukrali poziciju člana Predsjedništva te sada hoće, bez obzira na zakonske odredbe i procedure, sve to izbjeći i izabrati na generalske pozicije osobe koje nisu prošle valjanu proceduru'', rekla je u prosincu Pendeš ističući kako je ponašanje Predsjedništva BiH "za svaku osudu i kaznenu prijavu zbog zloupotrebe položaja".

''Nadam se i vjerujem da će ljudi koji se kunu i vjeruju u BiH te zakone i zakonitost konačno pročitati što kažu članci Zakona o obrani'', rekla je.

Upozorenje

Podsjećamo, na prijedlog SNSD-a general Gojko Knežević imenovan za načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH te će na čelu OS BiH zamijeniti generala Senada Mašovića kojem je mandat istekao prije dvije godine.

Marko Stojčić i Mirsad Ahmić su zamjenici načelnika Zajedničkog stožera OS BiH. Mirzet Lubenović je preuzeo dužnost zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH, dok su za zamjenike zapovjednika imenovani Nebojša Bošnjak za operacije i Zdravko Rezo za resurse.

Tomo Kolenda je na čelu Zapovjedništva za podršku, Jasmin Čajić je zamjenik zapovjedništva Zapovjedništvu za podršku OS BiH za operacije, a Radovan Jović za zamjenika Zapovjedništva za podršku OS za resurse.

Slaven Blavicki je zapovjednik Četvrte pješadijske brigade, Fahir Žilić zapovjednik Pete pješadijske brigade, a Milorad Krajšumović zapovjednik Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

Edin Fako je imenovan glavnim inspektorom u Glavnom inspektoratu Ministarstva obrane.

Inače, Bosnu i Hercegovinu su prije mjesec dana upozorili iz NATO-a i EUFOR-a da je kašnjenje od 19 mjeseci s ovim imenovanjem nedopustivo.

Kopirati
Drag cursor here to close