Nakon sastanka

Varhelyi: Ovo je europska ponuda za BiH

Istaknuo je kako je ključna tema bila o 14 prioriteta i kako ubrzati rezultate u radu na tim prioritetima jer je to apsolutni kriterij kroz koji BiH može dalje ubrzati proces svoje integracije.
Vijesti / BiH-EU | 19. 07. 2023. u 20:59 B.S. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislimo da je ovo jedini program za BiH koji može stvoriti pravu dobit za ljude, zemlju i poslovnu zajednicu jer je to plan koji daje dugoročni prosperitet i sigurnost za državu i cijelu regiju'', kazao je nakon sastanka u Bruxellesu Oliver Varhelyi europski zastupnik za susjedstvo i proširenje.

Istaknuo je kako je ključna tema bila o 14 prioriteta i kako ubrzati rezultate u radu na tim prioritetima jer je to apsolutni kriterij kroz koji BiH može dalje ubrzati proces svoje integracije.

''Prošle godine kada je preporučeno da se BiH dodijeli status kandidatkinje uspjeli smo uraditi nešto što je djelovalo nemoguće jer je bilo previše neodgovorenih pitanja i mnogi su mislili da je to nešto što je u daljoj budućnosti. Pokazali smo da je moguće jer je BiH bitna EU. EU BiH smatra potpuno neophodnim dijelom EU i upravo zato je kandidatski status nešto što bi trebalo dati jasnu poruku - da je to za narod BiH i da je ovo europska ponuda BiH''.

''Izbori su pokazali odlučnost naroda BiH jer su oni na vlast doveli liderstvo koje je napravilo nove vlasti na svim nivoima, usvojeni su budžeti,... tako da imamo sve uvjete da BiH počne ispunjavati obećavanja u onome što Europa nudi. Sad je vrijeme da se pokažu rezultati što se tiče 14 prioriteta. Jasno je rečeno što se treba uraditi i drago mi je što sam čuo o stvarima koje je Vlada već uradila. Proces se mjeri po učinku i rezultatima'', naglasio je te dodao kako je to ''proces koji ide po zaslugama''.

''Status ide po velikim očekivanja EU ali i od bh. javnosti. Sad hoćemo da vidimo da ne daje rezultate samo vlada, nego da i parlament da rezultate jer su pred njima vrlo bitne odluke - integritet pravosuđa, pranje novca, zakon o sprječavanju mučenja kao i brojne druge stvari. Sada trebamo vidjeti da to novo vodstvo daje rezultate i u ovom dijeli i nadamo se da će vrlo brzo ustavne izborne reforme doći na dnevni red nakon brojnih pokušaja. Hoćemo da vidimo suglasnost po tom pitanju jer prema tome mjerimo napredak. U listopadu dolazi godišnji paket proširenja i nove stvari možemo unijeti samo ako su se stvarno ostvarile. Sad je ključni trenutak'', zaključio je.

Kopirati
Drag cursor here to close